REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Aţi plătit taxă de reziliere pentru abonamentul la telefonie? Vedeţi dacă nu cumva aţi fost înşelaţi!

Aţi plătit taxă de reziliere pentru abonamentul la telefonie? Vedeţi dacă nu cumva aţi fost înşelaţi!

Replica API 21 noiembrie 2017 | 00:00 293

Despre abuzuri şi obligaţii contractuale

Despre abuzuri şi obligaţii contractuale

sursa foto gofundeme.com

Abuzurile contractuale practicate de operatorii de telefonie sau internet în rândul consumatorilor nu mai sunt de mult o noutate. Oricare dintre noi s-a lovit, la un moment dat, de refuzul acestora privind rezilierea unui contract care, în opinia comercianților, este condiționată de achitarea unei taxe. Au fost persoane care au achitat taxa respectivă, din neștiință sau pentru a scăpa mai repede de un serviciu superficial, dar au fost și persoane care s-au adresat autorităților și au ajuns chiar în instanță, reclamând acest tip de abuz. Există, totuși, și situații în care legea este de partea operatorilor respectivi. Pentru a clarifica aceste aspecte și pentru a pune capăt speculațiilor, l-am contactat pe șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța, Horia Constantinescu, care ne-a oferit lămuriri pe acest subiect:

”În cea mai mare parte, această taxare suplimentară este ilegală și a făcut obiectul unor procese în instanță. Există totuși și un DAR, ca în orice poveste: există și posibilitatea ca acel contract care, la un moment dat, să fi oferit și un avantaj, fie achiziția unu aparat telefonic, fie un preț mai bun al abonamentului pe toată perioada, lucruri asumate de consumatori. Acolo nu putem interveni decât pentru a echilibra cele două situații. Dacă eu vreau să renunț, trebuie să îl despăgubesc pentru perioada din contract rămasă neachitată.

Dau un exemplu: dacă fac un contract pentru 7 ani cu un operator, eu pot sa-i dau 2 lei pe lună, prețul abonamentului. Dacă eu încetez contractul înaintea celor 7 ani, nu cumva trebuie ca operatorul să primească contravaloarea unui abonament care nu ar fi fost întins pe o perioadă de 7 ani? Răspun tot eu, că-i retorică: BA DA! Dar sunt și situații abuzive. De cele mai multe ori, comercianții aleg să renunțe la această taxă și să ofere rezilierea contractului deîndată, exact așa cum a fost cerută.

Avem și situații în care, parte din consumatori ne arată că pe anumite zone nu au semnal, dar de cele mai multe ori acelea se rezolvă prin împăcarea părților, prin ajungerea unui numitor comun. Noi nu alergăm să sancționăm neapărat comercianții, pentru că și fără ei nu am mai avea piață de consum. Despre abuzurile făcute, dacă acei consumatori nemulțumiți nu ni le sesizează, noi nu avem de unde să știm.

Degeaba noi sancționăm un comerciant, dacă el față de consumator nu și-a reparat greșeala. Prefer consumatorul să fie primul care-și găsește reparată problema, nu eu. Cu ce-l încălzește pe el dacă eu îi dau comerciantului 10 mii de lei amendă? Eu prefer ori să scot o clauză abuzivă din contract, ori prefer să renunț la ideea de a-l sancționa cu condiția ca acesta să revină cu o retragere a sesizării sau cu o împăcare. Revenind, concret, la contract, de exemplu, în cazul unui telefon, în fiecare lună se achită o parte din acel telefon. Dar dacă nu a fost oferit nimic în afară de abonament, eu pot să-l bubui foarte tare pe comerciant, pentru că este clar că avem de-a face cu o practică comercială înșelătoare”.

Prin urmare, cei care consideră că au fost înșelați prin contract sau care au fost constrânși să plătească taxe de reziliere în mod abuziv, se pot adresa printr-o sesizare Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218