REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Alertă! Un patronaș din Costinești amenință, exploatează și batjocorește minori. Video

Alertă! Un patronaș din Costinești amenință, exploatează și batjocorește minori. Video

Victor ROTARU, Mirela PASCAL 13 iulie 2023 | 00:00 10013

Nici bine nu a început sezonul estival că deja au început problemele. În timp ce unii operatori se plâng că nu au angajați, că sunt nevoiți să apeleze la cetățeni din Bangladesh sau Sri Lanka, iată că la fel de mulți își cam merită soarta. Angajează minori, veniți din țară, le oferă masă și cazare, și-i exploatează până la epuizare. De parcă nu ar fi de ajuns, unii ajung să se teamă pentru propria viață, dacă îndrăznesc, cumva, să-și dea demisia, instalând panica și în familiile de departe. Acesta este și cazul unor copii care au vrut să facă, vara aceasta, un ban cinstit pe litoral. Ghinionul lor a fost să dea peste un patronaș de doi lei, care îi manipula, îi amenința și care bagă groaza în angajații transformați, peste noapte, în sclavi. Se întâmplă la Costinești, iar copiii terorizați au făcut declarații, în exclusivitate, pentru Replica. 

Alerta! Un patronas din Costinesti ameninta, exploateaza si batjocoreste minori. Video Marketul din Costinești

Ne plângem că nu avem turiști, că nu avem angajați care să ne mențină afacerile pe linia de plutire, iar atunci când avem mai mult decât cerem, ne batem joc și ne transformăm în tartori. Adrian Marciuc deține, prin firma Pro Edy Solution, trei market-uri în Costinești. Este o afacere de familie, se pare, pentru că soția acestuia, deși nu apare în acte, își dă importanță în fața angajaților și vorbește în numele soțului ori de câte ori e nevoie. Sunt atât de disperați să facă bani... mulți bani, încât uită de valori, decență și bun simț și își exploatează muncitorii mai ceva ca pe timpul sclaviei. Dar, cel mai important, uită de empatie și de faptul că lucrează cu niște copii. Nu știm dacă soții Marciuc au copii, însă modul în care au băgat teroarea în angajații lor denotă că simțul părintesc lipsește cu desăvârșire. Și nu doar atât!

Alerta! Un patronas din Costinesti ameninta, exploateaza si batjocoreste minori. Video

Valentin, care este major, prietena lui și alți 3 minori au trăit momente groaznice, după ce s-au angajat la marketul cu pricina, acolo unde au fost amenințați cu bătaia, au avut opriri salariale nemotivate și multe altele. Totul a început cu greșeala lui Valentin... care  a vândut trei cutii de țigări electronice la preț de trei bucăți.  „Recent am avut cea mai proastă experiență din viață mea. Am fost să mă angajez cu prietenă mea în Costinești la un supermarket. Am precizat că nu avem experiență și ni s-a promis o pregătire și un salariu de 3.000 lei care s-a repetat de mai multe ori că este salariul net și că vom primi 3.000 lei în mâna. Am fost puși să muncim la un magazin mic care era non-stop. Lucrăm cu prietenă mea în ture de 12 ore (eu aveam turele de noapte, iar ea pe cele de zi). Eu, nefiind fumător, am vândut la un moment dat 3 cutii de țigări electronice crezând că acestea se vând la cutie că și țigările. Între timp am aflat că erau 10 țigări electronice în cutie și că am dat 27 de țigări electronice pe gratis... Angajatorii mi-au cerut 972 de lei pentru pagubă creată și m-au obligat să aduc banii în 2 zile...lucru pe care l-am și făcut. Aceștia m-au pus să scriu după dictare o declarație prin care mă oblig să stau până în septembrie și să muncesc pentru ei. În declarație m-au pus să scriu că dacă plec până în septembrie, trebuie să le plătesc chiria, contractul de muncă și asigurarea.” a declarat, pentru Replica, tânărul din Medgidia.  

Angajatorul: „Dacă îți dau una, nu rămâne nici nasul din tine. Ce poliție să chemi, colegii mei?”

