REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Autorizația pentru biserica dintre blocuri, în Tomis 3, emisă cu NERESPECTAREA LEGII!

Autorizația pentru biserica dintre blocuri, în Tomis 3, emisă cu NERESPECTAREA LEGII!

Replica API 4 martie 2019 | 14:11 1266

Cum comentează Arhiepiscopia decizia instanței!

Cum comentează Arhiepiscopia decizia instanței!

În trecut, și-au manifestat nemulțumirea față de construirea lăcașului de cult, protestând în speranța că vor fi auziți și va fi interzisă construcția bisericii ce avea să aibă numele de ”Izvorul Tămăduirii”. Rugămințile le-au fost ascultate, nu de autoritățile locale, ci de judecători care au anulat autorizația de construire. Vorbim despre locatarii blocului O6 din Tomis Nord care s-au luptat ani de zile pentru a obține anularea autorizației de construire a bisericii Izvorul Tămăduirii. Și au reușit. Instanța a anulat actul administrativ!

În iunie 2017, Asociația de proprietari O 6 a deschis acțiune în instanță, împotriva Arhiepiscopiei, dar și a Primăriei Constanța, solicitând anularea autorizației de construire NR 207/25.02.2014 emisă de administrația locală. Din motive juridice, cererea a fost respinsă însă, ulterior, mai exact în noiembrie 2018, a fost deschis un alt proces. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului, locatarii s-au arătat nemulțumiți de faptul că în zona lor se va construi un locaș de cult, la cererea Arhiepiscopiei Tomisului. Motivele acțiunii în instanță sunt multe. La sfârșitul lunii martie 2017, spun reprezentanții asociației, în zona blocurilor O 6 , O 1 și O 2 , Arhiepiscopia a împrejmuit o suprafață de teren și a început excavațiile, în vederea construirii unui locaș de cult. Mai mult, în acea perioadă, locatarii au și protestat, însă fără niciun rezultat. Oamenii spun că beneficiarul lucrărilor a început efectiv lucrările prin împrejmuirea terenului, deși nu dețineau autorizație de construcție. Există o autorizație, însă datează din anul 2014, Arhiepiscopia având termen un an de zile să edifice respectivul lăcaș de cult. Ceea ce nu s-a întâmplat, iar autorizația și-a pierdut valabilitatea. Lucrările au început în martie 2017, după 2 ani de la data când AC și-a pierdut valabilitatea. Mai mult, în conformitate cu prevederile pct 2.5.6 din anexa 1 din Legea 50/1991 , în asemenea situație, având în vedere că se amplasează o construcție cu o altă destinație decât cea a clădirilor învecinate, era necesar acordul vecinilor. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Patru hotărâri de consiliu nerespectate și modificate

De precizat faptul că, inițial, Arhiepiscopia a primit un alt teren în Tomis Nord în vederea edificării unei biserici, prin HC 413/26.11.2001, teren în suprafață de 920 mp., situat în zona Macul Roșu, între Tomis III și IV. HCL 413/2001 a fost emisă pentru o durată determinată , efectul juridic final al acesteia fiind condiționat de îndeplinirea unor termene menționate expres în aceasta. Deoarece destinatarul acestei hotărâri nu a respectat termenul de construire, hotătârea și-a încetat aplicabilitatea, ulterior fiind emisă alta, respectiv HCL 230/11.04.2007. Prin HCL 230/2007 a fost modificată HCL 413/2001, schimbându -se locația și suprafața de teren atribuită astfel : „ se aprobă atribuirea în folosința gratuită pe perioada existenței construcției, a terenului în suprafață de 612 mp situat în Constanța, str. Soveja, zona Bl. O1,O2,O6, reprezentind domeniu privat al municipiului Constanta, în vederea edificării unui lăcaș de cult, conform planului anexat care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Atribuirea în folosință a terenului se face cu condiția obținerii Autorizației de construire în termen de un an de la data încheierii procesului verbal de predare- primire și a începerii lucrărilor de construire în termen de un an de la data obtinerii Autorizatiei de construire. În cazul nerespectării oricăruia din cele două termene, prezenta hotărâre își incetează aplicabilitatea.

