REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
27.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

„Am făcut un copil la 17 ani. Sunt mai criticată decât dacă aş fi umblat toată noaptea beată, prin cluburi!”

„Am făcut un copil la 17 ani. Sunt mai criticată decât dacă aş fi umblat toată noaptea beată, prin cluburi!”

Replica API 11 august 2017 | 00:00 1855

Minorele ce aduc copii pe lume: normalitate sau fenomen de condamnat?

Minorele ce aduc copii pe lume: normalitate sau fenomen de condamnat?

Minorele ce aduc copii pe lume: normalitate sau fenomen de condamnat? Opinia publică le compătimeşte. Statul le numără, le bagă în statistici şi trage semnale de alarmă că trebuie luate măsuri. Însă, doar organizaţiile non-guvernamentale îşi bat capul şi caută soluţii. Pe de altă parte, tinerele mame susţin că nu sunt nici de compătimit, nici de condamnat! Şi nici nu îşi abandonează copiii prin spitale, aşa cum crede lumea despre ele.

O mămică tânără, frumoasă şi minionă, cu un băieţel de vreun anişor de mânuţă, se plimbă prin Parcul Tăbăcărie. Băieţelul se opreşte în apropierea unei bănci, vrea să se joace în pământ, iar tânăra intră în vorbă cu mămicile de pe bancă. Dintr-una în alta, mărturiseşte că în curând va face majoratul. Mămicile fac feţe feţe şi se grăbesc să o ia la rost. S-a grăbit! Trebuia să mai aştepte, să-şi trăiască viaţa, copilăria, să-şi facă o carieră şi abia mai apoi să facă copil. Cum îşi va mai găsi ea de muncă, cu un prunc ce se ţine de picioarele ei? Replici devenite deja stereotipe când vine vorba despre acest subiect.

„Nu am fost violată, nu am o familie destrămată, nu am fugit şi nici nu m-a prostit bărbatul. Ne cunoaştem de mici copii. Am crescut împreună, ne înţelegem foarte bine, suntem împreună de doi ani. S-a întâmplat să rămân însărcinată şi am decis să vreau să păstrez copilul. El a fost de acord, părinţilor nu le-a picat bine, dar nici nu ne-au alungat.

Lumea mă condamnă. Că nu îmi voi termina şcoala, că nu am să fac nimic cu viaţa mea! Dar eu merg în continuare la şcoală, acum intru în clasa a XII-a, e drept că m-am transferat la seral, să-mi fie mai uşor. Dar nu mă las de şcoală. Cătălin, tatăl copilului, are 20 de ani şi lucrează deja. Acum caută să plece în Anglia, să ne fie şi nouă mai bine”, povesteşte Alina, tânăra ce a devenit mămică la 17 ani. Este obişnuită să fie criticată şi condamnată: „Am făcut un copil la 17 ani. Sunt mai criticată decât dacă aş fi umblat toată noaptea beată, prin cluburi!”.

„Bunicii noștri se căsătoreau tot la vârsta asta! Părinții noștri, la 20 de ani, deja aveau copii. Noi, acum, ce facem greșit? Ar trebui să merg toată noaptea prin cluburi, să mă îmbăt, să mă droghez, să fiu azi cu unul, mâine cu altul? Am ales să cresc un copil mai bine. Apoi, cine spune că dacă ai un copil, nu poți să faci nimic în viață? Nu este o regulă. Da, sunt și fete care se mărită la 15 ani, ca să scape de bătăi, dar ajung mai rău! La noi s-a întâmplat să rămân gravidă, dar nu regret nimic”, a continuat fata, privind spre băiețelul ei.

România, fruntașa Europei la numărul de minore mămici

Dacă tânăra mămică nu consideră că a făcut ceva greșit, alta este percepția la nivelul societății civile, a autorităților. La ora actuală, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii născuți de minore. Aceleași statistici, cuprinse în raportul realizat de Monitorul Social, arată că în țara noastră se află o treime din cazurile înregistrate anual la nivelul UE, adică 676 din 2000, înregistrate anul trecut. În consecință, fenomenul este considerat unul îngrijorător.

