REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Angajaţii din HoReCa pot reclama la ANAF dacă nu primesc tot bacşişul

Angajaţii din HoReCa pot reclama la ANAF dacă nu primesc tot bacşişul

A.F. 13 ianuarie 2023 | 00:00 647

Angajaţii din turism pot reclama la ANAF sau la asociaţiile patronale din domeniu dacă nu primesc tot bacşişul încasat de angajator şi din care s-a scăzut impozitul, a explicat, joi, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

"Am să fac referire la acea temere pe care angajaţii din turism o au, cel mai des vehiculată în spaţiul public, şi anume că vor fi proprietari de unităţi care nu vor aloca tot tips-ul către ei. Menţionez că acest lucru este ilegal şi cred că ar trebui să dăm un semnal către acei angajaţi care vor fi nedreptăţiţi că au toate motivele să reclame dacă acest lucru se întâmplă. Şi pot să reclame chiar la autoritatea fiscală din unitatea administrativ teritorială unde activează...Dar hai să zicem că le e teamă. Pot să facă şi către noi, asociaţiile patronale, să dea un mesaj, pentru că o să încercăm să-i sprijinim. Nu putem lăsa ca această lege să fie prejudiciată de anumiţi patroni care nu vor respecta legea. Şi oricum, aceştia sunt minimali. Marea majoritate vor încerca să respecte legea şi să distribuie tot bacşişul aşa cum prevede şi cum am insistat", a spus Călin Ile, în cadrul conferinţei de presă cu tema "Bacşişul, de la lege la practică", organizată de Alianţa pentru Turism (APT), scrie stiripesurse.ro.

Ion Biriş, preşedinte HORA, a declarat că în lege există o măsură punitivă, respectiv o amendă, pentru unităţile comerciale care nu aplică corect actul normativ. Valoarea amenzii este de 4000 de lei în cazul în care un proprietar de afacere nu plăteşte către angajaţi 90% din bacşişul colectat.

"Mai mult de 50% dintre clienţii care merg astăzi în restaurante şi în hoteluri plătesc cu cardul şi mai mult de 50% dintre aceşti 50% doresc să lase bacşiş pe card. Ori până în momentul de faţă dacă se întâmpla lucrul acesta în mod transparent lucrurile erau foarte complicate şi la angajaţii noştri ajungeau mai puţin de 40% în buzunar. Astăzi ajung 90% în buzunar. Iată cum de exemplu angajaţii noştri pot să aibă un câştig", a precizat Dragoş Anastasiu, purtător de cuvânt Alianţa Pentru Turism.

La rândul său, preşedintele HORA a afirmat că legea se aplică de 11 zile şi nu există prea multe date, dar a oferit câteva cifre din două restaurante pe care le deţine.

Astfel, în unul dintre restaurante bacşişul a reprezentat 12,65% din total vânzare, iar în celălalt 11,5%. La primul restaurant, 53% din bacşiş a fost lăsat cash, 46% cu cardul şi 1% a fost credit, respectiv a fost plătit pe facturi emise şi plătite ulterior, lucru care până acum nu se putea realiza. În celălalt restaurant, unde bacşişul a fost de 11,5%, 60% s-a plătit cash şi 40% pe card.

În cadrul conferinţei au fost prezentate şi câteva dintre problemele care au apărut în aplicarea legii, precum plata şi cu cardul dar şi cash sau încasarea unui bacşiş mai mare de 15%.

Ion Biriş a explicat că problema plăţii şi cu cardul şi cu cash a fost prezentă şi până acum şi presupune realizarea de procese verbale la finalul lunii şi astfel este o muncă suplimentară în contabilitate. În cazul plăţii unui bacşiş mai mare de 15%, suma care trece de acest procent va trebui întregistrată în contabilitate ca un venit al societăţii ori se poate da angajatului ca drept salarial şi pentru care se vor plăti toate taxele aferente în valoare de 72%. El a declarat că este foarte puţin probabil ca o firmă să înregistreze o valoarea a bacşiş-ului mai mare de 15% în decursul unei luni.

De asemenea, în ceea ce priveşte aplicarea efectivă a legii şi repartizarea bacşiş-ului, Ion Biriş a spus că acesta se realizează prin intermediul unui regulament de ordine interioară în care se decide modul de repartizare a sumelor între angajaţi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mary,daca nu vrei sa lasi bacsis poti s.o ssugi.oricum maimutele vor moca tot!
1
0
Bacșișul, de ce nu i considerat mită?Căci:In profunzime,este ori o forma de a ți manifesta mulțumirea fata de un serviciu,ori de a fi tratat preferențial. Cei se plătesc strict consumul,fără bacșiș, pot fi discriminați, de nu acum,sigur mai târziu.Si asta de ce nu mi ar da dreptul,ca cetățean,sa dau mereu bacșiș peste tot,pentru a nu fi discriminat,medicului,polițistului,funcționarului,electricianul,etc.Pentru ca bacsisul vad ca este legalizat.Zicea cineva ca somnul rațiunii naște monștrii.De acum,personal,voi baga bacsisul direct in buzunarul chelnerului,fără sa ma vadă nimeni.Uite așa.
1
0
pot reclama pe naiba.se petrec abuzuri in redibile,in mangalia itmul este fatis de partea circiumarilor analfabeti.Stiti bizonilor ca nu limse dau chelnerilor zile libere,muncesc ptr salariu minim pe economie simbata,duminica,sarbatori legale,fara concediu,fara nimic?itmul ptr o pizza nu vede nimic.Muncesc niste fraieri dinainte de craciun incontinuu,de revelion servesc patronii ulii moca,a doua zi trebuie sa vina la munca.Ptr aia care nu dau bacsis dar stiu limba engleza,cautati goagal " reservoir dogs i don' t give tips". spagarul care a facut legea asta da ccacat,bouarul ala de la finante habar n.are de chinul oamenilor.Stiati bizonilor ca sint obligati chelnerii samstea in picioare toata ziua?mai vine si cite o maimuta care scrie pe fb ca nu i s.a lins izda,vvita pproasta!
1
0
pai daca eu CLIENT nu vreau sa las BACSIS cum se procedeaza in acest caz????
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212