REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Arhiepiscopia Tomisului, obligată de judecători să plătească daune morale unui preot caterisit!

Arhiepiscopia Tomisului, obligată de judecători să plătească daune morale unui preot caterisit!

Replica API 10 decembrie 2018 | 00:00 766

Traian Chircu, fostul preot militar şi ctitorul bisericii garnizoanei Mangalia cu hramul Adormirea Maicii Domnului, succes în instanță în fața Arhiepiscopiei Tomisului! Chircu a reușit să obțină obligarea instituției de cult la plata de daune morale, în scandalul care a ținut, în trecut, primele pagini ale presei locale. Traian Chircu a fost judecat la Consistoriu la data de 11 iunie 2009 pentru gestionarea incorectă, în interes propriu, a unității bisericești în care a slujit, producând daune financiare în sumă de 272.440,06 lei.

Ministerul Apărării a cedat 2,5 hectare Primăriei Mangalia pentru construirea capelei, în 2008, însă, la scurt timp după începerea lucrărilor, acestea s-au stopat. Traian Chircu, împreună cu câţiva enoriaşi, au strâns banii necesari finalizării construcţiei. Fusese stabilit ca biserica să fie gata la 15 august 2008, de Sfânta Maria, însă ÎPS Teodosie i-a cerut lui Chircu să se grăbească pentru ca biserica să fie gata mai devreme, când se serbau zilele Constanţei şi urma să fie adus la Mangalia Sfântul Brâu al Maicii Domnului. Ca să termine mai repede, preotul Chircu a solicitat ajutorul enoriaşilor, iar o parte dintre aceştia s-au împrumutat la bănci şi au oferit sume mari de bani din economiile proprii. S-au strâns astfel 206.987 lei. Între timp, Capela Militară - Garnizoana Mangalia a fost preluată de Arhiepiscopia Tomisului şi transformată în Biserica Parohială cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” în temeiul Deciziei nr. 20/12.02.2009 a I.P.S. Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. Unitatea Militară 02078 Mangalia a adus la cunoştinţa lui Chircu că raporturile sale de muncă cu respectiva unitate militară au încetat, motiv pentru care fostul preot nu mai avea dreptul să folosească funcţia. Preotul Traian Chircu a fost judecat de Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului şi, ulterior, mai exact în aprilie 2009, caterisit din ordinul lui ÎPS Teodosie, pe motiv că ar fi prejudiciat biserica. El a mai fost acuzat de calomnierea și acuze neîntemeiate la adresa clerului și a organelor superioare bisericești; îndeplinirea cu rea credință a îndatoririlor impuse de legiuirile bisericești; îndeletnicirea cu afaceri potrivnice chemării preoțești; neascultarea de autoritățile bisericești. După evacuarea lui din biserică, a urmat scandal după scandal, fostul preot încercând, pe toate căile posibile, să fie repus pe funcție. La un moment dat, în 2013, susținea că are o decizie în favoarea sa, însă reprezentanții Arhiepiscopiei nu au intrat, nici până în ziua de azi, în posesia documentului. Anul trecut, Traian Chricu a deschis o acțiune în instanță, solicitând judecătorilor să oblige Arhiepiscopia Tomisului la plata daunelor morale survenite în urma caterisirii și, respectiv, a scandalului care a urmat.

