REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Aurescu: Recomand ferm ca cetăţenii români din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă

Aurescu: Recomand ferm ca cetăţenii români din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă

Replica API 5 octombrie 2020 | 00:00 1130

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că recomandă "ferm" românilor din străinătate, în contextul pandemiei COVID-19, să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare programate în decembrie.

"Chiar dacă în acest moment avem doar două state care nu au permis votul (pe teritoriul lor - n.r.) - Malta şi Nigeria -, sunt multe situaţii în care autorităţile statelor de reşedinţă, în dialogul cu misiunile diplomatice şi consulare ale României, au recomandat în mod repetat încurajarea votului prin corespondenţă", a afirmat şeful diplomaţiei române, scrie Agerpres.

Astfel, a încurajat înscrierea pe platforma dedicată. "Vreau să recomand în mod ferm, insistent ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă şi să se înregistreze pe platforma votstrainatate.ro", a spus el.

În acest sens, a vorbit şi de "rezerve" din partea cetăţenilor români referitor la înscrirea online. Pentru a se înregistra ca votanţi prin corespondenţă, românii trebuie să trimită codul numeric personal, copii ale actelor ce atestă rezidenţa lor în respectiva ţară şi adresa unde vor să primească buletinul de vot.

"Nu există niciun fel de pericol din punct de vedere al siguranţei datelor votanţilor. CNP-urile sunt criptate atunci când sunt utilizate în acest proces electoral. Datele personale nu ajung în niciun fel la vreo altă instituţie pentru a fi folosite în alt scop. Ele sunt utilizate strict pentru gestionarea şi desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral, atunci când vorbim în acest caz despre votul prin corespondenţă", a mai spus Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a precizat că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate "vor putea vota la orice secţie din afara ţării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în registrul electoral".

În ceea ce priveşte votul la secţie, Aurescu a arătat că, în urma înscrierilor celor aproape 4.000 de români, pe votstrainatate.ro, în acest sens, a fost decisă înfiinţarea a 12 secţii la Bruxelles, Paris, Stuttgart, Bonn, Roma, Milano, Haga, Londra, Manchester, Chişinău, Madrid, Barcelona. Aceste secţii, a subliniat el, "vizează exclusiv înregistrările de pe portalul votstrainatate.ro".

El a amintit că "există o serie de state, inclusiv din cele cu comunităţi de români, care au transmis misiunilor diplomatice şi consulare ale României acordul de principiu pentru organizarea de secţii de votare". Printre acestea se numără Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Spania.

"Aceste acorduri de principiu pe care le-am primit din partea statelor gazdă, precum şi măsurile şi condiţiile impuse sunt valabile pentru acest moment. Nu poate fi exclus ca, în funcţie de evoluţia pandemiei (...), statele de reşedinţă să revină asupra informaţiilor comunicate. Ele pot să fie revizuite şi pot să aibă un anumit impact asupra modului în care vom organiza procesul electoral în afara ţării, inclusiv asupra numărului total de secţii pe care le vom organiza", a atenţionat Aurescu.

Mai mult, el a afirmat că "acest acord al autorităţilor din statele de reşedinţă nu poate face obiectul unor negocieri politice sau diplomatice".

Votul în diaspora pentru alegerile parlamentare va avea loc timp de două zile, pe 5 şi 6 decembrie, între orele 7,00 şi 21,00, cu posibilitatea de prelungire. Potrivit votstrainatate.ro, pentru votul la secţie s-au înscris 3.939 de români din afara ţării, iar pentru votul prin corespondenţă, aproape 17.000. Termenul limită pentru înscrierea la votul prin corespondenţă este 22 octombrie, în timp ce termenul pentru votul la secţie a fost 21 septembrie. Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, românii din diaspora ce au optat online pentru votul la secţie pot să îşi schimbe alegerea, dacă doresc, pentru vot prin corespondenţă până la data limită, 22 octombrie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai Secarel diaspora are 6-7 milioane de romani asa sa stii ,asta pe putin,doar dintre cei plecati dupa 90 incoace ,fara sa mai consideram cei ce au ales exilul fiind plecati inainte de 90 ,asta asa doar pentru cultura ta generala.
0
0
Cartile sunt deja facute. Indiferent cine castiga nu e spre binele Romaniei si romanilor,ci doar folositor unor caste de nemernici. Democratia nu exista,este doar declarata,asa cum se face reclama unor produse proaste ca fiind super. Legitimi sau nu,mafiotii vor ramane la conducere,populatia o va duce prost,cei cu carte si demnitate vor fi eliminati si marginalizati,adica stiti si voi cum a fost mereu in istoria sinistra a regimurilor totalitare. Tara e pierduta,bucuria prostilor.
0
0
Oricum o sa iasa cine trebuie. Asa zisa diaspora sa stea calma si ordonata de data asta.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272