REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

ALO, OPOZIŢIA?! CONSTANŢA A RĂMAS FĂRĂ APĂ CALDĂ! La cine va apela Făgădău pentru a ‘stinge’ criza

ALO, OPOZIŢIA?! CONSTANŢA A RĂMAS FĂRĂ APĂ CALDĂ! La cine va apela Făgădău pentru a ‘stinge’ criza

Replica API 28 septembrie 2018 | 00:00 642

„Primăria nu are nici o datorie către CET sau RADET!”

„Primăria nu are nici o datorie către CET sau RADET!”

Locuitorii municipiului Constanţa rămân, pe termen nelimitat, fără apă caldă și, cel mai probabil, fără căldură în sezonul rece. A bubuit presa locală cu această informație care a stârnit furia constănțenilor, iar opoziţia a dormit în bocanci – este o primă concluzie! O alta este că există un conflict între RADET şi CET, dincolo de latura financiară, şi anume o tensiune între PSD şi ALDE!

Iar dacă opoziţia a tăcut mâlc, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, s-a arătat indignat de acțiunea celor de la CET, care au oprit furnizarea apei calde către constănțeni, invocând existența unor „datorii istorice” ale RADET și-i asigură pe locuitorii Constanței că nu vor suporta această situație mult timp.

”Sistemul aflat în proprietatea Ministerul Energiei este falimentar”, este de părere edilul Constanței. Făgădău a promis că nu va lăsa locuitorii de la malul mării fără apă caldă prea mult timp. Ba, chiar se ia în calcul un împrumut bancar pentru a plăti către CET sumele invocate.

„Electrocentrale Constanța SA e o societate nouă, înfiintată prin reorganizarea ELCEN, în 2014. Deci, nue xistă relații comerciale istorice, deci nu aveau cum să existe "datorii istorice” între Electrocentrale Constanța SA și RADET. De când s-au înființat ei, ne-au facturat Am avut datorie la ei 573 milioane lei, noi am plătit 584 milioane lei.

Datoria istorică nu face referire la Electrocentrale SA și noi am atacat, atât municipiu, cât și RADET, modul în care toate guvernele au încercat să scape de această problemă fierbinte, neavând nici o soluție, nici o preocupare, încercând s-o transfere pe mâna primarilor. Ba, mai mult, după ce în urmă cu 15 ani, CET-urile, cu excepția Constanța și București, s-au transferat către comunitățile locale, făcându-i pe primari responsabili, ușor, ușor, s-au tăiat și banii pe care-i dădea statul.

Astfel încât acum, ne pun pe noi, constănțenii, să plătim niște penalități care nu le-au plătit ei, de la centru. După ce că n-au investit nimic, cât au avut în proprietate toate aceste active, au aruncat către autoritatea locală aceasta problemă a datoriilor. Toți primarii care trec prin această situație...este coșmarul nostru comun!”, spune Decebal Făgădău.

” Ne gândim cu groază că vine iarna! Ne amenință în prag de iarnă că vor închide robinetul. Mi-am dat seama, la un moment dat, că vorbesc singur. După ce am încercat instituțional, de data aceasta voi face public acest demers. M-am săturat de adrese! RADET nu recunoaște nici o datorie către CET sau către altcineva. Suntem în instanță. Primăria Municipiului Constanța nu are nicio datorie către CET sau RADET. Din contră, avem bani plătiți în avans.

Electrocentrale, moștenitoarea Elcen, CET Palas, nu are nicio vină pentru că este în această situație, singurul responsabil este ministrul Energiei, împreună cu conducerea CA, unde și-a numit oamenii. Știe cineva cine este acest ministru? L-ați auzit vorbind despre electrocentrale, despre încălzire, despre ceva ce are legătură cu viața oamenilor? Toți miniștrii au tratat la fel problema”, a răbufnit primarul Constanței.

Asociațiile de proprietari au datorii la RADET de 21 milioane de lei, Primăria are 0 lei datorie și bani plătiți în avans, iar Electrocentrale Constanța SA are datorii către toată lumea, spune edilul. ”Către distribuitorul de gaz, către furnizorul de apă, către furnizorul de electricitate, către salariați”, spune Făgădău. ”Sistemul aflat în proprietatea Ministerul Energiei este falimentar. Noi, constănțenii, nu avem alte datorii decât cele menționate. Ni se spun povești.

Din 2014 până astăzi le-am plătit cu 10 miliaone de lei în plus. Anul acesta, au facturat 86 miliaone lei, le-am plătit 93 milioane. Să ne spună ce trebuie să facem mai mult, decât să ne dăm și pielea de pe noi, pentru un sistem ineficient! Tare îmi este că se încearcă de la centru să scape de acest cartof fierbinte și să-l lase în mâna fraierilor de primari sau locuitori”, a continuat acesta.

