REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Asta da justiție: 15 ani pentru criminala de la Mangalia și șase luni cu suspendare pentru Monica Macovei

Asta da justiție: 15 ani pentru criminala de la Mangalia și șase luni cu suspendare pentru Monica Macovei

Virgil STOIAN 13 aprilie 2024 | 00:00 2522

În această perioadă două tragedii au ținut capul de afiș în Constanța. Este vorba crima de la Mangalia, acolo unde Loredana Atănăsoaie și-a omorât cu sânge rece prietena din copilărie dar și accidentul produs de Vlad Pascu, drogat cu patru feluri de substanțe, în care au murit doi tineri. Loredana Atănăsoaie a primit 15 ani și trei luni, fiind judecată conform procedurii simplificate prin care a beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime, în timp ce Vlad Pascu încă își așteaptă sentința. Condamnarea Loredanei a stârnit nemulțumiri, cei mai mulți considerând că pedeapsa este prea mică pentru un omor. Un alt caz controversat este cel al Monicăi Macovei care a primit șase luni de închisoare cu suspendare, după ce a lăsat infirm un motociclist. Încă o dată se reia discuția: este Codul Penal din România prea blând cu ucigașii?

Asta da justitie: 15 ani pentru criminala de la Mangalia si sase luni cu suspendare pentru Monica Macovei Loredana Atănăsoaie

Loredana Atănăsoaie a primit 15 ani și trei luni de închisoare fiind judecată pentru omor, furt calificat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos (două acte materiale), operaţiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar şi acces ilegal la un sistem informatic. O pedeapsă mult prea mică potrivit majorității, având în vedere că tânăra poate ajunge în libertate după 10 ani. Ar trebui mărite pedepsele pentru asemenea fapte? Cea mai drastică pedeapsă judiciară care se poate acorda de către o instanţă din România este cea a detenţiei pe viaţă şi se aplică cel mai des în cazurile de omor calificat, în funcţie de aprecierea instanţelor, însă foarte rar. Un condamnat pentru furt calificat poate primi până la 5 ani iar unul pentru omor poate primi 6 ani. Cu toate că nu poate exista comparație între aceste două fapte, diferența este de doar 1 an. Un criminal poate ajunge în libertate după 10 ani și să-și refacă viața sau să ucidă iar, existând zeci de asemenea cazuri. Ar trebuie oare schimbat Codul Penal astfel încât să fie mai drastic cu criminalii?

Asta da justitie: 15 ani pentru criminala de la Mangalia si sase luni cu suspendare pentru Monica Macovei Monica Macovei

La data de 8 octombrie 2022, Monica Macovei conducea un autoturism pe DN 39, în apropiere de Mangalia, pe podul care duce spre 2 Mai-Vama Veche şi „din cauza pătrunderii pe contrasens, a intrat în coliziune cu motocicleta condusă de către I.C., provocându-i acestuia leziuni care au necesitat 110 – 120 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicaţii, viaţa fiindu-i pusă în primejdie”. Și în acest caz judecata a fost una foarte blândă, fostul ministru al Justiției primind doar șase luni de închisoare cu suspendare. Pe lângă condamnarea la închisoare, Monica Macovei a primit și muncă în folosul comunității, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 București sau în cadrul Administrației Domeniului Public Sector 2 București, așa că s-ar putea să o vedem dând cu mătura prin București.

Asta da justitie: 15 ani pentru criminala de la Mangalia si sase luni cu suspendare pentru Monica Macovei Cristian Ion

Loredana mi s-a părut un copil dezorientat

Cristian Ion, un cunoscut avocat constănțean, a vorbit cu reporterii Replica despre pedeapsa primită de Loredana: „Mai mult de atât nu putea să-i dea pentru că ea a avut încadrare de la 10 la 20 de ani. S-a mers pe procedura simplificată așa că i s-a redus cu o treime pedeapsa. Nu avea cum să primească mai mult. În fața judecătorului ea a zis că-și recunoaște fapta și că vrea procedura simplificată. Ea a fost judecată pentru omor și nu avea cum să primească mai mult. Dacă o vezi din perspectiva părților vătămate, pedeapsa este mică, din perspectiva inculpatei, este mare. Ea nu poate să iasă din închisoare mai devreme de 10 ani. Dacă îi dădea minimul pedepsei, ar fi primit 6 ani. Mie mi s-a părut un copil dezorientat. Ea a regretat fapta comisă, a zis că ar vrea să dea timpul înapoi, să nu mai facă ce a făcut.

