REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Atenție: se consultă publicul cu privire la reabilitarea Vilei Știrbey din Mamaia!

Atenție: se consultă publicul cu privire la reabilitarea Vilei Știrbey din Mamaia!

Replica API 6 martie 2020 | 00:00 1408

Vila Știrbey din Mamaia, în atenția constănțenilor, după ce a fost inițiat proiectul de reabilitare a imobilului. Societatea din orașul Ovidiu care a cumpărat Vila Știrbey din Stațiunea Mamaia a inițiat un anunț de consultare a publicului privind elaborarea planului urbanistic de detaliu asupra propunerilor preliminare în vederea reabilitării vilei. Firma care a achiziționat vila ce a aparținut familiei Știrbey este Metfor Travel SRL și a plătit 2 milioane de euro.

Vila Știrbey din Mamaia, scoasă la vânzare în urmă cu mai mulți ani, a fost reabilitată atât în interior cât și în exterior. Imobilul nu este clasat individual ca monument istoric, dar se situează în zonă de protecție a unui monument istoric, respectiv la circa 50 m distanță față de monumentul istoric de valoare națională fosta Vila Regală, azi Club “Castel”, în Lista Monumentelor Istorice. Vila are o arhitectură de excepție, în stil modernist cu influențe orientale, dominată de turnul minaret amplasat pe colț.

Istoricul Vilei Știrbey din Mamaia

Familia Ştirbey, fiind nedespărtită de Familia Regală, a cumparat un lot de casă în imediata vecinatate a Vilei Regale de la Mamaia și a construit între anii 1926-1930 o vilă de vacanță. Planurile Vilei Ştirbey o indică pe Maria Stirbey ca proprietara-comanditară și sunt semnate de arhitectul Mario Stoppa în iulie 1926. Maria Stirbey a fost fiica cea mare a cuplului Barbu (Prințul Barbu Stirbey ) și Nadeja Ştirbey, soția lui Barbu. Colaborarea dintre Maria Ştirbey și arhitectul Mario Stoppa venea ca urmare a realizării reședinței de vară a familiei de la Brașov, finalizată în 1925. Vila de la Mamaia a fost finalizată în 1930, conform plăcii din piatră cu numele arhitectului amplasată pe parapetul porticului de la intrare. Cu siguranță, când a conceput turnul-minaret de la Vila Ştirbey, arhitectul a avut în minte modelul Vilei Regale de la Balcic. Fiind naționalizată după 1948, Vila din Mamaia a fost folosită ca vilă turistică de protocol, după 1990 fiind denumită Vila Rainbow.

G.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ar trebui sa pastreze aspectul original, dar in general am observat ca persoanele care au bani sa cumpere astfel de case nu au bun-gust si incep sa modifice aiurea.
2
0
Este o cladire veche, monument arhitectural, asa cum nu sunt multe in Constanta - vezi Cazinoul care este o ruina. A apartinut unei familii care la nivel social, avea relatii cu Casa Regala a Romaniei. Orasul Constanta, nu prea are asa ceva. Ar trebui restaurata, cat mai aproape de aspectul original si vizitata ca muzeu.
2
0
e foarte urata, ce stil este asta? s-a gasit cineva sa dea atatia bani pe ea?
0
3
Si borduri de marmura va rugam!
2
1
si faceti un sens giratoriu ! Se potriveste minunat cu ideile hotului fagadau !
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212