REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Angajații de la Sanatoriul Balnear din Techirghiol vor bani mai mulți!

Angajații de la Sanatoriul Balnear din Techirghiol vor bani mai mulți!

Ana Maria Lipan 11 ianuarie 2023 | 00:00 2988

Sindicatul liber al salariaților din sectorul TESA (tehnic, economic și social-administrativ) a chemat în instanță Sanatoriul Balnear Techirghiol și Ministerul Sănătății pentru obținerea unor drepturi bănești ce li se cuvin angajaților, dar de care nu se pot bucura din cauza încadrării eronate în legea salarizării bugetarilor. Numeroase colective de personal nemedical din cadrul mai multor instituții din țară au acționat în instanță pentru anumite litigii de muncă. Acestei cauze i s-au alăturat în trecut Uniunea Sindicală Sanitas București, Uniunea TESA și nu numai, în speranța că vor combate discriminarea salarială cu care acești angajați se confruntă în prezent.

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol și Ministerul Sănătății, sunt chemate în instanță de către Sindicatul liber al salariaților din sectorul TESA (tehnic, economic și social-administrativ) pentru anumite litigii de muncă. Mai exact, aceștia își doresc îndreptarea unei erori de încadrare în legea salarizării bugetarilor. Sindicatul dorește încadrarea în Anexa 7, care este mai avantajoasă  din punct de vedere financiar pentru personalul tehnic-economic și administrativ decât Anexa 8, conform căreia sunt plătiți în prezent, și îndeplinește toate prevederile legale pentru a putea fi aplicată, fără a fi necesară modificarea legislației. Inițiativa a fost impulsionată de deciziile favorabile obținute în instanță de alți angajați ai mediului sanitar, din mai multe spitale din țară. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța, iar următoarea ședință este programată pe 18 ianuarie 2023.

Compartiment Juridic al Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol susține însă ca această modificare a încadrării salariului nu se poate efectua în momentul actual, întrucât în cadrul acestui centru medical există anumite categorii de angajați specifice, care nu sunt prevăzute în Anexa 7. În acest sens Sanatoriul  intenționează să înainteze o informare către Ministerul Sănătății cu privire la existența litigiilor și obiectul acestora și prezența deciziei 61/2022 a  ICCJ, dar și să solicite un punct de vedere cu privire la modul de încadrare și criteriile de salarizare a personalului pe Anexa 7.

Sunt hotărâri în țară, se va invoca decizia 61 a Înaltei Curți pe o altă încadrare doar că a fost o problemă și vom cere și noi un punct de vedere, întrucât nu există corespondent pentru anumite categorii de personal.  Sindicatele au aprobat o acțiune pentru aceste drepturi. Avem termen de judecată fixat. Normal că o să invoce această decizie a ICCJ. Au mai fost drepturi câștigate, cred că vreo 30 de hotărâri judecătorești. Altora deja le-a făcut încadrarea pe Anexa 7 dar noi o să înștiințăm Ministerul Sănătăți despre aceste litigii, despre această hotărârea a Înaltei curți și să vedem cum facem pentru că sunt anumite categorii unde este puțin ambiguu. De exemplu: fochiștii sau nămolarii nu figurează pe Anexa 7. Sunt multe cazuri unde nu figurează o anume categorie și s-au putut încadra.” a transmis Compartimentul Juridic SBRT.

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a solicitat respingerea cererii formulate de reclamant și din motiv că, prin această reîncadrare, potrivit simulărilor efectuate de către instituție, veniturile salariale ale unor angajați vor fi diminuate, fapt care ar naște un val de nemulțumiri în rândul acestora.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e misto la sbrt!
0
0
Imi pare rau,eu merg la Techirghiol de 2 ani,la cabinet dr Surdu Traian,eu nu am dat nici un ban,nimeni nu mi-a cerut nimic,am fost tratata foarte bine si de medic si de asistenta care a fost foarte draguta,singura nemultumire a mea este ca as fi vrut sa fac mai multe sedinte cu namol care,cred eu, mi-au facut bine .Sa dea Dumnezeu sa prind loc si anul acesta.
1
0
Toata lumea se plange de salariile mici,dar spaga pe care o primesc zilnic nu o mai pun la socoteala?Aceeasi problema este si in spitale unde desii au salarii nu mari ci f mari, in continuare spaga este la ea acasa....
9
0
ca sa prinzi un loc dai plicul !
8
1
Dar cata spaguta faceți nu spune nimeni. La fel a fost și cu medicii și asistentele.Vezi doamne nu au salarii bune de-aia nu își fac treaba și iai șpagă. Le a mărit, dar obiceiurile proaste cu pliculețe tot au rămas.
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272