Tot Cristian Ion a vorbit și despre cazul Vlad Pascu, considerând că în acest caz instanțele nu or să aibă clemență: „Este un dosar de referință cel al lui Vlad Pascu și eu evit să dau pronosticuri sau ce va dispune instanța. Având în vedere faptul că este o cauză de interes public și raportat la tragedia produsă și contextul în care s-a produs, e foarte posibil ca instanțele de judecată să nu aibă nici un fel de compasiune, ba dimpotrivă.

Crima de la Mangalia

Vă reamintim că tragedia s-a produs în noaptea de 5 spre 6 august 2023, atunci când Loredana (18 ani) a ucis-o pe prietena ei cea mai bună, Alina (18 ani), într-un moment de furie. După ce şi-a dat seama că i-a luat viaţa prietenei sale, Loredana a pus la cale un plan pentru a scăpa nepedepsită şi a pus trupul într-o valiză pe care a transportat-o ulterior cu un taxi.

„Eu plângeam pentru că nu voiam să o înjunghii“

Loredana Atănăsoaie a povestit procurorilor că ea și victima aveau relații tensionate. „În timp ce era întinsă în pat, cu lumina stinsă, eu eram lângă patul ei, ea fiind cu fața spre perete, moment în care Alina s-a mișcat, eu plângeam pentru că nu voiam să o înjunghii, însă m-am speriat și am lovit-o cu cuțitul în gât când Alina s-a întors către mine. Imediat, Alina s-a ridicat din pat asupra mea, eu scăpasem cuțitul, Alina m-a lovit cu pumnul în față, moment în care am căzut eu la pământ. În cădere, am dărâmat scaunul din cameră și probabil atunci s-a produs zgomotul”, a spus Loredana care susține că, între ea și Alina, a avut loc o luptă corp la corp.

Asta da justitie: 15 ani pentru criminala de la Mangalia si sase luni cu suspendare pentru Monica Macovei Loredana

„În timp ce eram la pământ, Alina m-a strâns de gât“

„În timp ce eram la pământ, Alina m-a strâns de gât, mi-a produs acele leziuni la gât și căuta cuțitul care era pe podea, întrucât era încă întuneric în cameră. Am început să caut și eu cuțitul în cameră de frică să nu mă lovească Alina, l-am găsit și am lovit-o în umăr”, a mai povestit fata.

Între timp, colegii care erau cazați vizavi, au auzit zgomotele și au venit la ușa fetelor pentru a verifica dacă acestea sunt bine. Loredana, i-a asigurat că totul este în regulă, însă a refuzat să le deschidă ușa. Timp în care i-a astupat Alinei gura cu mâna.

În concluzie, Codul Penal românesc este unul perfectibil. Pedepsele sunt uneori prea blânde, în special în cazuri de omor sau prea drastice când e vorba despre furtul unei pâini. Există dublă măsură în justiția din România? Ar trebui poate înăsprite pedepsele? Sau poate doar reanalizate?

