REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Alianţa USR PLUS solicită intervale orare dedicate în magazine pentru persoanele de peste 65 de ani

Alianţa USR PLUS solicită intervale orare dedicate în magazine pentru persoanele de peste 65 de ani

Replica API 16 aprilie 2020 | 00:00 1170

Alianţa USR PLUS a cerut, miercuri, Guvernului să reevalueze distanţarea socială pentru persoanele de peste 65 de ani şi a propus ca acestei categorii de vârstă să i se aloce intervale orare dedicate în magazine, în instituţiile publice, companiile de utilităţi publice şi în instituţiile medicale.

"Măsurile actuale sunt insuficiente şi ineficiente. Ele generează cozi şi aglomerări de persoane vârstnice în spaţii unde sunt prezente şi alte categorii de vârstă, vulnerabilizându-le, astfel, pe cele dintâi; există un stres semnificativ şi o presiune suplimentară asupra acestora să finalizeze cumpărături sau proceduri, cu riscul unor sancţiuni disproporţionate. De asemenea, intervalul orar dedicat persoanelor peste 65 de ani este unul aglomerat şi neadecvat având în vedere încălzirea vremii şi posibilele temperaturi ridicate din acest interval. Alianţa USR PLUS propune măsuri complementare care să limiteze interacţiunea persoanelor vârstnice cu cetăţenii din celelalte grupuri de vârstă. Guvernul trebuie să reevalueze distanţarea socială pentru această categorie şi, împreună cu instituţii sau operatori economici implicaţi în acest proces, trebuie să ia în considerare modelele şi măsurile adoptate în acest sens la nivel european de unele state membre", se arată într-un comunicat de presă remis de Alianţa USR PLUS, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, Guvernul trebuie să solicite imediat tuturor agenţilor economici să aloce intervale orare dedicate, la începutul programului obişnuit de lucru, atunci când spaţiile sunt igienizate, iar stocurile refăcute, în care categoriile vulnerabile să îşi poată procura, cu prioritate, bunurile de larg consum (alimente, medicamente, produse sanitare etc), fără a intra însă în contact cu alte categorii de clienţi, care pot reprezenta factori de risc.

"Guvernul trebuie să solicite imediat instituţiilor publice şi companiilor de utilităţi publice să introducă în programul de lucru intervale orare dedicate, în care să li se asigure asistenţa prioritară persoanelor de peste 65 ani şi în timpul cărora să fie limitat accesul cetăţenilor din celelalte grupe de vârstă. Unde este posibil, această asistenţă se va realiza telefonic şi va fi permisă prezenţa rudelor ca reprezentanţi ai celor vârstnici, cu copie după buletin (fără a putea însă asuma costuri suplimentare în numele beneficiarilor). Guvernul trebuie să solicite instituţiilor medicale care nu sunt incluse pe lista spitalelor din prima linie sau a celor suport pentru diagnosticarea şi tratarea persoanelor pozitive să dedice timpi exclusivi pentru vârstnici, îngrijirii medicale care nu poate fi amânată şi nici realizată la distanţă, luând în acelaşi timp toate măsurile de distanţare socială care se impun pentru a limita interacţiunea acestora cu ceilalţi pacienţi. Prezenta prevedere nu se aplică însă situaţiilor de urgenţă medicală, care vor putea fi în continuare tratate atât în timpul intervalului dedicat, cât şi în afara acestuia", mai spune USR PLUS.

Alianţa solicită, de asemenea, monitorizarea distribuirii urgente de materiale de protecţie şi igienizare către centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice de către unităţile administrativ teritoriale responsabile şi suplimentarea, acolo unde este necesar, cu resurse naţionale, precum şi verificarea prin inspecţii la faţa locului a căminelor private în ceea ce priveşte respectarea acestor norme, asigurarea unei formări online, în regim de urgenţă, pentru personalul centrelor de vârstnici, asupra procedurilor de siguranţă şi prevenţie, acolo unde asta nu a fost realizată de managementul centrelor.

"Solicităm şi realizarea, prin serviciile publice de asistenţă socială, în parteneriat cu comunitatea şi cu Casele Judeţene de Pensii şi Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, a registrului persoanelor vârstnice vulnerabile, a căror situaţie, de acces la hrană, medicamente şi informaţii, să fie monitorizată constant. În prezenţa registrului va putea fi făcută mai uşor şi direcţionarea eforturilor comunităţii, donaţii şi oferte de sprijin voluntar, şi vom putea avea o dimensionare corectă a resurselor necesare naţional", mai spun reprezentanţii alianţei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stelian "Transpiratul" Ion nu mai apare? Nu l-am mai vazut de mult timp prin presa. S-a autoizolat?
0
0
Sa fie cel putin 4 ore disponibile pe zi pt ca ei nu se mai urca de frica in autobuze, merg greu, cauta prin magazine, stau la cozi interminabile si pe urma li se face rau alergand cu sacosile pline acasa ca sa nu intarzie. Acum e o bataie de joc si o umilinta la adresa batranilor. Ca sa nu mai spun ca toti se ingramadesc in magazine in cele 2 ore. Distantarea sociala e o gluma. Parca vor sa-i omoare prin aceste masuri idioate.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212