REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Alimente fermentate pe care să le introduci în dieta ta

Alimente fermentate pe care să le introduci în dieta ta

Replica API 2 aprilie 2021 | 00:00 887

Alimentele fermentate sunt extrem de sănătoase pentru sistemul gastrointestinal, dar și pentru întreg organismul. Iată ce alimente fermentate ar trebui să facă parte din alimentația ta, pentru o sănătate de fier!

Sursă foto: Shutterstock

De ce e bine să mănânci alimente fermentate în mod regulat

Fermentația este un proces natural prin intermediul căruia microorganismele precum bacteriile și drojdia transformă carbohidrații în alcool și acizi. De aceea, alimentele fermentate au o aromă acrișoară, ușor de identificat. În timpul procesului de fermentare, este facilitată și multiplicarea probioticelor, scrie doc.ro.

Alimentele fermentate sunt sănătoase, în primul rând, pentru că au un conținut ridicat de probiotice. Acestea sunt bacterii benefice pentru tractul digestiv, echilibrând flora la nivel gastrointestinal. Și sistemul imunitar este fortificat de un aport mare de probiotice la nivel intestinal.

Beneficiile alimentelor fermentate, pe scurt:

Îmbunătățesc procesul digestiv, combătând diareea, dar și constipația.

Fortifică sistemul imunitar, reducând riscul de îmbolnăvire.

Pot contribui la menținerea greutății.

Pot ameliora alergiile și astmul.

Pot spori eficacitatea antibioticelor și, totodată, pot reduce riscul că bacteriile să capete rezistență la antibioticele administrate.

Pot ameliora tulburările psihice, precum anxietatea.

Ameliorează manifestările afecțiunilor intestinale inflamatorii, precum colita ulcerativă, boală Crohn ori sindromul de colon iritabil.

Ce efecte adverse poate avea consumul de alimente fermentate

Cu toate că alimentele fermentate sunt foarte sănătoase, unele persoane pot avea de-a face cu următoarele simptome neplăcute atunci când le consumă:

Balonare

Flatulență

Ce alimente fermentate ar trebui să facă parte din dieta ta

Chefirul – chefirul îmbunătățește digestia și are marele avantaj de a fi bine digerat și de către persoanele cu intoleranță la lactoză, care altfel au simptome precum crampele abdominale, balonarea ori diareea când consumă produse lactate, din cauza că nu pot digera așa cum trebuie zaharurile din lapte.

Chefirul poate fi consumat că atare, mai ales dimineață, la micul dejun, însă poate fi folosit și în smoothie-uri.

Tempeh – preparat din boabe de soia fermentate, tempeh este o sursă de proteine preferată, în general, de persoanele vegetariene. Acesta este bogat în probiotice, dar și în conținutul de antioxidanți.

Varză murată – bacteriile de acid lactic sunt cele care determina fermentarea în cazul verzei murate. Această varză este săracă în calorii, însă conține probiotice, fibre, vitamina C și vitamina K din belșug. Mai mult decât atât, varză murată este bogată și în conținutul de luteină și zeaxantina, doi antioxidanți esențiali pentru menținerea sănătății oculare.

Murăturile – castraveții murați, de pildă, conțin bacterii probiotice, dar și vitamine și minerale. Pentru a te bucură din plin de beneficiile murăturilor, e indicat să îți pui singură murături, nu să le consumi pe cele din comerț, care conțin și conservanți și alte ingrediente nesănătoase.

Brânză proaspătă – brânză preparată din lapte nepasteurizat este bogată în probiotice și face parte, de asemenea, din categoria alimentelor fermentate pe care ar trebui să le consumi. Însă pentru a reduce riscurile, este de asemenea recomandat să îți prepari singură brânză proaspătă.

Indiferent de dietă adoptată, alimentele fermentate ar trebui consumate în mod regulat, întrucât au o serie de beneficii pentru sănătate. Fă-ți un obicei din a mânca cel puțîn de 3-4 ori pe săptămâna alimente din această categorie.

Adoptând un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, vei preveni o serie de boli și vei reuși să îți menții greutatea. Bineînțeles, nu trebuie să uiți de numărul de calorii permise zilnic – dacă depășești acest aport caloric, nu numai că vei capătă kilograme în plus, însă totodată vei fi expusă riscului de a dezvoltă o serie de boli.

Dacă alimentele fermentate nu sunt deloc pe gustul tău, poți folosi suplimentele alimentare pentru a oferi organismului probiotice. Discuta cu medicul tău pe acest subiect și vei lua cea mai înțeleaptă decizie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272