REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Atenție! A început sezonul petardelor și artificiilor, la Constanța. Video

Atenție! A început sezonul petardelor și artificiilor, la Constanța. Video

Andreea VREJOIU 13 decembrie 2022 | 00:00 1356

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, de asemenea, odată cu ele începe și sezonul petardelor și a artificiilor. Chiar dacă legile în vigoare sunt foarte stricte, iar amenzile depășesc sume colosale, inconfundabilele zgomote făcute de pocnitori au început deja să răsune și pe străzile din Constanța. Ceea ce este și mai grav este faptul că tinerii nu realizează riscul la care se expun, deși, ani la rând, sute de adulți și copii au fost grav răniți în urma exploziilor. Cu toate astea, o gașcă de tineri a fost surprinsă serile trecute, în zona Tomis 1, în timp ce se juca cu artificii și petarde.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în special la trecerea dintre ani, există tradiția folosirii artificiilor și a petardelor. O joacă de copii, pe străzi, poate degenera într-o degenera într-o tragedie. Spre exemplu, serile trecute, în zona Tomis 1, după lăsarea serii, mai mulți tineri au fost surprinși jucându-se cu artificii.

În trecut, oamenii aveau nelipsita cutie cu bombe de distracție, prin care voiau să impresioneze vecii cu artificii cât mai spectaculoase posibile, accidentele au modificat legislația.

Artificiile, petardele și pocnitorile pot fi periculoase dacă nu sunt folosite corespunzător. De pildă, cele din categoria întâi, adică emițătoarele de sunet, sunt adorate de către copii, însă acestea sunt periculoase. Normal ele sunt folosite pentru îndepărtarea animalelor, spun specialiștii. O singură categorie este permisă de lege, și aceea pentru persoanele care au peste 16 ani: articole pirotehnice cu un grad scăzut de pericol și cu un nivel neglijabil al zgomotului.

În ce condiții pot fi folosite „petardele”

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale, la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani; comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%. Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unde e MILITIA PESEDISTA LOCALA a RE.TARDATULUI PESEDIST chitac ? ? ? Doarme in salariile de peste 5.000 lei net pe luna !!!!
1
0
Astept cu nerabdare ziua cand se va interzice folosirea lor!
2
0
Mergeti si la Murfatlar si Siminoc,mai ales seara....pe la pariuri,pe la magazine,sa vedeti cine foloseste asa ceva!o sa aveti recolta mare....
2
1
Lege facuta de militieni comunisti, sa le bagam cate-un acthung 2 in pfund, lor si odraslelor lor.
6
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272