Armata Română cumpără drone de supraveghere, după atacurile rușilor de pe malul Dunării
Armata Română cumpără drone de supraveghere, după atacurile rușilor de pe malul Dunării
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn urma atacurilor rusești pe malul Dunării, Ministerul Apărării Naționale intenționează să cumpere mai multe drone pentru zonele amenințate de ruși. Momentan a fost demarată o procedură de consultare a pieței, premergătoare unei achiziții, prin care se dorește obținerea unei valori estimate cât mai reală a prețului, cunoașterea numărului și capacității operatorilor eligibili, relația între aceștia, oportunităților de cooperare și intensitatea concurenței, dar și obținerea termenului de livrare estimat al acestui sistem. Propunerile trebuie trimise până pe 26 septembrie, iar consultarea se va finaliza pe 29 septembrie.
Unitatea Militară 02003 Constanța intenționează să achiziționeze printr-o procedură de licitație publică 26 de sisteme de aparate de zbor fără pilot. Momentan a fost lansată o procedură de consultare a pieței pentru obținerea soluției financiare și a termenului de livrare pentru cele 26 de drone. Aparatele de zbor vor fi compuse din stația de comandă, control și platformă aeriană. Fiecare astfel de sistem trebuie să aibă în compunere cel puțin următoarele componente: platformă aeriană, stație de comandă-control (SCC – controller/telecomandă) cu display integrat, stație/hub de încărcare baterii și accesorii.
Dronele ar urma să fie alocate subunităților de pază și intervenție ale obiectivelor militare și vor fi folosite 24/24 respectând autonomia de zbor a acestora. Platforma aeriană trebuie să se încadreze în categoria de operațiuni UAS ”Deschise” și conform ”Regulamentului UE nr. 2019/945 (Partea 1 ÷ 5 din Anexa regulamentului) și 2019/947 (art.4)”- (masa maximă la decolare – MTOW, până la 25 kg).
PA (platforma aeriană) trebuie să aibă o rază de acțiune de minim 6 km (LOS) în toate configurațiile de echipare și o autonomie de zbor de minimum 30 de minute. Ofertantul va asigura, de asemenea, și instruirea personalului, minimum 3 persoane, cu suportarea tuturor cheltuielilor, în limba română, în locația care va fi specificată de beneficiar.
Instruirea va consta în asigurarea abilităților minime privind operarea echipamentului, a accesoriilor acestuia și efectuarea unor intervenții de întreținere și mentenanță de nivel redus. Propunerile trebuie trimise până pe 26 septembrie, iar consultarea se va finaliza pe 29 septembrie.
Aparatele de zbor fără pilot, odată achiziționate, ar ajuta la scanarea și transmiterea în timp real a informațiilor legate de eventualele drone rusești care pot cădea pe teritoriul țării noastre, în urma unor atacuri precum cele de la Ismail și Reni, fără să mai fie nevoie să fie ridicate elicopterele în aer.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.