„Voi prezenta situația prefectului județului Constanța, dar și premierului Viorica Dăncilă”

În concluzie, primarul Constanței a promis că, în acest moment, ”Voi căuta soluții doar pentru anul acesta. Voi convoca consiliul, îndată ce voi avea o soluție. Dar e o soluție de moment. Fac apel către Ministerului Energiei și către CA al Eclectrocentrale Constanța, care transmite doar adrese, fără să facă nimic altceva, să-și asume calitatea de acționar la CET.

Voi căuta o soluție pentru lunile noiembrie, decembrie, banii pentru perioada ianuarie – martie. Voi prezenta situația prefectului județului Constanța, dar și premierului Viorica Dăncilă, că sunt convins că ministrul Energiei nu a informat-o de această situație.

Voi face ce ține de mine ca această criză a apei calde să dureze cât mai puțin și să găsesc o soluție pentru încălzire, iar după ce voi informa prefectul și premierului, sper să am o veste bună pentru constănțeni!”, a mai subliniat Decebal Făgădău. La rândul său, Liviu Popa, directorul RADET, a dat de înțeles că se ia în calcul și împrumutul bancar pentru a scoate constănțenii din această criză.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Baganias pl in voi cet radet fagadau mi se rupe pl de pisatilor da in mortii tai drumu la apa ca noi locatarii am platit facturile pisamas pe voi de lichele terninate ba cretinilor nu luati nimic dupa voi in pielea goala am venit toti pe lume tot asa plecam scrusurilor tarani lacomi o sa platiti pt asta intr un final cum va bateti voi joc de populatie
4
0
intrucat radet nu mai poate asigura serviciul, sa renunte la conditiile absurde de debransare si sa lase oamenii liberi sa-si puna centrala.
8
0
Bravo PSD bravo PSD simgurul partid care tine la popor
4
1
Nu cred ca renunta ei la banii nostri in iarna asta. E doar o manevra ca sa iasa iar faga cel viteaz, care vine si rezolva el , ia sa vedeti !
5
2
Plangere penala aluia de la CET care a semnat decizia. Daca are dreptate Fatalau, ala face puscarie. Mi-e teama ca RADET e in culpa...
4
0
in primul rand fagadau apoi ceilalti.
3
0
Daca nu platest o fact.. iti pune penalitati , acum eu, daca am platit toate fact. la zi , ce trebuie sa le fac ??? M au lasat fara apa calda la cine sa apelez sa fie sanctionati ???
5
0
Doar daca votati miscarea populara si pe presedintele Traian v-a fii apa calda.
7
4
eu am centrala, nu mai manca kkat
0
5
Hai baietii! Deja aveti un oras de potentiali votanti la viitoarele alegeri.
0
1
Firea a avut curaj sa se ia la lupta cu guvernul dar dl Fagadau nu cred ca are !-populatia plateste dar cetsi redet si-au pus salarii enorme asta-imotivul lipsei de bani !Buc platesc 160 leigcal iar noi am platit 270 lei gcal
9
2
Nenorocitule da ti DEMISIA, jigodie de primar, ramai in istoria Constantei ca cel mai PROST primar tu si Babuinul si Rasauteanu prostul
16
3
cumpar caramizi pentru soba
7
0
Winter Is Coming
10
1
cine nu va lasa sa va puneti centrala? cati din constanta au plecat ''legal'' de la radet? aveti o automultumire asortata cu mocangeala de la primarie. subventia aia v-o platim si noi astia cu gaze care nu ne-am spart in figuri cu mertane si cocalarisme si acum facem baie si la 3 dimineata. voi la lighean. faceti ceva ca intr-o luna o sa stati in iglu ca va ia si caldura
5
13
nivel de trai foarte scazut. Ne crucim la orase din romania si admiram : curatenia,banci in parcuri,parcuri,trotuare,parcuri industriale,drumuri bune,transport in comun decent,lipsa tiganilor si a cainilor . Cot la cot cu aLexandria .
12
1
Buna ziua la voi dragi Cotstanteani , Va trasnmit pe aceasta cale ca noi PSD partidul de guvernare cautam sa gasim o solutie asupr aperi calde din Dobrogea ... pardon Litoral hihihi Contanta. Pana la solutionarea acestei crizei VA RIGAM sa intelegeti aceasta situatie si va oferim urmatoarele solutii : Marea e aproaope si va puteti spala in ea ... e gratuit. 2. Votatine ca sa va aducem apa calda inapoi. EU Viorica Dragnea ....pardon hihihi Dancila prim minitra voatra va PROMIT ca se va amenaja dusuri pe plaje pana vine apa la deal inapoi in casele voastre !!!! Salutare dragi fraeri