După ce a fost pus să scrie după dictare declarația, Valentin a fost inspirat și a cerut părerea profesorului său de la facultate, iar când au aflat că declarația nu are nicio valoare cei doi tineri au decis să plece de la locul de muncă. Au fost, însă, amenințați, moment în care s-a instalat și teama pentru viața lor: „Am vorbit între timp cu profesorul meu de Drept Civil și acesta mi-a spus că acea declarație este inutilă fără un contract de muncă semnat, iar noi nici măcar nu văzusem contractele de muncă până în acel moment. Așadar, le-am spus șefilor că eu plec pentru că nu vreau să muncesc pe gratis 12 ore pe noapte și să le dau tot eu bani. Când am spus asta, am primit amenințări că mă vor scoate gaură de 3.000 de lei, că vor minți că eu și prietena mea le-am distrus cazarea și că am intrat noaptea peste colegii noștri. Când am auzit aceste amenințări, am început să îl înregistrez pe angajator. În înregistrare se aude cum mă amenință cu "îți bat toată familia, mă p*s pe voi și va dau și foc", "tu până în Constanța ești urmărit...ești urmărit până acasă. Nici nu trebuie să mă ating cu un deget de ține", "dacă îți dau una, nu rămâne nici nasul din ține", "tu fără 15.000€ nu te lupți cu mine", "ce poliție să chemi? Colegii mei? A venit acum 3 zile un polițist la mine și m-am p***t pe el...ce să-mi facă mă ăștia?", a adăugat băiatul. 

Alerta! Un patronas din Costinesti ameninta, exploateaza si batjocoreste minori. Video Marketul din Costinești

Majoritatea angajaților din societate sunt minori

Pe lângă cele pățite de cei doi tineri, nici ceilalți angajați nu duc o viață prea bine, aceștia fiind hămăliți, amenințați, jigniți, munciți până la epuizare, sau dați afară pentru ca angajatorul să încaseze „taxa de șmecherie”: „Încă din prima zi am observat niște nereguli destul de mari ... Jumătate dintre angajații lor sunt minori...minori care lucrează 12 și respectiv 14 ore, 7 din 7. Unul dintre minori este o fată pe care au jignit-o în toate felurile încă din prima zi în care a ajuns acolo. Această era numită "femeie ușoară", "proastă", era umilită și bârfită de angajatoare în fiecare zi. Alexandra (în vârstă de 17 ani) apucase deja să semneze contractul de muncă, așadar, era legată și de declarația prin care se obligă să rămână până în septembrie, motiv pentru care angajatoarea a încercat să o oblige să își dea demisia țipând la ea să își scrie demisia și aruncându-i foaia în față exclamând: "te duci la casă, termini cu clienții și îmi aduci demisia". Motivul obligării la demisie este evident ...obținerea banilor din acea declarație prin care se stipula că dacă pleacă până în septembrie, este obligată la plata contractului, a asigurării și a cazării pe care angajatorii cereau 500 de lei pe noapte.” a mai transmis băiatul din Medgidia.  

Alerta! Un patronas din Costinesti ameninta, exploateaza si batjocoreste minori. Video contractul nesemnat de angajat

M-au manipulat spunându-mi că dacă stau în preaviz, îmi voi primi banii și nu voi mai avea nicio obligație față de ei, dar în realitate nici măcar nu aveam un contract de muncă încheiat valabil cu ei... nici măcar nu mi-a fost arătat vreun contract”, s-a mai plâns Valentin.

Celor doi tineri le este frică pentru siguranța lor

După ce au reușit să scape din chinul pe care l-au trăit la marketul din Costinești, cei doi tineri au început să-și pună întrebări reale legate de siguranța lor, având în vedere amenințările primite din partea patronului: „Imediat ce am părăsit magazinul, prietena mea începuse să plângă întrebându-mă ce ne facem. Îmi este teamă și că o să încerce să mintă că nu i-am achitat suma de 972 de lei...pentru că nu mi-a dat nicio chitanță. A zis că îmi dă declarația prin care m-am obligat să plătesc și că pot să o rup după ce achit suma, dar nu mi-a dat nici o declarație. Cei 3 minori încă lucrează pentru ei chiar și acum în ture de 12 și respectiv 14 ore, iar unul dintre ei nu are nici acum contractul de muncă semnat” a mai transmis tânărul din Medgidia. 

Cineva trebuie să îi oprească. Am fost la IPJ Constanța să depun plângere, dar m-au trimis la politia locala Costinești”, a mai spus Valentin.

