REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.2° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.2° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Alimente care ar putea preveni blocarea arterelor

Alimente care ar putea preveni blocarea arterelor

Replica API 30 aprilie 2021 | 00:00 778

Când depozitele de grăsime se acumulează de-a lungul pereților arteriali apare ateroscleroza sau rigidizarea arterelor, factor de risc pentru infarct și AVC. Ce alimente ar putea preveni blocarea arterelor?

Sursă foto: Shutterstock

Responsabile de transportarea sângelui bogat în oxigen și a nutrienților care susțin viața de la inimă la restul corpului, arterele sănătoase sunt esențiale pentru menținerea unui corp sănătos. Dar când particulele de colesterol, grăsimi și alte celule se acumulează în artere, din cauza consumului mare de grăsimi animale, carne, produse lactate și ouă, acestea creează plăci care obstrucționează fluxul de sânge. scrie doc.ro.

În bolile coronariene, cel mai frecvent tip de boli cardiovasculare, aceste blocaje afectează arterele care duc la inimă, provocând dureri în piept și adesea conducând la infarct. Ateroscleroza sau îngroșarea arterelor poate afecta orice arteră din sistem, provocând simptome în tot corpul, care pot servi ca semne de avertizare timpurie pentru bolile cardiovasculare.

Printre simptomele aterosclerozei se numără durerile de spate (arterele care duc la spate sunt printre primele din corp care acumulează placă și prezintă semne de blocaj), disfuncția erectilă și accidentul vascular cerebral.

Ce alimente e bine să mănânci des pentru a preveni ateroscleroza?

Pe de o parte, o persoană are un risc crescut să dezvolte ateroscleroză dacă are colesterolul rău (LDL) ridicat, tensiune arterială crescută, diabet, antecedente familiale de ateroscleroză, suferă de obezitate sau are o alimentație dezechilibrată și un stil de viață sedentar și dacă fumează. Pe de altă parte, s-a demonstrat că o alimentație bogată în legume, fructe și pește reduce riscul de ateroscleroză și boli de inimă.

Fructele de pădure

Afinele, căpșunile, zmeura și murele au capacitatea de a reduce inflamația și de a îmbunătăți sănătatea inimii. Bogate în fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali, printre care antioxidanții numiți flavonoide, acestea contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare.

Cercetările au arătat, de asemenea, că aportul de fructe de pădure reduce semnificativ factorii de risc ai aterosclerozei¹, inclusiv colesterolul prea mare, tensiunea arterială și nivelul crescut al zahărului din sânge.

Fasolea

Fasolea este plină de fibre, esențiale pentru prevenirea aterosclerozei. Consumul moderat de fasole (100-150 g de boabe fierte pe zi) este o modalitate excelentă de a ține sub control nivelul colesterolului, reducând astfel riscul de blocare a arterelor.

O revizuire a 26 de studii de înaltă calitate a constatat că dietele care includeau aproximativ o porție (130 de grame) de fasole zilnic au fost asociate cu niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol rău comparativ cu alte diete. Cercetările au arătat, de asemenea, că dietele care au în componență și fasole pot reduce tensiunea arterială, pot îmbunătăți funcția arterelor și pot reduce riscul de diabet de tip 2.

Peștele

Peștele este plin de substanțe nutritive esențiale, inclusiv grăsimi Omega 3, care ajută la reducerea riscului de ateroscleroză. Un studiu² efectuat pe 961 de persoane a comparat participanții care au consumat mai puțin de o porție de pește pe săptămână cu cei care au consumat două sau mai multe porții de pește pe săptămână. Studiul a constatat că 13,3% dintre persoanele care mâncau mai puțin pește aveau ateroscleroză în arterele carotide, care transmit sânge la creier, comparativ cu doar 6,6% dintre cei din grupul care consuma pește.

Roșiile

Roșiile conțin compuși vegetali, cum ar fi licopenul, care pot fi deosebit de utili pentru reducerea dezvoltării aterosclerozei. Studiile arată că aportul regulat de roșii poate ajuta la reducerea inflamației, la creșterea colesterolului bun HDL și la scăderea riscului de boli cardiovasculare. În plus, combinarea roșiilor fierte cu puțin ulei de măsline poate oferi o și mai mare protecție împotriva arterelor înfundate, având în vedere că și acest ulei contribuie la reducerea riscului de ateroscleroză.

Ceapa

Cercetările arată că o alimentație în care este inclusă și ceapa poate proteja arterele. Un studiu de 15 ani care a urmărit 1.226 femei cu vârste de 70 de ani și peste a constatat că un aport mai mare de ceapă și usturoi a fost asociat cu un risc mai mic de deces legat de boli cauzate de blocarea arterelor. Compușii sulfuroși din ceapă ajută la prevenirea inflamației vaselor de sânge și inhibă aglomerarea trombocitelor din sânge.

Citricele

Citricele oferă o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți, inclusiv flavonoide, care pot scădea inflamația din corp, consumul acestor fructe fiind asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral - două afecțiuni conectate cu ateroscleroza.

Semințele de in

Bogate în fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, inclusiv calciu și magneziu, semințele de in pot ajuta la prevenirea aterosclerozei, pe lângă faptul că sunt extrem de hrănitoare. Semințele de in conțin secoisolariciresinol diglucozid (SDG)³, un compus antiinflamator care scade colesterolul, ale cărui proprietăți contracarează ateroscleroza.

Legumele crucifere

Adăugarea legumelor crucifere, cum ar fi broccoli-ul, varza și conopida în alimentația de zi cu zi poate contribui la reducerea riscului de înfundare a arterelor. Cercetările au legat, de asemenea, aportul de legume crucifere cu calcificarea arterială redusă și cu un risc de deces cauzat de boli asociate cu ateroscleroza mult mai mic.

Sfecla

Sfecla este o sursă bogată de nitrați, pe care corpul îi transformă în oxid nitric, o moleculă de semnalizare care joacă multe roluri în organism. Inflamația în vasele de sânge duce la scăderea producției de oxid nitric. Consumul de alimente precum sfecla poate ajuta la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la scăderea inflamației, care poate contribui la prevenirea aterosclerozei.

Nucile și semințele

Diversele tipuri de nuci și de semințe sunt surse excelente de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Mai mult, aceste alimente pot ajuta la prevenirea arterelor înfundate. Cercetările au arătat în mod constant că aportul de nuci și semințe poate îmbunătăți semnificativ factorii de risc ai aterosclerozei.

De exemplu, consumul de nuci și semințe poate reduce colesterolul rău LDL și tensiunea arterială mărită și poate contribui la creșterea colesterolului bun HDL. De asemenea, aportul de oleaginoase reduce nivelul zahărului din sânge și poate ajuta la protejarea împotriva diabetului, un factor de risc cunoscut pentru ateroscleroză. Nu mai puțin important, consumul de nuci și semințe poate contribui la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272