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Este bine ca e liberă și poate ne mai scapă de acești zgomotoși care vor respect în trafic
1
1
Pai faptele sunt incomparabile mai V.S.intrun caz este vorba de crima cu premeditare iar in altul este vorba de un accident rutier unde nici nu se shtie sigur daca M Macovei a intrat pe contrasens sau motocicistul deci la limita, soldat cu un ranit,adica M.Macovei nu avea nici viteza pentru in accidente dastea in care o mashina are viteza moare si shoferul sau pasagerul din cealalta mashina nu un motociclist,unul care se da trotineta electrica sau biciclist care sunt mai expushi in caz de accident.
2
1
Hai ca mai e putin si gata, ies si eu
1
1
Profitori ordinari, magistratii - te duci in instanta cu dreptatea in mana, cu probe si martori impotriva abuzurilor institutiilor statului si pleci respins de specimene beneficiare de pensii speciale. Monstrii acestia apara institutiile statului si calca in picioare dreptatea cetatenilor. Este si firesc, statul este cel care le atribuie cu larghete pensii speciale, salarii nesimtite si pensionari anticipate. Nu va este deloc rusine magistratilor ? Sunteti inamovibili si va bateti joc de catateni ? Asa sa aveti parte si voi de dreptatea stramba pe care o faceti toata viata voastra.
9
1
Cei care ii închipuie CA sunt magistrați platit cu bani multi,acum vor ochelari de 3000 de lei perechea altii vor 5000,dar ei sunt niste habarniști ordinari dobitoci corupti pana in maduva oaselor.Mai bine statie dracu cu ochelari de cal este mai bine pt voi loazelor.
7
0
ASATA-I ....ROMANIA...NE MERITAM SOARTA...CAND ERA DREPTATE IN ROMANIA....NU NE-A PLACUT...ASA CA....SA TRAGEM PACATELE...STATI...ESTE DOAR INCEPUTUL...
9
1
Mario Iorgulescu e liber "pe" Como. Mineriade-baietii traiesc in vile de protocol. 10 August acoperitii sunt acoperiti. Vlad Pascu o sa faca maxim 3 ani. Dosarele Microsoft EADS BECHTEL samd zac pline de praf.ce justitie.fiti ba seriosi. Asta nu a avut bani ca daca avea era scoasa pe legitima aparare. Saracii fac 15 20 ani bogatii 6 luni cu suspendare.
10
2
Da,faptele cu impact mai mic si fara victime sunt pedepsite la nivelul celor comise intentionat ,cu violenta deci cu victime. Nu e cazul sa ne miram. In Romania avem multa munca de propaganda,mult ,,PR",laudarosenie si frica genetica a romanilor de a spune lucrurilor pe nume. De unde naiba sa avem o justitie in adevaratul sens al cuvantului? Asa zise justitii au toate tarile,de la cele bananiere,la cele cu dictaturi oribile si da,asa zise justitii in tari care dupa propria propaganda se pretind democratice. Realitatea esta ca nu in toate tarile se face dreptate. Printre aceste tari suntem si noi.
8
1
Stati sa vedeti cand o sa fie achitat pascu, atunci sa vedeti justitie.
8
2
Plm, pentru o palma data progeniturii unui ales al neamului s-a dat un an cu executare. Palma care precizez a fost ceruta. De la o palma la crima, nu e nicio diferenta din punctul de vedere al unor magistrati.
10
1
După ce ies o să fiu în floarea vârstei, dar mult mai respectată ! Care mă supără ... știe ce va păți. Alții fac 10 ani facultate medicina cu tot cu rezidențiat si altele și nu sunt așa respectați deși învață pe branci nu o sa stea ca mine degeaba.
4
3
Loredana aia când îi dă drumul o să iasă mai nebună, plus că primul lucru pe care o să-l facă e să se răcorească și ea după 10-15 ani de lipsă de b00lă, că era campioană până la momentul crimei. Vă dați seama că nebuna o să facă cel puțin o victimă de parte bărbătească, nu ?
9
2
la urma s-a dovedit depasirea limiei de catre Macovei sau de catre politist? Cum este posibil ca in zona sa nu bata nici-o camera, mai ales ca alaturi este unitate militara. Cineva, tine cu cineva...
9
0
CRIMINALA LOREDANA SI DROGANGIUL VLAD PESTE CATIVA ANI.LOREDANA VA IESI DIN PENITENCIAR DUPA VRE O 10 ANI SI VA MAI OMORA VRE O CÂTEVA PERSOANE IAR VLAD VA IESI DUPA 2 ANI SI VA CONTNUUA CU DROGULETELE SI BETIILE
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272