REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.8° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Adenomioza uterină, o boală înrudită cu endometrioza. Cauze, simptome, tratament

Adenomioza uterină, o boală înrudită cu endometrioza. Cauze, simptome, tratament

Replica API 18 aprilie 2022 | 00:00 691

Adenomioza este o afecțiune în care stratul interior care căptușește uterul (endometrul) pătrunde prin peretele muscular al uterului, numit miometru. Ea nu trebuie confundată cu endometrioza, chiar dacă au trăsături comune.

Sursă foto: Shutterstock

Adenomioza este o patologie benignă a uterului, foarte frecventă. Se crede că ar fi o afecțiune din spectrul endometriozei, iar trăsătură ei este că țesutul ectopic endometrial ajunge în miometru, scrie doc.ro.

Mecanismul bolii

Adenomioza are loc când țesutul care căptușește în mod normal uterul (țesutul endometrial) se dezvoltă și pătrunde în peretele muscular al uterului. Țesutul acesta, chiar dacă se află într-o zonă greșită, continuă să funcționeze normal - se îngroașă, se descompune și sângerează - la fiecare ciclu menstrual. Drept rezultat, pacienta cu adenomioză uterină are uterul de dimensiuni mai mari și are menstruații dureroase, cu flux sangvin abundent.

Diferențe dintre adenomioză și endometrioză

Atât adenomioza, cât și endometrioza sunt afecțiuni ale țesutului endometrial, acel țesut care căptușește cavitatea uterină, însă afecțiunile se dezvoltă în mod diferit și au simptome diferite.

În adenomioză, celulele endometriale cresc în interiorul peretelui uterului. Aceste celule "rătăcite" urmează traseul ciclului menstrual, "sângerând" în fiecare lună. Peretele uterin se îngroașă și poate cauza durere și sângerări abundente la menstruație.

Recent, această afecțiune a fost asociată cu infertilitatea. Apare de obicei la adolescente și la persoanele de vârstă reproductivă.

Un studiu din 2017 pe 300 de femei diagnosticate cu adenomioză între 2008 și 2016 a constatat că 42,3% aveau și endometrioză 1.

În cazul endometriozei, celulele endometriale se fixează în afara uterului. Țesutul endometrial se găsește în mod frecvent pe ovare, se atașează de ligamentele uterului și se găsește și în anumite zone din pelvis. Aici, aceste celule urmează traseul ciclului menstrual, sângerând lunar.

Simptome adenomioza uterină

Uneori, adenomioza nu are semne sau simptome, ci provoacă doar un ușor disconfort. De aceea, este necesar să mergi la un consult ginecologic, mai ales dacă te confrunți cu:

sângerări menstruale abundente sau prelungite

durere mare în timpul raportului sexual (dispareunie)

crampe severe sau durere pelvină ascuțită, ca un junghi, în timpul menstruației (dismenoree)

durere cronică pelvină

infertilitate

uterul este mărit

În cazul în care observi sângerări abundente, prelungite sau crampe severe în timpul menstruației, care îți afectează activitățile de zi cu zi, este bine să te programezi la medicul ginecolog, pentru o consultație ginecologică.

Multe paciente cu adenomioză sunt asimptomatice. Uneori, simptomele asociate cu adenomioza includ dismenoreea, menoragia (pierderea unei cantități mari de sânge la menstruație), dispareunia (dureri foarte mari în timpul contactului sexual), durerea pelvină cronică și menometroragia (scurgerea menstruală prelungită, care depășește șapte zile).

Deoarece simptomele pot fi asemănătoare cu ale altor afecțiuni, adenomioza este de multe ori diagnosticată greșit, ca fibrom uterin. Reține, însă, că cele două nu sunt una și aceeași afecțiune. Fibroamele uterine sunt tumori benigne care cresc în sau pe peretele uterin, pe când adenomioza este definită că o masă de celule care există în interiorul peretelui uterin.

Cauzele adenomiozei uterine

Cauza adenomiozei nu este cunoscută, însă există mai multe teorii despre factorii care ar putea duce la această boală:

Dezvoltarea țesutului care invadează peretele uterului - Unii experți cred că adenomioza rezultă din invazia directă a celulelor endometriale din mucoasa uterului, direct în mușchiul care alcătuiește peretele uterin. Inciziile chirurgicale făcute în timpul unei operații ar putea încuraja invazia directă a celulelor endometriale și pătrunderea lor în peretele uterin.

Origini din perioada formării fătului - Alți experți sunt de părere că adenomioza își are originea în interiorul mușchiului uterin, din țesutul endometrial depus acolo, când uterul s-a format prima oară, când femeia era bebeluș, în pântecele mamei.

