REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Antonel Tănase: 'România digitală' nu este o simplă sintagmă, ci o ţintă majoră pentru actuala guvernare

Antonel Tănase: 'România digitală' nu este o simplă sintagmă, ci o ţintă majoră pentru actuala guvernare

Replica API 28 noiembrie 2020 | 00:00 1292

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a declarat că 'România digitală' nu este o simplă sintagmă, ci "o ţintă majoră pentru actuala guvernare", subliniind, însă, că prin acest proiect nu se doreşte "transformarea birocraţiei clasice într-o birocraţie digitală", ci o simplificare totală a activităţii instituţiilor publice.

Antonel Tănase

"'România digitală' nu este o simplă sintagmă, ci o ţintă majoră pentru actuala guvernare, deoarece ne dorim să reconstruim încrederea în instituţiile statului prin digitalizarea şi informatizarea administraţiei publice. Digitalizarea presupune, însă, multe lucruri. Presupune în primul rând debirocratizare, dar şi inovare, rapiditate, adaptare şi, mai ales, punerea nevoilor cetăţenilor în centrul preocupărilor administraţiei publice. Ideile par întotdeauna simple, dar implementarea lor este aproape de fiecare dată dificilă, cu atât mai mult în vremuri în care te confrunţi cu o pandemie", a declarat Antonel Tănase, vineri, la a treia reuniune lunară a Comitetului Interministerial pentru debirocratizare, în calitate de preşedinte al Comitetului DEBIRO.

El a susţinut că Guvernul Orban este, în mod real, primul guvern de după Revoluţie care a avansat puternic în direcţia digitalizării tuturor şedinţelor şi reuniunilor care au loc la Palatul Victoria.

"Ţinta noastră este să avem în curând o şedinţă de Guvern 100% digitală şi fără maculatură şi vreau să vă asigur că suntem foarte avansaţi în această direcţie", a precizat Tănase.

Şeful SGG a menţionat că, deşi are un caracter consultativ, DEBIRO are rolul de a identifica orice propuneri de debirocratizare venite din partea cetăţenilor, a mediului de afaceri şi a societăţii civile.

"În cadrul fiecărei şedinţe viitoare a Comitetului vor fi aprobate alte propuneri de diminuare a birocraţiei. Estimăm că în fiecare an vor fi adoptate 1.500 de măsuri de debirocratizare. (...) Totodată, un demers important al Comitetului DEBIRO este elaborarea propunerii pentru Strategia Naţională de Debirocratizare şi Simplificare administrativă, care va fi supusă, în viitor, atenţiei Guvernului", a afirmat Tănase, scrie Agerpres.

El a subliniat, totodată, că birocraţia clasică nu trebuie transformată într-o birocraţie digitală.

"Nu vrem să transformăm birocraţia clasică într-o birocraţie digitală. Vrem să simplificăm total activitatea instituţiilor publice, să transformăm celebrele teancuri de hârtii transmise statului în documente online, uşor de transmis prin e-mail şi vrem să desfiinţăm formularele şi adeverinţele în formatul clasic", a punctat Tănase.

El a menţionat, totodată, că România va beneficia de fonduri europene importante pentru digitalizare în mai multe domenii, educaţie, sănătate, justiţie şi finanţe, proiectul Planului Naţional de Redresare prevăzând în acest sens investiţii de 700 de milioane de euro din bani europeni pentru astfel de proiecte.

La rândul său, secretarul de stat la Cancelaria prim-ministrului, Tony Romani, coordonator al Comitetului DEBIRO, a anunţat lansarea portalul guvernamental simplificare.gov.ro destinat colectării sugestiilor de la cetăţeni pentru debirocratizarea administraţiei.

"Începând de mâine (sâmbătă - n.r.) va fi operaţional portalul Guvernului pentru simplificare, numit simplificare.gov.ro . (...) Portalul pe care publicul îl va avea la dispoziţie este doar una dintre formele prin care colectăm sugestii dinspre societatea românească. Avem permanent legătura şi suntem în permanentă discuţie cu mediul de afaceri", a declarat Romani.

El a menţionat că în cadrul reuniunii de vineri a Comitetului sunt propuse circa 60 de măsuri specifice de simplificare, iar alte 200 de măsuri sunt în discuţie pentru a fi adoptate la şedinţele următoare ale DEBIRO.

Romani a precizat câteva din propunerile formulate de mediul de afaceri în scopul debirocratizării.

"În urmă cu trei zile, Coaliţia pentru Dezvoltarea României a cerut public renunţarea la analiza de risc, în setul de propuneri de azi veţi regăsi limitarea acestei analize doar pentru companiile mari. Astfel, analiza nu va mai fi necesară pentru companiile care au bunuri în valoare de sub 500.000 de lei sau spaţii de sub 500 de metri sau care se află în cadrul unor clădiri ce au deja obligaţia de a-şi face această analiză, cum ar fi mall-urile sau clădirile de birouri. De asemenea, renunţăm odată pentru totdeauna la timbrele fiscale care sunt încă folosite pentru documentele medico-legale", a declarat el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
vreti sa terminati cu hartiile dar vine acolo sus cate unul care nu stie cum sa isi justifice activitatea si da cate o lege cu o gramada de proceduri in spate sa ne umplem de hartii fara rost in fiecare an , proceduri anti coruptie cand e simplu dat decizii ca nu ai voie sa nu primesti spaga, control managerial intern, registru riscuri,se faceau si inainte dar mult mai simplu acum pt orice trebuie procedura cu zeci de foi pt ce ca sa ne facem ca muncim
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212