REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Angajații Primăriei Constanța, acuzați că n-au verificat periodic dosarele asistaților sociali

Angajații Primăriei Constanța, acuzați că n-au verificat periodic dosarele asistaților sociali

Replica API 3 ianuarie 2019 | 04:52 328

Concluzia Curții de Conturi:

Concluzia Curții de Conturi:

De câteva ori pe săptămână, sute de constănțeni așteaptă la coada cantinelor sociale din municipiu să primească de la stat o masă caldă. Beneficiarii sunt, unii învinși de greutăți și bolnavi, alții care se dau săraci, dar, de fapt, își permit să-și procure singuri hrana de zi cu zi. Potrivit legii, administrațiile locale sunt obligate să verifice periodic dacă beneficiarii se încadrează ori nu în acest program, însă, sunt cazuri când verificările se fac pe genunchi. Lucru constatat și de auditorii constănțenii, în cazul câtorva dintre cei care au primit ajutor, deși nu se încadrau. Fapt pentru care Primăria Constanța a fost obligată să repare prejudiciul. Administrația spera să recupereze debitul de la cei care au păcălit angajații primăriei, însă, judecătorii spun că cei din urmă sunt răspunzători prin neverificarea dosarelor periodic.

Amalia și Lucian M. din Constanța, la fel ca alte câteva mii de persoane din Constanța, au beneficiat de un ajutor social sub forma acordării mesei la cantina de ajutor social Palazu Mare, fiind încadrați în grad de handicap. Cererea a fost aprobată în urmă cu câțiva ani, prin act administrativ, cu cercetarea prealabilă a îndeplinirii condițiilor de către autoritatea locală prin compartimentul dedicat acestor evaluări. Ulterior, cantina socială a făcut obiectul unui control al Camerei de Conturi cu privire la modul de gestionare a fondurilor publice, unul dintre aspectele vizate fiind verificarea de către autoritatea locală a respectării condițiilor pentru acordarea ajutorului social cu privire la persoanele cărora li se acorda ajutorul social. Iar auditorii au găsit nereguli, în sensul că, situația persoanelor care beneficiau de ajutorul social nu a fost constant verificată de primărie sub aspectul îndeplinirii condițiilor pentru acordarea acestuia în raport de prevederile legale aplicabile sau a menținerii acestor condiții în timp. A rezultat, din decizia auditorilor, că pentru anumiți beneficiari nu se putea acorda ajutorul decât în condițiile în care aceștia ar fi trebuit să contribuie cu 30% din valoarea veniturilor obținute, dar nu mai mult de contravaloare meselor efectiv și că această contribuție nu a fost pretinsă persoanelor respective ori nu s-a dispus sistarea acordării ajutorului. În raport se reține descrierea cauzelor și împrejurărilor care au condus la apariția deficiențelor: ” lipsa unor proceduri cu privire la calcularea, urmărirea și încasarea veniturilor cuvenite bugetului local …precum și superficialitatea anchetelor sociale care nu au identificat toate veniturile persoanelor asistate, astfel încât aprobarea mesei la cantina de ajutor social să respecte în totalitate prevederile legale legii”.

Pentru recuperarea prejudiciului, administrația locală a emis, în 2017, mai multe dispoziții prin intermediul cărora li s-au adus la cunoștință beneficierilor care au beneficiat pe nedrept de ajutor social că au generat un prejudiciu administrației locale. Printre aceștia, se numără și Amalia și Lucian M. care, teoretic, trebuie să plătească sumă de 2070 lei fiecare, reprezentând contravaloarea acordării meselor la cantina de ajutor social Palazu Mare. Aceștia au contestat dispozițiile în instanță și...au câștigat. Judecătorii au reținut faptul că raportul Curții reprezintă chestiuni care privesc numai entitatea verificată, iar persoanele răspunzătoare de producerea prejudiciului sunt acelea care aveau atribuții cu privire la verificarea îndeplinirii condițiilor. Această decizie nu trebuie imputată reclamanților, spun magistrații. Primăria Constanța a formulat recurs!

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vand tigari la greu in piete ..invart milioane zilnic si dupa se duc cu taxiul sau k bmw -ul sa-si ridice prada mancare spun ei de la primarie nu ,este de le cei care au un serviciu si platesc taxe si impozite ..sunt mii de tigani turcime care nu au dreptul dar autoritatile locale ptr. voturi inchid ochii si le da tainul ..vor intra la puscarie si unii si altii ..ce zici fagadau ai semnat k primarul idiotule ..
5
1
Angajatii vinovati sa plateasca. Sunt angajati pe pile si sunt incompetenti.Daca nu au bani, sa le dea fagabou.
10
1
cine a gresit sa plateasca prejudiciul, inca nu avem oameni competenti, asta e sigur
17
1
Mi se pare normal ca functionarii sa plateasca. Nu-ti faci treaba asta e consecinta. Primaria Constanta sa inceteze sa mai apere o astfel de functionarime incompetenta, inepta si pusa pe capatuiala din banul public.
22
3
DE CE SA MAI MUNCASC ? merge leafa si asa
18
1
moarte tiganilor!!!!!!!!!!!!!!
21
1
devine teleorman 2.multumim partid iubit multumim carmaciului, f.m.ma-tii de gunoi de TR.
31
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272