Lecțiile de educație sexuală și...cam atât!

De ani buni, organizațiile non-guvernamentale derulează proiecte pentru conștientizarea tinerilor, pentru a le asigura accesul la educație sexuală. Vor ca aceștia să ia o decizie, privind viața sexuală, protejarea sau chiar întemeierea unei familii, având cât mai multe informații la îndemână. Se lovesc, însă, de reticența opiniei publice. Paradoxal, aceeași societate care le condamnă pe minore pentru că au copii înainte de majorat.

„Dacă am avea o problemă cu faptul că minorele rămân gravide, ca și societate, am garanta accesul lor la educație sexuală. Iar educație sexuală nu înseamnă ca tinerii să fie informați doar despre metode contraceptive sau despre planificare famililă, ci și cu privire la dezvoltarea lor, la drepturile lor, să aibă abilitatea să decidă asupra formării unei relații. Se invoca, drept sursă de informare, Internetul. Dar acesta nu este o sursă sigură și nu îi învață să-și constriască abilitatea de a negocia, de exemplu, folosirea metodelor contraceptive”, a precizat Carmen Suraianu, director executiv Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală.

Iar dacă fenomenul îngrijorează, ce s-a făcut pentru ca minorele să nu mai rămâne gravide la 17, 18 ani, ba mai grav, sub vârsta de 15 ani? Concret, mai nimic! În programul școlar a fost introdus opționalul de educație pentru sănătate, în cadrul căruia se face și educație sexuală. Și...cam atât, în condițiile în care singurii care își bat capul și caută soluții sunt reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale. Ba mai mult, este evident deja, în condițiile în care cifrele nu se modifică, faptul că este nevoie de o alt abordare.

Autoritățile, deși realizează statistici peste statistici, nu vin și cu soluții. „În momentul de față, nu există pe agenda publică un interes pentru programe care să se adreseze problematicii sarcinii în rândul tinerelor, cu atât mai mlt în cazurile în care vorbim despre sarcini sub 15 ani, când se pune și problema abuzului, în condițiile în care sub această vârstă, minorul nu-și poate da consimțământul. Sper ca din răspunsul societății civile, al mass mediei, să crească gradul de conștientizare și să vedem dorința de a găsi și implementa soluții pe termen lung”, a mai declarat Carmen Suraianu.

Zeci de mămici minore la Constanța. Rar vreuna își abandonează copilul

La nivelul județului Constanța, de la începutul anului și până în prezent au născut 77 de minore. Dintre acestea, două și-au abandonat copiii, aflați în prezent în grija asistenților maternali, iar alte trei sunt, împreună cu nou-născuții, în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență, modulul mamă – copil, de pe strada Aluniș din Constanța.

