REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Apa izvoarelor termale de la Hârşova, TESTATĂ de SPECIALIŞTI! Iată ce planuri are primarul!

Apa izvoarelor termale de la Hârşova, TESTATĂ de SPECIALIŞTI! Iată ce planuri are primarul!

Replica API 10 noiembrie 2017 | 10:27 4355

Comoara din Dobrogea

Comoara din Dobrogea

Încă un episod din lungul serial al comorilor din Dobrogea lăsate de izbeliște! Este vorba despre izvoarele termale sulfuroase de la Hârșova, care au fost amenajate, cât de cât, astfel încât omul să se poată bucura de aceste beneficii naturale. Un bazin îngust cu vederea spre Dunăre și altul și mai mic, dar care nu poate fi folosit. Cam asta e tot! Însă, zona s-ar putea bucura de o adevărată stațiune balneoclimaterică, ceea ce s-a și vorbit prin 2015, că doar urmau alegerile locale, după care… totul a rămas la fel. Acum, apa a fost testată de către specialiști, iar rezultatele sunt uimitoare. În continuare, actualul primar are în plan amenajarea băilor termale. Așteaptă PUZ-ul terenului și apoi se pregătește să atragă investitori.

O reală comoară naturală se află la Hârșova, pe malul drept al Dunării! Este vorba despre izvoarele termale care, deși nu au fost amenajate, au atras oameni din toate colțurile țării. Recent, zona a fost cât de cât cosmetizată, în sensul că au apărut două cabine din stuf, în care oamenii se pot schimba de haine. Chiar și așa, locul nu arată tocmai grozav, însă cei care vin nici că mai țin cont de asta, având în vedere beneficiile apei termale ce izvorăște din pământ.

De-a lungul timpului s-a tot discutat despre exploatarea acestei zone, mai ales înainte de alegerile locale… Așa a fost și în 2015, când se aducea în prim plan, cu surle și trâmbițe, un proiect european transfrontalier pentru exploatarea resursei minerale ceea ce ar fi însemnat apariția unei stațiuni balneoclimaterice. Dar nu s-a schimbat nimic. Acum, actualul primar din Hârșova, Viorel Ionescu, a precizat că apa a fost testată și urmează a se lua măsuri.

”Acel proiect era anunțat așa pentru că urmau alegerile! Revenind la situația actuală, în aprilie anul acesta am solicitat un buletin de analiză de la Ministerul Sănătății, care îmi certifică faptul că apele sulfuroase sunt de calitate și sunt recomandate pentru tratarea anumitor afecțiuni, mai ales cronice. Sunt toate trecute acolo, pe buletin. Lumea trebuie să înțeleagă că acesta este primul pas. Că, până acum, toți s-au bătut cu pumnul în piept, începând cu primarii din anii '90 și cu cel din 2008, care spuneau că fac băi termale, dar nici unul nu a făcut testele să vadă dacă apa e bună. Eu am făcut acest prim pas și am aflat că apa are foarte multe beneficii. Următorul pas este să identificăm măsuri de atragere de investitori”, a declarat, pentru ”Replica”, primarul din Hârșova.

Primarul consideră că proiectul anunțat de fosta administrație este o utopie!

”Să faci o stațiune balneoclimaterică pe un proiect transfrontalier și apoi să o dai în concesiune altuia, din punctul meu de vedere, este o utopie! Cel puțin pentru mine. Eu nu voi construi clădiri să le dau apoi unor investitori. Pentru că nu va veni nimeni să plătească un preț corect. Atunci, misiunea primarului este să găsească investitori. Cât despre terenul acela cu proiectul din 2015, când am primit eu mandatul, în iunie 2016, nu se obținuseră toate avizele pentru PUZ.

Acum suntem în ultima fază la Mediu pentru a obține avizul, apoi terenul acela de aproximativ 3 hectare va fi scos din circuitul agricol și introdus într-un circuit care să-mi permită mie posibilitatea de a discuta cu investitori. Ideea este o stațiune balneoclimaterică, da. Dar, peste tot unde mai sunt băi termale, statul a investit doar pe perioada comunismului. După aceea, nimic. Oamenii vin, da, pentru că s-a dus vorba. Însă, trebuie să înțeleagă că nu ține numai de autoritatea locală. Pentru că au fost acuzații că nu ne implicăm.

