REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

ANRE ar putea introduce din nou un calendar de scumpire a gazelor pentru populaţie. Totul depinde de negocierile cu CE

ANRE ar putea introduce din nou un calendar de scumpire a gazelor pentru populaţie. Totul depinde de negocierile cu CE

Replica API 4 aprilie 2019 | 00:00 368

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a admis probabilitatea ca instituția să reglementeze un nou-calendar de reliberalizare a pieței gazelor pentru consumatorii casnici, piață care, timp de trei ani, este reglementată în urma OUG 114. Momentan, populația primește doar gaze din producția internă, la prețul de 68 de lei/MWh, sub cel al pieței.

Vicepreședintele ANRE spune că detaliile unui viitor calendar de creștere a prețurilor la gaze pentru populație, care acum primește doar gaze din producția internă la prețul de 68 de lei/MWh, țin de viitoarele negocieri cu Comisia Europeană.

“Pe 7 martie s-a votat un infringement împotriva României pentru aplicarea incorectă a Directivei gazelor, pentru care am început deja discuţiile cu Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, chiar şi cu Comisia şi am obţinut o amânare. Termenul până la care trebuie să dăm răspuns la punerea în întârziere este 25 mai. Noi speram la o amânare de două luni. Am primit doar două săptămâni, sau mai puţin de 20 zile.

Între timp eu cred ca Guvernul României a dat un semnal destul de important şi a renunţat la limitarea preţului la noncasnic, care era, cred, părerea mea personală, cel mai sensibil punct din documentul primit de la Comisie cu punerea în întârziere privind încălcarea Directivei gazelor. Şi, cu siguranţă, din acest moment încolo, vor începe discuţiile, eventual negocierile cu Comisia Europeană, care , părerea mea personală, este că se vor finaliza printr-un calendar de reliberalizare. Asta cred eu, pentru că, ştim foarte bine, că o revenire bruscă, de pe o zi pe alta la preţurile concurenţiale, poate avea efecte destul de dure”, a spus Zoltan Nagy-Bege.

Oficialul ANRE nu știe deocamdată când va fi reintrodus acest calendar sau detaliile lui, dar a spus că el și-ar dori ca acest lucru să se întâmple cât mai târziu, pentru ca furnizorii de gaze care au acumulat pierderi în trecut, să și le fi putut acoperi în condițiile menținerii acestui preț de achiziție la 68 de lei cât de mult timp posibil.

“Nu ştim peste trei ani la cel nivel vor fi preţurile. Deocamdată, şi la nivel european, şi mă refer în special la bursa din Austria, care este cea mai apropiată nouă, preţurile sunt în scădere, dar este oarecum normal, pentru că este perioada de vară. Dar și contractele pe termen lung, de doi-trei ani încheiate pe platforma austriacă de tranzacţionare, arată un trend de scădere, ceea ce este încurajator, și poate ajuta şi un calendar de reliberalizare. Dar, până atunci, pentru noi Ordonanţa prevede această perioadă până în 2022.

Sincer, eu sunt oarecum egoist din acest punct de vedere, şi sper să ţină suficient de mult această perioada de limitare a preţurilor la 68 de lei, încât furnizorii care au pierderi să aibă timp să recupereze. Pentru că preţurile pe care le menţinem pe loc aplicând această limitare la 68 sunt menţinute în condiţiile în care deja sunt incluse nişte corecţii pentru furnizori care au acumulat nişte pierderi serioase în perioada trecută, din august încoace. Vorbesc de sute de milioane de lei”, a spus Bege.

economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
fratilor nu mai puteti fura ca pana acum, v-au scazut hotiile- poporul, da el este capul ispasitor, el suporta orice ptr binele vostru, luxul- cu bani grei se tine- sunt unii bugetari- si toti din cadrul vostru- care dintr-un amarat de salariu de bugetar si-au construit palate pe cateva strazi- saracutii, sunt in cautare de nise aducatoare de profit personal- asa se lucreaza in tara numita Romania
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212