REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Lun., 20 Mai 2024
Anul XX Nr. 6735
12.2° Constanța Luni, 20 Mai 2024 Anul XX Nr. 6735
 

Alertă! Aveți grijă de unde cumpărați porci, avem un focar de pestă porcină în Constanța

Alertă! Aveți grijă de unde cumpărați porci, avem un focar de pestă porcină în Constanța

Victor ROTARU 12 noiembrie 2022 | 00:00 2536

Sărbătorile de iarnă se apropie cu repeziciune, iar românii încep să-și facă provizii, în special pentru masa de Crăciun. Previziunile sunt sumbre, întrucât producători au tot anunțat scumpiri ale cărnii de porc, iar cum majoritatea preparatelor tradiționale conțin carne de porc, românii caută să taie „porcul de pe listă”. În ultimii ani, producătorii s-au confruntat cu probleme legate de apariția pestei porcine în mai multe ferme din țară, iar potrivit reprezentanților DSV Constanța, există un focar și în județul nostru.

Ne mai despart mai puțin de 2 luni de sărbătorile de iarnă, și cum previziunile sunt din ce în ce mai rele în privința prețurilor alimentelor, și mai ales al cărnii de porc, românii s-au apucat de făcut provizii. Însă, mare atenție de unde cumpărați porci, potrivit reprezentanților DSV Constanța, la nivelul județului, există un focar activ de pestă porcină acesta fiind depistat lîn localitatea Satu Nou, pe data de 17 octombrie a.c.  conform legii, acesta va fi stins la 30 de zile de la data apariției acestuia.

Surpriză: focar de pestă porcină, în Constanța

În data de 18 octombrie 2022 s-a confirmat prin examene de laborator un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie, întregul efectiv de 15 porcine a fost eutanasiat și ecarisat conform prevederilor legale. Zona este supravegheată din punct de vedere clinic. Medicii veterinari au cartografiat populația de porcine din zona respectivă și au interzis mișcările de animale. De asemenea au fost înștiințate: instituția Prefectului Județului Constanța, toate primăriile, primăria aparținătoare, DSVSA județene limitrofe. S-au distribuit materiale informative la nivelul fiecărei primării, medicilor veterinari de liberă practică concesionari, care efectuează și consilierea populației privind măsurile de biosecuritate și recunoaștere a primelor semne ale bolii.”, au declarat, pentru Replica, reprezentanții DSV Constanța.

Coșa: S-au luat măsurile de siguranță

Prefectul Silviu Coșa a declarat, pentru Replica: ”S-a depistat, pe data de 27 octombrie, un focar de pestă porcină la Satu Nou. Pe 18 octombrie, am semnat hârtia cu măsurile de siguranță care s-au impus, s-a instituit carantina pe o rază de 3 km. Probabil, într-o zi, două, focarul nu va mai fi activ”.

Silviu Coșa

Ce recomandări oferă DSV pentru perioada următoare

La fel ca în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, reprezentanții DSV atrag atenția asupra unor aspecte legate de comercializarea cărnii de porc, aceștia declarând pentru Replica de Constanța: „Comercializarea cărnii de porc se va face prin unități înregistrate sau autorizare sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Sacrificarea porcilor în gospodăriile proprii se va face numai pentru consum propriu. După sacrificare se va efectua examenul trichineloscopic. În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, DSVSA Constanța va intensifica controalele sanitar veterinare în toate domeniile de activitate din aria de componență, pe tot lanțul de producție, inclusiv în zonele cu aglomerări de animale și trafic rutier.”, au mai declarat reprezentanții DSV Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
I-auzi, fix acum inainte de craciun. Ba a dracului coincidenta. Si pana la urma de ce sa avem grija? Pesta porcina nu e transmisibila la om. Hai sictir laturilor!
6
0
Astia vorbesc aiurea,doar orasheni aia prea p****i mai cumpara din magazine,majoritatea dupa ce au cumparat odata de om de acasa vin si ani urmatori pentru ca este alta calitate fata de magazine sau piete,vin la om acasa isi aleg porcul si acolo il taie merg sa faca trichina la veterinarul din sat si asta este, merg acasa cu carnea de la porc in porbagaj,adica altfel zis reclama sau antireclama nu o face"replica"sau vreo televiziune ci cel care vinde carnea indiferent ca este el magazin sau producator privat.
6
0
Aveți grijă să nu cumva să cumpărați de la noi. Mai bine de la marii retaileri.
6
1
Cum naivă se face ca inainte de sărbători ne trezim cu peste porcina in Romania in Spania Germania Ungaria nu exista asa ceva numai la noi.
7
0
Pesta porcina nu are leac pt porci deci desi nu are vreo yransmisie la om pot disparea rasa porcina definitiv o sa mancati flori daca nu izolati focarele
9
2
Iar ați început zdre ntelor ?.Vreti sa luam cauciuc de la Kaufland,penny,Lidl și alte piețe de desfacere unde u.e arunca gunoaiele lor la fraieri de români.Iar veniți cu carne de 9 lei kg?.Sa va dau la gingii ji godiilor
21
1
Pesta porcina nu are nici un efect asupra omului deci de ce sa avem grija? Probabil ca de la noi se pot imbolnavi alti porci dar cum? Cum vin sarbatorile cum apare pesta porcina, de unde stie ea draguta cand trebuie sa imbolnaveasca animalele!
21
0
Vine crăciunul Kaufland LidL asteaptă carne porc cauciuc din Germania aia no verifică nici Peulea Spătaru Românu își taie creanga de sub picioare mereu
22
0
Avem de unde lua porci , sunt destui in parlament si guvern
23
0
Pai ce recomandari: Sa luam de la ungaria ,dela germania ,Austria ,porcii nostrii e bolnavi…..vechea poveste,gainile noastre e bolnave si ele ,tot ce este de import e bun ,Chiar Daca au fost folosi te chimicale la greu.
22
0

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515