REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.9° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

ATENȚIE de unde achiziționați carnea de porc, pentru Crăciun!

ATENȚIE de unde achiziționați carnea de porc, pentru Crăciun!

Replica API 11 decembrie 2021 | 13:21 1740

Una dintre cele mai iubite tradiții de Crăciun este tăierea porcului, numit și Ignat . Cu toate că sărbătoarea se marchează data de 20 decembrie, oamenii, în special cei din mediul rural, s-au grăbit să sacrifice porcii din ogradă, pentru a-i comercializa. Menționăm că există unele reguli în sacrificarea porcului, iar crescătorii nu le respectă întocmai. Reprezentanții DSVSA Constanța atrag atenția populației să achiziționeze produsele (carnea de porc cu specific tradițional), numai din unități autorizate. Ca urmare a consumului de carne netestat, aceștia se expun unui risc major, putându-se îmbolnăvi de trichineloză ori Pestă Porcină Africană (PPA).

Sărbătoarea de Crăciun este considerată cea mai îndrăgită și cea mai așteptată din an. Aceasta vine la pachet, totodată, și cu tradițiile de rigoare. Una dintre ele fiind tăierea porcului sau Ignatul. Tradiția tăierii porcului este cunoscută încă din vremuri imemoriale, și cu toate acestea iată că este păstrată.

ANSVSA atrage atenția asupra populației!

Se pare că această tradiție aduce asupra sa și o sumedenie de reguli și probleme. Una dintre acestea fiind toxiinfecția alimentară, provenită din consumul alimentelor de origine animală fără controlul sanitar veterinar. Un alt exemplu ar fi trichineloza, ce provine din carnea de porc. Ori Pesta Porcină Africană.

Specaliștii ANSVSA atrag atenția populației, și spun că sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite la nivelul județului Constanţa. Tot în acest sens, menționăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde are loc obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.

Unde se poate efectua examenul trichineloscopic:

DSVSA Constanța – şos Mangaliei, nr. 78; CSVSAO Constanța 2 – Piaţa Griviţei; CSVSAO Năvodari – str. Cabanei, nr. 3; CSVSAO Medgidia – str. Tudor Vladimirescu, nr.1; CSVSAO Cernavodă – str. Medgidiei, bloc H1; CSVSAO Mangalia – str. Rozelor, nr. 15 – 17;CSVSAO Hârșova – str. Plantelor, bl. P5

Programul de funcţionare este de luni-sâmbătă, de la ora 8:30 la ora 16:30, iar în zilele de duminică de la ora 8:30 la ora 14:00.

De ce tăiem porcul de Crăciun?

Din moși strămoși, românii nu renunță la tradiția de a tăia porcul de Crăciun. De obicei, de Ignat, pe 20 decembrie, are loc sacrificarea porcilor, o dovadă clară a modului în care o practică păgână a ajuns să se asocieze cu o sărbătoare creştină. În religia creştin-ortodoxă este prăznuit, în ziua de 20 decembrie, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Semantica numelui Sărbătorii de Ignat (ignis = foc) și practicile care au loc în această zi: sacrificiul și trecerea acestuia prin foc sugerează legătura Ignatului cu tăierea porcului.

C.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai cumparati de la magazine porci! Haide sa speijinim productiaa autohtona! Iauzi,pestaporcina,gripa aviara, altceva ce mai apare ?
1
0
Eu cumpar porc injectat de la metro.
10
0
trichineloza este identica cu pesta porcina????eu stiam ca peste porcina nu se ia la om.sa ne spuna colegii,intelectualii!
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272