8
3
si de ce platim cea mai scumpa apa potabila din Romania? pentru ca-l avem pe securistul Felix Stroe la RAJA? apa potabila din Constanta e mai deosebita cu ce? de ce cei din alte orase platesc mai putin? o sa ne aducem aminte de aspectul asta la urmatoarele alegeri locale si nu vom mai vota pe hotii astia care ne-au impus cea mai scumpa apa potabila din Romania
21
0
Ce ai vrea sa faca opozitia? Ce parghii au? Ei oricum voteaza tot ce li se cere.
11
5
Domnule primar ati dat subventii prea multe nejustificat acum nu gasiti solutii dar daca noi cei care am platit facturile la zi va dam in judecata pe dumneavoastra si pe cei de la radet oare ce se intampla ne-am saturat sa fim bataia voastra de joc......... FACETIVA DATORIA CA SE ASTA SUNTETI PRIMAR
19
2
Lasati oamenii sa isi puna centrale, numai in Romania sunt onligati oamenii sa stea legati de radet, cet etc, ca sa ii foloseasca apoi la vot, cu fraze gen"am tinut ggcal la cel mai mic pret"; ajunge cu ssntajele,lasati oamenii sa isi puna centrale singuri
21
1
tovarase Decebal cand dracu' mai terminati podul de la butelii ca vine iarna si o sa fie patinoar si n accidente in zona,ca promiteati de acum cateva luni ca intrati si pe celalalt sens cu reabilitarea si vad ca se doarme la greu la firma de casa Mobitom...timpul trece ,leafa merge...
21
0
confiscati firmele capusa de pe langa gestionarul de racoritoare Fagaduitor si vom avea apa calda cu totii: mobitom, five holding, anirva manager, iq agency, telegraf tv neptun, daf trans, sabroso, crazy rest si toata caracatita orasului. peste 50% din firmele active au in syructura actionatiatului slugile POMACOST
20
0
Si de unde ma-ta platesti imprumutul ala? Aduci tu bani de acasa? Sau tot din banii tuturor constantenilor, indiferent ca sunt racordati sau nu la sistemul public de termoficare?
20
1
tot acest circ va justifica de fapt o noua scumpire nejustificata! Veti vedea!
20
2
Daca bei apa de ka robinet, mai asteapta putin ca vine craciunul si primesc oamenii apa calda!FATALAULE DUTE LA LUPTA SI REZOLVA PROBLEMA
11
1
M-am linistit daca ii prezinta situatia lu" Veorica...
24
1
a avut vreodata Constanta opozitie? toti sunt mana-n mana ca doar trebuie sa fure si ei bara-bara cu cei de la putere.Acum opozitia constanteana are sansa sa dovedeasca ca se implica si ca poate face ceva ............ dar de unde, sa se implice opozitia in problema apei calde? cand ei nu sunt interesati nici de Cazinoul care sta sa cada si de nici o alta problema
20
1
fagadau cred ca e frate cu veorica
19
1
Eu primar Fatalau nu ma intereseaza ca nu aveti apa calda ca eu am centrala. Daca ati fost fraieri si m-ati votat asa va trebuie. Acum ma scuzati ma duc sa ma spal la cur ca acolo am capul si sa fiu maine cu curul limpede sa stiu pe cine sa mai arunc vina sa nu fiu linsat cu tot neamul meu
21
1
Avea dreptate mos iorga cel asasinat de legionari cind spunea ca toti perciunati aveau o bancuta in fata pravaliei unde il asteptau pe fagadau. Ia sa vedem ce banca alege bagadau.
11
2
Abia asteptam alegerile. Traiasca psd. Ti ai dracu de imbecili. Constanta e cu voi. Ha ha
15
2
ce treaba are opozitia cu ceea ce se intampla pe mandatul prostilor de la putere? CET-ul RAdet-ul... capuse care o sa moara pe limba lor rosie.. cand nu o sa mai aiba de unde suge o sa faca implozie iar psd-ul isi va lua mana cand nu mai au ce foloase sa scoata, va fi desfintat si se va face un mare mallllllll
23
7
Fagadau va face o donatie de ligheane sa va spalati.Apa o incalziti la soare,bio,si va spalati la cwaie ca la rio.
20
2
Poate mai veniti dupa voturi. O muie tuturor!!!
35
2
Sa va ia draq de retardati ! Constanta fara caldura ! Puscaria va mananca!
21
2
Oricum in jud c ta care e plin de tigani, tatari si make , folosirea apei calde pt indepartarea jegului si a mirosului de seu de oaie si branza de pe corp e ceva foarte rar
40
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272