”În ceea ce privește pagubele morale, reclamantul a fost condamnat la o nedreaptă și necanonică caterisire care a însemnat izolarea sa de orice cleric în activitate, precum și izolarea de comunitate religioasă/civilă”, și-a motivat Chircu acțiunea din instanță. Pe fond, a pierdut însă, la apel, instanța a decis să caseze prima hotărâre. În acest sens, judecătorul de caz a admis, pe 7 decembrie a.c., recursul. ”Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că admite în parte acţiunea privind obligarea la daune morale. Obligă pârâta Arhiepiscopia Tomisului la plata către reclamantul Chircu Traian a sumei de 15000 lei reprezentând daune morale”, se arată în decizia instanței. Reprezentanții Arhiepiscopiei spun că nu comentează decizia, așteaptă motivarea pentru a înțelege care motivele care au stat la baza acestei hotărâri. ”Nu este de comentat. Vom face recurs, așteptăm motivarea să vedem de ce i-a dat câștig de cauză instanța, să vedem ce a invocat. Din punctul nostrud e vedere, preotul este caterisit, nua vem nici o hotărâre de punere pe funcție”, a spus Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
lipitoarea asta de tigan lingurar a fost adus aici de securistul pidosnic daniel, mare muie pe clopote de cazemata,a supt tot din cta pentru ca tulcea are alt sef,practic biserica dubleaza organigrama statului si inca mai mult,daca pe linga fiecare prefect exista un episcop,pe langa fiecare primar se gasesc mai multi popi,toti fiind platiti din buget,nu platesc cas,cass,nimic,japca pe fata,basca donatiile facute de primari mici si mari precum radu jumatica si gabi moldoavara,bani fara numar,fara numar,ca la jiji
3
0
Trebuie facut de indata Sindicat ,astfel s- ar estompa toate asa zisele abuzuri ale IERARHULUI! Ei sunt pusi sa binecuvanreze,nicidecum sa nenoroceasca preotii!
1
1
CAPTURATI SI TORTURATI satana SHPAGOVEASCA
7
2
parole, parole, cum sar zice , nu nave-ti ce scrie.... face ,sau nu aveti ce ...parole ,parole, bomboane pe ...coliva !
0
2
SA FIE INCHISE BISERICILE monumente ale ignorantei, furtului de constiite, pline de ierarhi cu caciuli aurite, catedralwe, bisericoaie, unde se slujeste duhovniceala pomohaciada
8
2
si banii pt biserica luata cu japca de spagoveanu, probabil cand va plati anaful taxa de mediu
10
2
Cine va plati? Va plati statul roman! Popii cer bani de la PIBul tarii si ei fac ce vor cu banii. Patriarhul Daniel a asteptat finalizarea constructiei Manastirii Caraiman facuta de parintele Gherontie dupa care i-a demolat chilia parintelui si a ocupat si spatii de odihna pt intregul BOR. Rusine!
8
3
si tanasescu si teodosie doi dracii cu sutana....ce altceva....
9
3
asa e tati ca si tu si Spagoveanu aveti state vechi la securitate, zi drept.
8
2
Nu va mai agitati. Stiu foarte bine cu ce se ocupa IPS Teo-dos-ie. L-as sanctiona, dar si eu sunt la fel ca el, un pederast si un hot.
8
2
bai da nu-l infunda nimeni pe necuratul spagoveanu ? Chiar nu se gaseaste o instanta in tara pesedeului sa-l muiasca pe diavol si pe supozitorul tanasescu ??? Pana atunci le dau eu muie cu cacat !!! Dar nu-i uit nici pe autorii morali ! Muie dragnea, muie pesede !!!
11
4
Spagoveanu asta e cel mai mare Hot,cu cerificat,aduna de la toate Parohile si Manastirile bani in prostie. Ce faceti voi ANAF,tot pe sarci stati calare,ca de aceti infractori va e frica ca va da Acatiste.
14
2
Minciuni si falsuri in toate declaratiile acestor escroci care trebuie executati in piata publica tradatori dse Dumnezeu si Popor! Preotul Chircu este preot activ militar slujeste in Garnizoan Clujului bine merci ,la fel necaterisiti sunt pr Mustata , Pr Mascas cu decizii de la Sinodul Bor si instante civile !Mancati bors cu inculpatul escroc Teodosie care azi are iar proces penal impreuna cu alti 6 borfasi popi care minune nu sunt caterisiti !Ce borfasi mai frate !
8
2
Mai stiu un preot de la biserica de lemn de pe Eduard Caudela care saracul a muncit la fel de multca muncitorii la constructia bisericii iar cand vbiserica a fost gata frumoasa ca o bijuterie bietul preotel a fost mutat si adusi in loc alti 2 preoti la totul facut URAT Cat de greu i a fost primului sa faca bisericuta mai ales ca cartierul nu era inca populat
13
0
Piei SATANA..PREACORDITUL
23
2
teodosie asta e mafit nu preot .
29
4
Teodosie jegul imputit
30
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218