Acolo au fost făcute amenajări empirice pentru cetățean, dar acele bazine nu sunt pe domeniul autorității publice locale. Pentru cei care nu știu, 30 de metri pe uscat de la linia apelor medii este zonă de siguranță a navigației, unde, indiferent de forma de proprietate, acolo nu se poate construi fără avizul Administrației Fluviale a Dunării, plus că terenul aparține Romsilva”, a mai declarat primarul Viorel Ionescu, Cert este că a menționat foarte clar că va face tot posibilul pentru a schimba lucrurile.

”Terenul nostru este, efectiv, după dig, în pășunea orașului. În momentul în care există un investitor care își manifestă intenția de a veni să investească acolo, am cadrul legal de a face un transfer între Primărie și Ocolul Silvic într-un raport de 1 la 5, dacă nu mă înșel. Adică ei îmi vor da un hectar, iar eu le dau la schimb 5. Și atunci gândim, facem un schimb, dar aici sunt deja pașii 3, 4.", a mai spus primarul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stateam pe banca in centru si a aparut Luci Stancu impreuna cu un domn pe care il recomanda la lume ca fiind noul sef de la Politia Locala. Ma deslusiti si pe mine care stiti ce rol are in primarie Luci Stancu, o fi consilierul primarului pe teme de comunicare? Este frumos ce se intampla domn primar? Noi te-am votat sa faci treaba nu sa umpli primaria de neamuri si prieteni. Am scapat de Nechita si Ninja si am dat peste Luci si Marita.
5
2
Spuneti-ne mai bine care este pretul corect la camionul de 75 mii de euro la autocarul pentru oina. Sa stiti ca v-am votat dar ne-ati dezamagit. Nu aveti grija de electorat,v-ati vazut sacii in caruta si de restul va doare in spate,excluzand cativa din gasca dumneavoastra.
6
3
De treizeci de ani nu s-a mai facut nicio investitie in zona . Primarii mafioti , Nadrag este unul numai , au dat bani cu ghiotura , miliarde de lei din bugetul orasului manastirii din apropiere , unde niste paraziti pomohaci s-au aciuat , dar nu au investit in izvoarele de apa termala , absolut deloc , desi , ar fi fost o investitie grozava pentru orasul falimentat care este Harsova . Acum , dupa ce leprele din primarie , cu primarul in frunte , si-au marit salariile nesimtit , nu se va mai face nicio investitie pe termen scurt , mediu sau lung ...
5
1
Nou avem multe in tara f multe dar nu avem timp si bani sa ne apucam de ele
2
3
sa se faca nudism ca la TECHIRGHIOL SI EFORIE SA VADETI ce apa BUNA si ce pasarici sa aduna nu toate VECHITURILE DIN H-VA CU MICROBUZUL PRIMARIEI
2
7
Un mare fas pentru imagine. Numai vorbe nimic concret de ani de zile .Acolo e o mare mizerie in fiecare an
14
3
Cu terenul de oina cum ramane ?
11
2
Aceste ape au calitati similare celor de la Herculane. Informatia este partial gresita. Apele termale au fost analizate inca din anii "90. Au fost construite "bazine" inca din acea perioada. Oameni de bine, cu ajutorul echipelor de scafandri au montat teava care "aduce " apa in bazine construite inca de atunci. Este un subiect foarte vechi..si.."bun"..pt.fiecare primar in campanie electorala si pe perioada mandatului. Este greu sa gasesti finantare avand in vedere ca este o investitie pe termen lung cu posibilitate de amortizare la fel de lunga. Este bine totusi ... sa informam corect !
12
1
In sfarsit cineva se preocupa. Ar fi foarte frumos sa se faca ceva organizat. Ar trebui sa se puna pe viitor o taxa si nu o sa mai vina chiar cine vrea si cine nu vrea. Succes .
11
11
...povesti...e un jeg acolo...intra cine vrea si cine nu vrea in apa aia...
11
6
Voi ati inteles ceva?
8
9
Aia fac gay party.
3
9
Minte cu nerusrnare
7
7

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367