Inflamația uterului, asociată cu nașterea - O alta teorie sugerează că există o legătură între adenomioză și naștere. Inflamarea mucoasei uterine în perioada de după naștere ar putea cauza o "fisură" în stratul normal de celule care învelesc uterul.

Indiferent de modul în care se dezvoltă adenomioza uterină, apariția acestor celule depinde de estrogenul care circulă în organismul femeii, spun experții.

Diagnostic adenomioză

Pentru un diagnostic și un tratament corecte, este important ca pacienta să meargă, în primul rând, la un consult ginecologic.

Medicul poate suspecta adenomioza uterină pe baza:

semnelor și simptomelor pacientei,

pe baza examinării pelvine, care scoate la iveală că uterul are dimensiuni mari și o sensibilitate sporită,

pe baza ecografiei (ultrasonografiei la nivelul uterului), a rezonanței magnetice nucleare (RMN) la nivelul uterului.

În unele cazuri, medicul poate recolta o mostră de țesut uterin (numită biopsie endometrială), pe care o va testa pentru a verifica dacă sângerările anormale de la nivelul uterului nu sunt asociate cu alte boli grave. O astfel de biopsie, însă, nu îl va ajuta pe medic să confirme diagnosticul de adenomioză. Investigațiile de imagistică medicală (ecografia transvaginală, RMN-ul) pot detecta semnele adenomiozei la nivelul uterului.

În unele cazuri, pot fi de ajutor și alte investigații, precum histerosalpingografia, CT-ul (nu poate diagnostica adenomioza, însă poate sugera prezența bolii când este prezentă mărirea uterului).

Care sunt complicațiile adenomiozei

Sângerarea menstruală abundentă în adenomioză crește riscul de anemie. Anemia apare atunci când corpul tău nu are suficiente celule roșii din sânge bogate în fier. Este posibil să te simți mai mereu obosită sau să-ți fie deseori frig.

Adenomioza și sarcina

Adenomioza tinde să afecteze femeile care au avut cel puțin un copil. Cu toate acestea, afecțiunea poate face dificilă conceperea, spun specialiștii. Tratamentele pentru infertilitate pot ajuta. Pacienta diagnosticată cu endometrioză, care este și însărcinată, se poate confrunta în timpul sarcinii cu:

Avort spontan (pierderea sarcinii înainte ca copilul să se dezvolte complet).

Travaliu prematur (nașterea înainte de a 37-a săptămână de sarcină).

Tratamentul adenomiozei

Tratamentul depinde de severitatea simptomelor și de nevoia de a se menține fertilitatea pacientei. În unele cazuri, este suficientă suprimarea unui hormon care induce proliferarea țesutului endometrial.

În cazul femeilor cu simptome severe, care nu sunt ameliorate pe cale medicală, și care nu își mai doresc să aibă copiii, poate fi efectuată histerectomia. Decizia trebuie luată în urma unei consultații ginecologice și a unei discuții în prealabil cu medicul ginecolog.

Pentru adenomioza uterină, opțiunile de tratament se împart, deci, în trei mari categorii:

Medicamente antiinflamatoare, pentru a controla durerea; pacienta începe să ia un astfel de medicament cu o zi sau cu două zile înainte de debutul menstruației și vă continua să ia tratamentul pe durata menstruației.

Medicamente pe bază de hormoni - pilulele contraceptive combinate (ce conțin estrogen și progesteron) ori plasturii contraceptivi sau inelul contraceptiv ar putea ameliora sângerările abundente și durerea asociate cu adenomioza.

Histerectomia - Dacă durerea este severă și niciun alt tratament nu a funcționat, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală prin care este extirpat uterul.

Îndepărtarea ovarelor nu este necesară pentru a ține adenomioza sub control.

În unele cazuri, există și alte opțiuni de tratament pe care le poate încerca pacienta:

embolizarea arterelor uterine - o procedură minim-invazivă în care sunt folosite mici particule pentru a bloca vasele de sânge care irigă adenomioza; pentru că alimentarea cu sânge a fost întreruptă, adenomioza se micșorează.

ablația endometrială - tot o procedura minim-invazivă, care distruge căptușeala uterului; este o metodă eficientă care calmează simptomele la unele paciente, când adenomioza nu a penetrat prea adânc peretele muscular al uterului.

Atât adenomioza, cât și endometrioza pot fi dureroase în timp. Ambele sunt afecțiuni progresive, dar cu un tratament corect nu pun viața în pericol.

Diagnosticul și tratamentul precoce pot duce la un rezultat mai bun pentru ameliorarea durerii și a simptomelor.

Menopauza ameliorează de obicei simptomele de adenomioză. Unele persoane cu endometrioză pot avea în continuare simptome după menopauză, deși acest lucru nu este foarte frecvent.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272