REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° ConstanÈ›a Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Apneea în timpul somnului și boala hepatică non-alcoolică

Apneea în timpul somnului și boala hepatică non-alcoolică

Replica API 7 iunie 2021 | 17:46 619

Cu toate că o tulburare a somnului pare să nu aibă nimic în comun cu sănătatea ficatului, oamenii de știință ne contrazic, scoțând la iveală o legătură între apneea în somn și steatoza hepatică non-alcoolică.

Sursă foto: Shutterstock

Un studiu recent a arătat că apneea în timpul somnului și hipoxia nocturnă pot agrava afectarea hepatică la adolescenții obezi cu boală hepatică grasă non-alcoolică. Apneea în somn crește, de asemenea, riscul bolilor cardiovasculare prin creșterea stresului oxidativ în timpul hipoxiei nocturne, scrie doc.ro.

Obezitatea și stilul de viață sedentar, asociate cu predispoziția genetică, au dus la creșterea prevalenței bolii ficatului gras non-alcoolic și la copii și adolescenți. Adolescenții cu apnee de somn obstructiva / hipoxie au avut fibroză hepatică mai severă decât cei fără apnee și au avut markeri mai mari de stres oxidativ, care sunt asociați cu agravarea bolii hepatice grase non-alcoolice. Atât apneea în somn cât și boală hepatică, fiind legate de obezitate, determina apariția necesității schimbării stilului de viață prin dietă și activitate fizică susținută.

Studiile viitoare ar trebui să analizeze dacă tratarea apneei în somn cu presiune continuă a cailor aeriene pozitive (CPAP) ar putea influență progresia bolii hepatice grase non-alcoolice la adolescenți.

Apneea în somn poate fi de mai multe feluri:

Apnee obstructiva – este cauzată de un blocaj la nivelul cailor respiratorii și se petrece, în general, atunci când țesutul moale de la nivelul gâtului se prabueseste în timpul somnului.

Apnee centrală – în cazul acesteia, căile respiratorii nu sunt blocate, însă creierul nu reușește să transmită semnalul corect mușchilor cailor respiratorii, astfel încât aceștia să se miște și să permită respirația.

Apneea mixtă – după cum o spune și numele, apneea mixtă este apneea care apare atât din cauze obstructive, cât și din cauze centrale.

Dintre aceste 3 tipuri de apnee, cea obstructiva este cea mai comună. Apneea afectează în mod considerabil calitatea somnului, așa pentru că, la fiecare episod de apnee, creierul da trezirea pentru că individul să fie conștient și să respire corect. Trezirile repetate, fie ele și de scurtă durata, împiedică individul să se odihnească suficient.

Apneea obstructiva este și cea care are un impact direct asupra ficatului. Potrivit cercetătorilor de origine franceză, apneea obstructiva severă crește numărul de enzime la nivelul ficatului, dar și șansele de instalare a steatohepatitei.

În concluzie, specialiștii recomandă următoarele lucruri:

Persoanele care suferă de afecțiuni hepatice și tulburări ale somnului ar trebui să verifice dacă nu cumva suferă de apnee obstructiva

Persoanele care suferă de apnee obstructiva ar trebui să verifice dacă nu cumva suferă de vreo afecțiune hepatică

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272