Nici această hotărâre nu a fost respectată de către Arhiepiscopia Tomisului, astfel că HCL 230/11.04.2007 nu mai putea produce efecte juridice. În 2008, Arhiepiscopia Tomisului a solicitat prelungirea termenului pentru obținerea autorizației. Și l-a obținut, prin HCL 251/2009 astfel: ”se prelungește termenul pentru obținerea AC până la data de 31.04.2010, a începerii lucrărilor de construcție în termen de 1 an de la data prezentei și recepția la terminarea lucrării în termen de 3 ani de la data obținerii AC. În situația nerespectării oricăreia dintre cele trei termene, prezenta hotărâre își încetează aplicabilitatea”, se arată în HLM 251/2009.

Cum, nici de data aceasta Arhiepiscopia nu s-a resemnat hotărârii, Consiliul Local a aprobat o altă hotărâre în 2012, HCLM 220/27.07.2012, ce prevedea modificarea celei din 2007. „Atribuire în folosință gratuită , pe perioada existenței construcției, a terenului în suprafață de 612 ,00 mp, se face cu condiția demarării lucrărilor de construire în termen de 2 ani de la data aprobării prezentei hotărâri”.

Însă, înainte de aprobarea HCLM 220, mai exact în ianuarie 2012, a fost emis Certificatul de urbanism nr 3 /3.01.2012 , valabil doi ani. În baza aceluiași document, a fost emisă AC din 25 februarie 2014.

Locatarii se plâng că, dacă această construcție va fi edificată, în caz de urgență mașinile de intervenție nu vor avea acces în la blocurile O6 și 01. Deși, în instanță, reprezentanții Arhiepiscopiei au invocat prescrierea dreptului la acțiune, precizând că locatarii ar fi trebuit să se adreseze instanței în termen de 6 luni de la luarea la cunoștință despre existența autorizației de construire, Tribunalul le-a dat dreptate reclamanților și, în ianuarie a.c., a anulat autorizația de construire.

Motivarea instanței

”La data emiterii AC-ului contestat, pârâta nu se mai afla în posesia niciunui act administrativ individual prin care să mai dețină în folosință terenul atribuit de autoritate din domeniul prival al Municipiului Constanța și nici în posesia unui act care să îi permită obținerea AC ului. Ca atare, AC-ul contestat nr 207/25.02.2014 a fost emis cu nerespectarea legii, a lipsei unui act asupra terenului și în lipsa unui termen înăuntrul căruia trebuia obținut un astfel de act. În acest context, din interpretarea coroborată a dispozițiilor art. 27 alin 1 lit. a raportat la alin. 2 din Ordinul 839/2009, necesitatea obținerii acordului vecinilor este imperios necesară doar dacă prin ridicarea unei construcții noi în vecinătatea imediată a unei construcții existente, pot fi cauzate acesteia prejudicii privind rezistența mecanică și stabilitatea, securitatea la incendiu, igiena, sănătatea și mediul ori siguranța în exploatare. Pe cale de consecință, având în vedere considerentele mai sus arătate și raportat la considerentele deciziei de casare, va admite cererea de anulare AC 207/2014 formulată de reclamanta, pe cale de consecință va dispune anularea acesteia”, se arată, potrivit rolli.ro, în motivarea instanței.

Reprezentanții Primăriei spun că, dacă vor pierde definitiv, vor cere de la Primăria Constanța altă autorizație de construire ori alt teren în vederea construirii lăcașului de cult.