Voce Valentin:

Contracte de muncă „înregistrate” dar nesemnate...

Legat de normele contractuale de muncă, se pare că nici aici nu excelează angajatorii de la Pro Edy Solution S.R.L., spunând că au înregistrat contractele de muncă, cu toate că nu au fost semnate, în realitate contractele nefiind înregistrate: „Angajatoarea a zis că a înscris contractele de muncă în Revisal, fără că acestea să fie semnate de unii dintre angajați, printre care suntem eu, prietenă mea și încă un băiat de 16 ani care lucra în tură de 12 ore 7/7 cu prietenă mea. Deși unii dintre noi lucrăm 12 ore 7 din 7, iar cei de la magazinul mai mare, unde lucrează  Alexandra și încă un băiat pe nume Andrei, care are de asemenea 16 ani, lucrează 14 ore, de la 8 dimineață, până la 10 seară, în contract e scris că se lucrează doar în ture de 8 ore.

Voce amenințări:

Angajatorul nu plătește angajații, de frică să nu plece?!

Doamna a tot încercat manipuleze spunând avem contract, dar nu i-a mai mers datorită domnului profesor. Chiar și așa, am rămas fără 972 lei, am pierdut nopți la rând degeaba și am muncit pe gratis, am fost amenințat și manipulat și am ajuns în punctul în care îmi era teamă mai merg acasă pentru eu chiar ajunsesem cred voi fi obligat le dau banii pe gazdă, contract și asigurare.... Și dacă nu e de ajuns, copiii sunt încă acolo și lucrează niște sclavi în niște ture inumane fără primească niciun ban pentru din spusele doamnei "eu nu pot va dau banii la lună, dacă dau bani la lună, îmi pleacă angajații imediat ce și-au primit banii", ne-a mai declarat angajatul.

Tânărul ne-a pus la dispoziție și conversațiile cu angajatorul, cu mențiunea că unele dintre acestea au fost șterse de soția patronului.

Alerta! Un patronas din Costinesti ameninta, exploateaza si batjocoreste minori. Video conversația cu soția patronului

Doamna a stat să șteargă fiecare mesaj în parte in care încerca să mă manipuleze, să cred că sunt obligat sa muncesc pentru ea până în septembrie”, a mai spus tânărul.

Alerta! Un patronas din Costinesti ameninta, exploateaza si batjocoreste minori. Video

Copiii și-au alertat părinții!

Tinerii au luat legătura și cu părinții lor, fiind sfătuiți să plece imediat de la angajatorul tartor. ”Eram disperat crezând ca trebuie sa stau singur în preaviz...crezând că sunt obligat să mai stau încă 2 săptămâni, pentru că altfel voi plăti sau voi ajunge la poliție... Asta a fost până să vorbesc cu domnul profesor. Nu mai știam ce să mai fac...îmi era groază să stau printre ei încă 2 săptămâni singur...

Alerta! Un patronas din Costinesti ameninta, exploateaza si batjocoreste minori. Video

Însă, speriați, copiii spun părinților că nu pot pleca, că sunt obligați să rămână.

Alerta! Un patronas din Costinesti ameninta, exploateaza si batjocoreste minori. Video
Contactat telefonic de către reporterii de la Replica, pe numărul de telefon al lui Adrian Marciuc ne-a răspuns soția, care l-a luat pe „nu” în brațe, la orice întrebare adresată de reporterul Replica, concluzionând că NU poate da detalii. 

