REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ar fi o discriminare ca persoanelor nevaccinate să li se interzică accesul în restaurant? V. Gheorghiță: Vă dau un exemplu, fumatul

Ar fi o discriminare ca persoanelor nevaccinate să li se interzică accesul în restaurant? V. Gheorghiță: Vă dau un exemplu, fumatul

Replica API 31 iulie 2021 | 00:00 731

România se pregătește pentru următorul val al pandemiei cu obiectivul de a avea niște măsuri logice, coerente și flexibile, adaptate la situația cu care ne vom confrunta, a declarat vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Întrebat, în contextul viitoarelor restricții, dacă i s-ar părea discriminatorie o eventuală măsură prin care accesul persoanelor nevaccinate ar fi interzis în restaurante, Valeriu Gheorghiță spune că lucrurile nu pot fi judecate cu da sau nu. „Este foarte important ceea ce-și dorește patronul, cel care gestionează acea activitate sau acel restaurant. Dacă își dorește un număr mic de ocupare a meselor - persoanele respective să fie distanțate, să se respecte un anumit set de măsuri menite să limiteze riscul de infectare -, atunci da, pot să participe. Dacă, în schimb, dorește să aibă un grad maximal de ocupare a locurilor, evident aici se pot impune anumite măsuri”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

La observația că în Italia nu patronul a hotărât, ci statul și din 6 august toți antreprenorii din HoReCa trebuie să respecte asemenea măsuri, Valeriu Gheorghiță a spus că foarte multe țări din vestul Europei înregistrează o creștere importantă a numărului de cazuri. Din acest punct de vedere, o asemenea măsură nu i s-ar părea discriminatorie.

De ce a fost interzis fumatul?

„Pe mine mă interesează și cred că e foarte importantă sănătatea și siguranța oamenilor care participă la anumite evenimente. Este regretabil să mergi într-un anumit loc și să pleci bolnav, să te infectezi. Nimeni nu-și dorește așa ceva, e greu de anticipat care va fi evoluția bolii, or mie mi se pare că trebuie să fim responsabili și să înțelegem realitatea în care ne aflăm, și anume: atât timp cât eu risc să infectez alte persoane în jurul meu, cred că pot să fiu un pic mai responsabil și să mă gândesc de două ori înainte să critic cumva asemenea măsuri”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

„Vă dau un exemplu foarte simplu: fumatul în spațiile comune închise. Am putea să spunem la fel: Dde ce să nu fumezi cu cei nefumători? Care e problema? Eu am dreptul să fumez și să-i expun și pe ceilalți nefumători! Este la fel, din acest punct de vedere. Lucrurile trebuie privite foarte clar și foarte logic: persoanele care nu vor să se vaccineze, care nu vor să efectueze un test sau care n-au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, altfel, persoane vulnerabile, la risc să se infecteze și implicit să transmită boala celor din jur, evident că în situația respectivă trebuie încadrate în aceste criterii. Trebuie încadrate aceste situații atunci când există aglomerări populaționale. Și aici, iarăși revin la contextul cu fumatul: această restricție bineînțeles că i-a vizat pe fumători și atunci trebuie să fie un spațiu separat, bine ventilat, să nu-i expui pe cei nefumători, pentru că realmente vorbim de sănătatea publică, de sănătatea celor din jurul nostru. Este fix același principiu care se aplică și în situația actuală”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

O persoană infectată cu varianta Delta poate infecta alte 9 persoane

„Nu văd de ce (să fie discriminatorie - n.r.). Nu vorbim de o boală care nu este transmisibilă, nu vorbim de diabet, de tensiune, unde fiecare e responsabil: mănâncă, dacă vrea, sărat, mănâncă dacă are diabet, fiecare face ce crede cu sănătatea lui, pentru că nu-i influențează pe cei din jur. Dar atât timp cât vorbim de o boală contagioasă și tu poți să infectezi - repet, în cazul infecției cu varianta Delta, alte nouă persoane, este evident că nu e în regulă. Bun, și ne punem întrebarea: dar sunt persoane vaccinate în jurul meu! Da, dar evident că dacă sunt persoane multe nevaccinate și tu intri în contact cu ele, poți să transmiți această infecție foarte ușor, pentru că dacă ar fi numai persoane vaccinate, chiar dacă una-două-trei dintre ele sunt pozitive, riscul să dea la ceilalți este mult mai mic și riscul să dezvolte forme grave și să ajungă la spital este iarăși foarte mic. Pentru că altfel, ipotetic, dacă am fi sută la sută dintre noi vaccinați, nu s-ar mai justifica nicio măsură cu caracter restrictiv”, a explicat Valeriu Gheorghiță, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vaccinatii fac boala,insa la un nivel mai usor. Nevaccinatii pot muri in chinuri. Orice vorbarie in afara de acest fapt ,e degeaba. Vaccinul ezista,e la liber,e optiunea oricaruia daca vrea sau nu sa traiasca,insa sa nu mai spere ca la spital sunt genii care pot sa faca minuni si ca avem suficient personal medical. Medicii si asistentele continua sa plece unde sunt respectati,asa ca la orice nenorocire mai mare,sistemul este clar depasit. La urma urmei,cine sfideaza moartea sa nu se astepte la aplauze.
0
0
da dar si vaccinatii se pot infecta intre ei un vaccinat infecteaza un alt vaccinat.....sau un vaccinat poate infecta un nevaccinat.....de ce daca m-am vaccinat sa-mi fie teama ca infectez un nevaccinat......care e rolul vaccinului....
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920