REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Atenție! Canicula poate duce la atac vascular cerebral

Atenție! Canicula poate duce la atac vascular cerebral

Replica API 20 iulie 2022 | 00:00 676

Temperaturile ridicate pot provoca AVC! Se anunță câteva zile de foc și este bine să ținem cont că temperaturile mari ne pot face mult rău.

Căldura excesivă provoacă pierderea de lichide și creșterea temperaturii corpului. Acest lucru poate apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent la copii și persoanele în vârstă.

Expunerea prelungită la temperaturi atmosferice ridicate, expunere de scurtă durata la temperatura atmosferică foarte mare (nu este necesară expunerea directă la soare), muncă manuală grea la temperaturi ridicate și umiditate mare, boli cronice pre-existente și alcoolism sunt unii dintre factorii de risc major.

Într-un mediu cald, organismul pierde căldură prin redirecționarea circulației sanguine la nivelul pielii și prin transpirație. Transpirația abundență poate duce la o pierdere excesivă de lichide și săruri, cea ce poate duce la epuizare.

Și persoanele sănătoase pot fi în pericol

Această stare nu este întotdeauna foarte severă, dar, în cazul în care expunerea la căldură continuă, mecanismele normale de răcire ale organismului cedează, temperatura corpului crește și astfel poate avea loc un accident vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral cauzat de căldură pune în pericol viață și este o urgență medicală, atenționează Dr. Magdalena Zidu, Medic primar Medicină internă și Medic specialist Reumatologie la Centrul Medical și de Tratament „Victor Babeș”.

Potrivit dr. Magdalena Zidu, epuizarea din cauza căldurii și accidentul vascular cerebral datorat căldurii apar cel mai frecvent dacă temperatura ambientului crește mai mult de 40o C.

Umiditatea crescută crește probabilitatea accidentului deoarece răcirea organismului prin transpirația este ineficientă și pierderea de căldură este scăzută.

Epuizarea și accidentul vascular cerebral din cauza caldurarii pot afecta și persoane sănătoase, în special după efort fizic într-un climat fierbinte.

Oameni care provin din zonele cu climă temperată și de călătoresc la tropice au nevoie de timp pentru a se aclimatiză la căldură înainte de a putea avea o activitate în siguranță.

Atenție mare dacă aveți aceste afecțiuni

Mecanismele de răcire ale corpului sunt mai puțin eficiente la copii și persoanele în vârstă, ceea ce le face mai sensibile la problemele datorate căldurii excesive – epuizare și accident vascular cerebral.

Obezitatea, diabetul zaharat, dependență de alcool și insuficientă cardiacă cronică scad capacitatea organismului de a disipă căldură.

Diareea poate contribui la deshidratare și crește riscul de epuizare și accident vascular cerebral datorate căldurii.

Care sunt simptomele

După expunerea prelungită la căldură ridicată pot apare următoarele simptome:

transpirație abundență

oboseală

crampe musculare

greață și vărsături

senzație de instabilitate și leșin

durere de cap

Dacă expunerea la căldură continuă, temperatura corpului crește și apare insolația, cauzând simptome cum ar fi:

respirație rapidă, superficială

stare de confuzie și dezorientare

convulsii

Fără o intervenție rapidă, un accident vascular cerebral cauzat de căldură poate provoca starea de comă în câteva minute. Moartea poate fi cauzată de insuficientă renală, insuficientă cardiacă acută sau din cauza unor leziuni ale creierului cauzate de căldură excesivă.

Ce putem face

Epuizarea provocată de căldură poate fi tratată cu ușurință. Persoană afectată ar trebui să stea într-un loc răcoros, în mod ideal într-o clădire cu aer condiționat și consumă băuturi reci, sărate până la revenirea stării normale.

În cazul în care este bănuit un accident vascular cerebral provocat de căldură, persoană trebuie dusă cât mai curând posibil la o unitate medicală de urgență, mai explică medicul.

Majoritatea persoanelor care au suferit de epuizare provocată de căldură își revin în câteva ore dacă sunt mutate într-un loc rece și le sunt administrate lichide.

Tulburări legate de căldură pot fi în mare măsură prevenite prin evitarea efortului intens în căldură zilei, statul cât mai mult timp posibil la umbră, consumul de cantități mari de lichide și evitarea băuturilor alcoolice.

Așadar, mare grijă în următoarele zile și pe tot parcursul verii în intervalele orare în care căldura este prea mare, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212