REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Adrian BÎLBĂ speră să TERMINE Acvariul și DELFINARIUL până în 2023! VIDEO

Adrian BÎLBĂ speră să TERMINE Acvariul și DELFINARIUL până în 2023! VIDEO

Replica API 26 octombrie 2021 | 00:19 4716

Adrian Bîlbă se află la conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii încă din anul 2012. Într-un interviu acordat Cotidianului Replica de Constanța, directorul a discutat despre secretul longevității la conducerea instituției, despre hop-urile pe care a fost nevoit să le treacă de-a lungul anilor, dar și despre noile proiecte ce vin în îmbunătățirea și modernizarea complexului. Vorbim despre proiectul ce are în vedere extinderea și modernizarea Delfinariului, construirea unui nou imobil ce ar urma să deservească Acvariului, dar și despre multe alte proiecte pe care dorește să le implementeze.

Directorul Complexului Muzeal de Științe, Adrian Bîlbă, a acordat un interviu ziarului Replica de Constanța în care a discutat despre proiectele pe care dorește să le implementeze în cadrul instituției pe care o conduce de mai bine de 9 ani. De asemenea, a vorbit și despre problemele cu care s-a confruntat de-a lungul timpului. „Nu știu dacă ar fi un secret, cert este că mi-am făcut datoria și iubesc acest loc, am încercat ca dragostea să o materializez în orice element de noutate, elemente care să tenteze și care să fie apreciate pozitiv de cei care m-au evaluat. Au fost și sincope, momente în care nu am fost bine înțeles, mai ales când a venit un nou Președinte de Consiliu Județean, mă refer la fostul președinte care, inițial, a avut o impresie greșită despre mine, dar după aceea s-a convins și i-am explicat că am doar gânduri bune vizavi de complex și chiar dacă am o abordare mai liberală, cu elemente de noutate, este pentru că sunt într-un parc muzeal cu animale, cu vegetație, un parc care trebuie să aibă culoare.”, spune directorul.

Aglomerație de nedescris la Delfinariu și microrezervație

„În general, vizitatorii noștri sunt în regulă cu vaccinarea. Limitele vizavi de microrezervație nu vor exista, la microrezervație se poate intra și fără certificat verde. În ceea ce privește spațiile la interior, mă refer la Acvariu, Delfinariu, Planetariu, aici trebuie să fie prezentat certificatul verde.

Da, am avut venituri mai mari în acest sezon estival și din cauza faptului că am fost înțeleși de conducerea Consiliului Județean și am putut să ridicăm puțin prețurile. Prețurile au crescut puțin, acestea nu mai erau crescute de mai bine de 10 ani și a fost nevoie de această creștere. Acum avem niște prețuri oricum mici față de alte parcuri cu acest profil, însă ne-au permis niște venituri mai mari care se vor vedea în investițiile pe care le vom realiza în această toamnă. Așteptăm să vedem finalizate reparațiile.”

Detalii despre extinderea Delfinariului, dar și despre noul Acvariu

Dacă în prezent Delfinariul din Constanţa are volumul de un milion de metri cubi, la finalizarea lucrărilor, în 2022, capacitatea lui va fi de patru milioane de metri cubi de apă. Suprafaţa se va mări la 800 de metri pătraţi, iar bazinele exterioare vor putea fi folosite şi ele pentru antrenamente şi spectacole. De asemenea, la Delfinariu vor mai fi aduşi patru delfini. „Sunt investiții ale Consiliului Județean Constanța la noi în curte, noi suntem administratori, sperăm că sunt buni administratori. Proiectul de extindere a venit pe o temă de proiectare pe care am depus-o cu ani în urmă și care va însemna o extindere a Delfinariului la nivel de capacitate de găzduire a delfinilor, ceea ce va tripla volumul de apă. În felul acesta vom putea ține mai multe exemplare de delfini și vom avea niște condiții de întreținere superioare față de cele din prezent. Sperăm ca acest proiect să se finalizeze până în anul 2023 și să avem finalizate lucrările de extindere.

Pe lângă acesta, la intrare în Delfinariu, pe partea dreaptă, avem un proiect pentru construirea unui Acvariu. Deja avem proiectantul, are termen 6 luni de zile, termen care îl obliga ca să predea un proiect cu detaliile tehnice și bugetare care să constituie un ansamblu de plecare pentru o nouă achiziție ce va înseamna constructorul. Și această lucrare va dura 2-3 ani de zile. Acvariu care va fi constituit pe experiență, este vorba despre o experiență a oamenilor care vin la mare să se relaxeze, vrem să acoperim elementul de spectacol și experiență. La intrare am gândit 2 bazine, unul de apă caldă - Amazon, unul de apă rece - deltaic, unul și mai rece pentru pinguini.

Sunt cu ochii pe acest parc dendrologic care este îmbătrânit. Trebuie să aducem niște specii care să se adapteze zonei și să aducem un sistem de irigare. În ceea ce privește Microrezervația, planul meu este să aduc animale de Deltă, să fie o Microdeltă. Vreau să avem noi Delta noastră aici.”, spune Adrian Bîlbă.

Tarife în extrasezon

,,Noi deja am intrat într-un sistem de tarifare extrasezon, este cel mai mic tarif posibil, variabil în funcție de secție. Site-ul instituției este actualizat la zi cu tarifele și programul pentru fiecare secție. Trebuie să menționez că site-ul trebuie să fie consultat înainte ca omul să vină aici.”, a spus Adrian Bîlbă.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367