REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Afaceristul Frâncu, urmărit penal alături de o firmă acuzată de contrabandă cu motorină încă din 2010

Afaceristul Frâncu, urmărit penal alături de o firmă acuzată de contrabandă cu motorină încă din 2010

Replica API 29 octombrie 2013 | 00:00 760

Spălare de bani şi evaziune fiscală

Spălare de bani şi evaziune fiscală

Informaţiile privind dosarul în care afaceristul Vasile Frâncu este cercetat pentru spălare de bani, publicate în premieră de cotidianul "Replica", sunt confirmate, oficial, de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa: "Organele de poliţie judiciară instrumentează un dosar penal, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în care a fost începută urmărirea penală faţă de învinuitul F.V. pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani".

În acelaşi dosar, mai arată sursa citată, a fost începută urmărirea penală faţă de alţi cinci învinuiţi, două persoane fizice şi trei persoane juridice, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani. Este vorba despre Express Shipping SRL Constanţa, prin administratorul său de drept Adrian-Jean Gorun şi fratele acestuia, de asemenea administrator al firmei, Zoltan-Gabriel Gorun, respectiv SC F&M Bunkering Services SRL Constanţa şi SC F&M Agency LTD London. Conform anchetatorilor, firma controlată de fraţii Gorun a evidenţiat în actele contabile o operaţiune comercială fictivă, în valoare de 73.150 de dolari, drept cheltuieli pentru achiziţionarea de motorină pentru o barjă autopropulsată. În ceea ce-l priveşte pe Frâncu, în calitate de administrator al SC F&M Bunkering Services SRL (reprezentant general al firmei-mamă, care a furnizat motorina - SC F&M Agency LTD London), a încasat la data de 5 ianuarie 2010 suma de 100.000 de euro de la pretinsul cumpărător al motorinei, ca plată pentru operaţiunile fictive de furnizare a motorinei către barja autopropulsată, adică o justificare a plăţii contravalorii a 100 tone metrice de motorină livrată la data de 19 decembrie 2009 şi a plăţii în avans pentru alte 350 tone metrice de motorină de furnizat la data de 18 ianuarie 2010 către aceeaşi navă. Ulterior, jumătate din suma încasată a folosit-o în interesul firmei sale, pentru ca cealaltă jumătate să fie transferată firmei londoneze la data de 9 februarie 2010, drept rambursare de împrumuturi primite de investitorul direct rezident de la companiile afiliate nerezidente, mai arată anchetatorii. Până în prezent, prejudiciul a fost estimate la suma de 200.000 de euro, urmând ca organele fiscale să stabilească valoare exactă a acestuia. Potrivit sursei citate, au fost dispuse măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului pe conturile bancare ale învinuiţilor până la concurenţa sumei de 200.000 de euro.

Interpelare la Comisia Europeană, cu privire la F&M Agency Ltd

Implicarea F&M Agency Ltd în afaceri oneroase a fost semnalată şi în urmă cu câţiva ani de către un europarlamentar bulgar. Cotidianul "Replica" de Constanţa relata, la acea vreme, că europarlamentarul Dimitar Stoyanov acuza off-shore-ul F&M Agency Ltd, într-o interpelare adresată în octombrie 2010 Comisiei Europene, de contrabandă cu motorină pe Dunăre. "F&M Agency Ltd este parte a firmei ucrainene de bunkeraj FM Bunkers AG, unul dintre cei mai mari operatori de acest gen de pe Dunăre. În România, F&M Agency Ltd are ca mandatar SC F&M Bunkering Services SRL Constanţa, cu sediul pe strada Ştefan cel Mare nr. 123. La această adresă are domiciliul declarat şi unul dintre asociaţii firmei, nimeni altul decât fostul lider PD Constanţa, controversatul afacerist Vasile Frâncu. Frâncu deţine 30% din F&M Bunkering Services, participaţia majoritară, de 70%, aparţinând off-shore-urului cipriot F&M Holdings Limited", arăta, încă din mai 2012, cotidianul "Replica de Constanţa.

Alexandra ANTON

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272