”Vom vedea ce se va întâmpla când va rămâne definitivă. Nu s-a terminat procesul, dacaă instanța va anula autorizația, se va cere altă autorizația. Dacă nu, vom cere altă soluție la Primărie. Sunt oameni nemulțumiți, dar trebuie să mulțumim și comunitatea de doritori care vrea biserică în zonă. Locul a fost găsit greu și se află pe un teritoriu al primăriei. Oamenii foloseau terenul ca parcare. Când s-a atacat în instanță hotărârea, s-au sistat lucrările”, a declarat Eugent Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo Fagadau
1
0
Boicot! Sa o construiasca si sa nu intre nimeniin ea ! Cred ca este singurul protest car eo sa dea rezultate! Doar sa aduca cu autocarul mosi si babe din alte cartiere! Asadar ultima speranta este sa o boicotam !
4
0
Daca e nevoie neaparata de o biserica acolo bine daca nu ce rost are sa aruncati bani pe geam.
0
0
dati-le sa faca bisrricii si pe mijlocul bulevardului ca altefl nu ati facut nimic....aceasi obiceiuri mazariste
3
1
Dar de faptul ca la Ovidiu, raposatul primar Podaru ca a trantit ditamai geamia in curtea sediului vechi al Primariei, in dreptul trecerii de pietoni, nu va enerveaza dragi enoriasi crestini ortodoxi??? Ca pe mine ma enerveaza la culme!!!
2
7
E MITA ELECTORALA. Dar ma distrez bine cu comentariile voastre. Fagadau si Mazare cred ca rad si cu curul de ele. Precis ati stat ca beshnitzele in casa in Duminica aia, de alegeri. La multi ani, sa stati acasa in continuare si, nu in ultimul rad,Duuuamnee ajuuutaa
4
1
Bai Fagabou, tie ti-ar placea sa auzi clopotul ala in fiecare zi ca iti bate in creier?cine naiba a mai pomenit biserica atat de aproape de blocuri?sunt destule biserici,vreti sa prostiti lumea ca in evul mediu cu atata religie,nu ne mai tb atatea biserici,ajunge,nu vreau sa imi sune in crier clopotnita aia zilnic,
12
1
ai zis bine ca biserica-si face treaba, ca-si face treaba ei nu a prostimii, a facut ceva pentru prostime? a facut doar pentru popime si opulenta bisericilor, dupa atata kkat cat ai mancat du-te de te mai spala pe gura, ca pe creier oricum esti spalat
13
1
Comunistilor, nu va trebuie scoli ca pruncii vi i-ati avortat. Spitale nu va trebuie, ca aveti sufletele bolnave de ura si nu va vindeca doctorii de asta. Biserica isi face treaba, recrestineaxa pe cei care vor, care nu, raman pagani ca voi.
4
18
La fiecare colt de strada unde se pisha cainii, apar bisericile ca ciupercile. Spitale si gradinite pe cind, bai Mazarel?
15
3
pe unde te uiti numai biserici,au ajuns sa intreaca la numar scolile care si asa nu mai au elevi ca n-a mai facut lumea copii.Daca ati fi dat pentru cresterea nivelului de trai a prostimii macar un sfert din cat ati tot dat la popime acum scolile ar fi avut mai multi elevi caci prostimea facea copii.Credeti ca popimea isi cumpara limuzine de lux si se scalda-n lux din banii de la lumanari?statul ii indoapa,din taxele si impozitele luate de la voi
12
1
tanasescu nu e ala cu ma-sa curva ? Muie satana spagoveanu, muie fagadau, muie dragnea, muie pesede !!!
9
2
Sa va dea dumnezeu tot atatia ani de puscarie cate biserici ati facut in constanta pe nesimtite. Nu va mai satura voturile de la babe. Biserica aia de la bulevardu tomis de langa pentrom tot asa... Nici o noima frate. Stricati frumusetea orasului si va vindeti mai ieftin decat curvele de pe centura
21
1
vorbiti ca doar politicul este corupt dar si voi sunteti la fel. la fel este si biserica .
7
1
Daca ar exista atatea scoli cat ar exista biserici, am fi o natie de ingineri NASA.
20
2
Votati aceiasi hoti de 29 de ani si va asteptati sa fie bine,acusica vin alegerile cu galeti,cu ulei,cu pantofi si cu cele 4 partide eterne.Justitia nu e buna,Kovesi e buna dar acum este bine ca a intervenit justitia si a blocat,dar daca acum intra pe fir si un procuror care sa analizeze latura penala si sa bage vreo cativa la puscarie,mai faceau alta data? Votati hoti in continuare
21
3