Celelalte minore se află în sânul familiei, împreună cu pruncii, nefiind semnalate probleme în adaptarea lor la noul stil de viață sau în creșterea micuților, după cum ne-au precizat reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Anul trecut, la Constanța au născut 129 de minore, cele mai multe având 16 – 17 ani, dintre acestea cinci rămânând în grija asistenților sociali, restul fiind doar monitorizate, fără a fi semnalate probleme. Mai mult, cifrele arată că din rândul mămicilor minore, rar se întâmplă ca vreuna să își abandoneze nou-născutul.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dati ma o lege pentru copiii daca fetele nu il vrea ca astea nu sunt mame sa dea o declaratie ca nu o intereseaza de copil este un accident nu la dorit niciodata si gasitii parinti adoptivi.Asa poate nu mai omoara nou nascuti deci copilu e mort si fata in puscarie.
0
0
Cariera?! Haideti ma fiti seriosi. Majoritatea cauta sa fie intretinute si tinute pe palma.
0
1
Buna daca fetita mea la numai 15 ani jumate este insarcinata si o duc la medic nu pentru intrerupere ci pentru un control se poate sa cheme pe cei de la.protectia copilului?
1
2
D-le"VITELE..." Nimeni nu a spus ca-i sanatos sa nasti asa devreme dar, daca se intampla ceva, nu recomand avortul ,caci risca sa nu mai aibe copii daca nimereste un medic pacalit. decat sa se drogheze sa bea prin cluburi si, sa devina "mandria tarii", e mai bine sa fie ajutati de parinti si sa-si creasca bebelul si sa-si continue studiile.
3
1
Care sunteti imbecilii care sustineti ca la 17 ani organismul femeii e tanar si poate procrea fara probleme??? Bai natangilor mai cititi carti despre anatomia corpului uman,jivinelor care sunteti,si nu mai aruncati cu indemnuri de imperechere ptr concepere de copii la varsta de 17 ani ptr ca proaste mai sunt destule care asa vor crede,ca e bine! Si apoi le gasiti la coada la cabinete,asa tinere si cu boli in organism!
0
3
si sobolancele fac copii si orice specie, nu e nicio smecherie
2
2
Felicitari tinerei mamici! Sa se bucure de copilas si sa-l creasca mare!
9
2
Draga mea vremurile sau schimbat si casnicia e un butoi cu miere dar numai deasupra dedesupt e numai c----t , nu ai carte nu ai parte ! Nimeni nu treb sa judecuce pe nimeni dar viata nu e asa usoara .norocul tau sint parintii care iti sint alaturi, dar esti un copil care nu si-a trait copilaria . Nu tot ce zboara se maninca ! Iti doresc numai bine si sa ai parte de fericirea la care visezi!
7
2
Numai panarame cu sfarcul tinerei in gura pe aici! Toti prostavanii o felicita pe iepuroaica dar daca va cere iepuroaica bani sa-si creasca copilul incepeti s-o spurcati cu mascari.huo! Pai tanara asta bezmetica are impresia ca e diferita de betivele din club? Alea asa bete cum sunt sunt mai treze ca asta! Ele stiu ca nu dispun de banii,timpul si tot ce e necesar si decent ptr a creste un copil asa cum ar vrea ele si isi asuma altfel viata lor.Ptr ca daca nu ai o casa cu adresa ta,bani ptr jucarii,rechizite,hainute,hrana si tot ce trebuie ptr copil mai bine nu-l faci!Tanara asta are casa ei?
7
12
Felicitari draga mamico. Te invidiez pentru maturitatea de care ai dat si dai in continuare dovada
8
6
A aduce pe lume un copil e o binecuvantare.Sunt tinere care la varsta ei au cateva avorturi, nu le mai stiu numarul partenerilor, dar nu le stie nimeni si nu sunt blamate.Tanara mamica sa fie mandra si sa tina fruntea sus si sa infrunte ipocrizia societatii.
14
4
da si ce vroiati sa faca bai criminalilor? sa sfartece copilul de viu? Bravo ei ! Si copii se fac la tinerete cand organsimul e puternic nu la batranete cand e macinat de boli si de timp.
15
4
E o minune sa aduci pe lume un copilas ! FELICITARI MAMICO ! Si ce daca ai 17 ani ! BRAVO ! Meriti felicitari pt ca ai ales sa pastrezi sarcina ! Ca fost politist , am vazut sute de tinere ..de 21-25 de care sunt depravate , beau de se pisha pe ele prin cluburu, se drogheaza sau se prostitueaza ! ASTEA , pitipoancele , le arata cu degetul pe mamele tinere ...
20
4
insarcinate anual,sa ia ajutoare sociale si sa cerseasca,nu ies in evidenta?aceasta mamica ar trebui felicitata,multor ,,tineri,,de 30 de ani le lipseste curajul de a deveni parinti.mai nou te gandesti sa faci copii dupa 35 de ani,o varsta foarte inaintata.si uite-asa tiganii ne vor cotropi.
26
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369