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Normal ar fi ca nimeni sa nu mai calce pragul acolo. Oferte sunt cacalau,de ce sa fim clientii unor jeguri cu fata de om? Pana la autoritati,societatea trebuie sa arate ca nu vrea sa aiba in sanul ei asemenea taraturi ,sa ocoleasca orice relatie cu fapturile astea imputite la trup si suflet.
6
0
trebuie sesizata politia, parchetul, protectia consumatorului si itm, sa vezi cum ajunge patronul la executare pe camera la puscarie
6
1
Primul magazin alimentar pe dreapta cum intri in Costinesti. La edy se numeste magazinul, proprietar un t***n...
6
0
Bravo colega!
2
1
Acest patron baga statului nostru sute de milioane,miliarde pe an,muncesc mai mult decât angajatii,,aceasta alexandra stătea numai pe scaun iar sefa ștergea praful și noi ceilalți angajați avem ceva de spus,voi sunteți doi și ați stat 3 zile,noi avem aproape 2 luni și suntem8 vom declara și noi ce ați încercat sa faceți!
1
13
Sa va fie rușine celor ce nu știți despre ce este vorba dar comentați,nu aveți chiloți în c*r dar amenințați sub anonimat, dar tu cel ce ai vândut dar nu ai anunțat,asta ce înseamnă?ați lucrat în doua săptămâni în 3 locuri,regret ca mi-ati fost colegi,apropo 3 zile au lucrat laudarosii ăștia, au dat bug-ul apoi sa nu-si asume au început sa se ratoaisca sa instige sa poata sa aibă ceva la mana,e singurul patron ce își duce angajații în Bulgaria la început și sfârșit de sezon,,cei de la replica pe noi cei angajați de la început nu ne întrebați dacă este adevărat?credeți unul ce a stat 3 zile în costinesti?știți ce vocabular are alexandra?chiar eu ca și colega i-am atras atenția ca nu are cei 7 ani de acasăsa va fie rușine!
1
13
o sa mi sugeti p**a cu toate reclamatiile voastre!davas m**e la toti care injurati! saraciile dreaq
0
14
Acest patron mitocan este arhicunoscut si printre agentii de vanzari. Chiar zilele trecute, un coleg ce vinde mezeluri, m- a sfatuit sa evit colaborarea cu firma acestui cioban needucat.
20
0
Și prostul asta de la supermaket Costinesti este la fel , nu da bani , înjură angajații , face pe interlopul !!
21
2
O sa dau ochii cu el cat de curand.sa vad cat de tare este.
19
4
Itm ul doarme?
23
2
Acest "patronas" e un nimeni! Nu am auzit niciodata sa fi dat vre-o palma cuiva, doar gura si tupeu este de el daca te infigi putin mai tare in el se pierde, speram ca politia romana sa ia masuri
20
2
Mergi și pupa l in ruc pe patronas
12
7
pentru toti care comentati cu "patronas".sunteti niste vanzatori de tara si nu numai!Am fost si eu un "patronas" candva si am ingropat banii in sistemul acesta din romania unde angajatii m-au furat,au lipsit nemotivat,au facut multe nefacute.In tara in care organele de control sunt puse numai sa dea amenzi si sa ia spaga!Nu vreau sa ai iau neaparat apararea acestui om dar retineti de la mine in curand o sa ne fie dor de acesti "patronasi" care credetima ca au foarte multe pe cap!tineretul care ar trebuii sa munceasca e pus pe prostii!
11
33
ar trb ca toate organele competente sa ii faca o vizita serioasa. Sunt sigur ca aceasta scursura are ceva relatii si se bazeaza el pe x si y de are tupeu si se crede zmeu.
15
2
Patronu de la Pro Edy, e un tzigan jeggos, un angamfat, un umflat boscketar
30
1
Acest individ nu are copii??? Roate se va întoarce cu siguranță. Jegul ăsta de om trebuie să simtă pe pielea lui ce au simțit copii aceia. Șefa la fel. Închis magazinul și amendați să îi usture rău de tot fără posibilitatea de a mai deschide o altă firmă. Să meargă să se angajeze la patron și să îi f*tă cu ea îndoită.
20
1
Da și clienții aia care au cumpărat 3 , au primit 30 de țigări electronice, nu au zis nimic , foame mare pe toată lumea din articol
27
0
Ala e un bashit de doi lei, femeia lui face țeavă la angajați, el se arde în c*r cu draqu, moldovenii le sparg gaoazele la greu
22
2
Diseara ii dau foc nenorocitului de patronas , stai cu teama nemernicule !
23
1
o adresa?
17
1
Dații o bataie zdravănă acestui că cat de doi lei.
21
1
Vreau sa il cunosc pe acest patronas Nu am mai tras de mult in rect nimic nimic Si chiar as vrea sa il rodez un pic Nici de la o felatie nu m as da inapoi daca o face bine
21
3
A dat si el 27 de tigari electronice gratis ce bou
12
13
Din pacate nu este un caz singular. Pacat ca organele abilitate trec pe la astfel de dughene doar pentru paraindarat.
26
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212