Teren pentru locuri de parcare nu se gaseste . Pantru tot felu de alte constructii , vad ca primaria este foarte darnica . Sau construit biserici pe unde nici nu iti potea trece prin cap . Au distrus Parcurile care si asa erau vai de mama lor , locurile de joaca ale copiilor , locuri unde se puteau construi parcari . Deja sufoca cu atatea biserici . Este o nebunie ce ni se intampla .
25
2
imi bag sufletul tau.
12
1
Reprezentantii primariei au tot interesul sa insiste pentru constructie in contextul in care se apropie alegerile si se stie ca popii fac campanie politica.
20
1
noua oranduire de dupa 1989 trebuia sa creeze OMUL NOU,omul indobitocit si tarat in coate pe la toate bisericile,omul fatalist care trebuie sa creada in ce i-o dat al de sus fara sa mai lupte in vreun fel in a determina numite lucruri in propria-i viata,omul care sa creada ca-i sarac pentru ca asa o vrut al de sus,nu pentru ca este lasat in saracie si mizerie de cei care i-a votat crezand ca are sa fie mai bine,asta este omul nou,un indobitocit pe seama caruia se fac miliarde de catre cei jmecheri cu ajutorul acestor cuiburi de indobitocit numite case ale domnului.
19
3
bai hastagistule lgbd ist nu te mai droga
3
17
Daca au oua cei de la primarie si politia locala ar trebui demolat tot ce e ilegal. Dar cum nu au, o sa vedem in continuare biserica de pe Tomis, blocul de la Tomis plus si altele in picioare. Dar o sa vedem sapltamanal marile realizari ale politiei locale, babe amendate ca vand marar in piata. Rusine pe banii nostrii
21
2
Dar de ce nu construiti o gradinita sau o clinica medicala DE STAT, nu privat? Nu se castiga nimic pentru buzunarele tale Fagadau? O sa va bage Kovesi pe toti la parnaie, in frunte cu imblanitul ala de Teodosie!
35
2
porci nesimtiti ahtiati dupa bani. asta sunt preotii si biserica
28
2
Orasul are nevioe ca de aer de parcari!!!
31
2
necunoscute sunt caile domnului
18
3
nici in evul mediu nu s-au construit atitea biserici ,totul e pt ca spagoveanu sa adune banul de la prostimea deobicei votanta pesede care pupa cadavrea si crede ca "dincolo" o sa primeasca zahar si ulei moka .cum ar fi fost sa vrei si tu sa te odihnesti si sa-ti bata coplotul la slujbe ,botezuri si inmormantari la geam .mai oriti constructiile astea abuzive de biserici ca sunt destule ,la casa de incultura, ca are club de manele , sunt doua una linga alta
31
2
Sa faca Fagadau sondaj de opinie de acum inainte la fiecare PUD, PUZ si Autorizatie !
28
4
Constructia agresiva de biserici bagatelizeaza insemnatatea bisericii in sine. Romania este de fapt o tara preponderent ate,inclusiv dintre cei ce se declara ortodocsi sau catolici majoritatea fiind de fapt necunoscatori ai religiei si necredinciosi. Ce faci daca construiesti scoli mari in catune de munte? credinta se cultiva si in afara bisericii,daca ai cu cine. Deocamdata romanii nu mai cred in nimeni si nimic,poate doar in cativa propagandisti securisti. Nu se mai citeste,doar se iau citate si se trimit pe facebuci,ca si cum emitentii ar fi inteles operele de unde provin citatele.
29
2
Aceasta mafie nu o mai opreste nici DRACU
32
2
Cate biserici si lacasuri de cult au autorizatie de constructie? Daca faceti o ancheta veti fi surprinsi de rezultate.
39
3
Este un cosmar din care nu mai iesim de ani de zile. Sunt credincioasa insa sa intrecut masura cu aceste biserici. Atata inversunare in conditiile in care la nici doua sute de metri e cea de pe Tulcei. Avem biserici cat Cazinouri, farmacii si case de pariuri si case de amanet. De , e zona buna...dar o parcare amenajata si un parculet, ce are? Niste imbecili si Primaria si Arhiepiscopul Tomisului un avid dupa bani cum rar gasesti. Rusine, dar tu nu stii ce-i aia.
52
3
Deja numai este vorba de religie aici,doar banii conteaza. Banul ochiul dracului spune un proverb.
52
4
Am ajuns sa ne rugam la toate moastele si sa-i tinem in spate oe zecile de mii de popalai poponari care nu platesc impozite si se destrabaeaza pe banii nostrii !
54
3
La puscarie, la puscarie ! Ai imputit Teodusule orasul cu bisericici si sdraci in sutana La puscarie !
48
4
Felicitari celor care s au opus constructiei ilegale!!!
70
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367