REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Baciu (AAI): În ultimii 30 de ani, s-a produs un declin semnificativ în România în privinţa egalităţii de şanse

Baciu (AAI): În ultimii 30 de ani, s-a produs un declin semnificativ în România în privinţa egalităţii de şanse

Replica API 9 martie 2019 | 00:00 487

Sorana Baciu

Egalitatea de şanse în România a cunoscut un declin semnificativ, în ultimii 30 de ani, în România, iar cauza ar putea fi lipsa conştientizării problemei şi a dezbaterilor publice, a declarat, vineri, Sorana Baciu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor Independenţi (AAI), la evenimentul "Sună clopoţelul pentru egalitatea de gen", organizat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"Din păcate, realitatea este foarte tristă şi nu îmi pare să fiu cea care vă spune, pentru că până la urmă conştientizarea este calea pentru rezolvarea problemelor. Dacă nu suntem conştienţi de situaţia în care ne aflăm actual şi avem bineînţeles un deziderat, nu avem cum să ajungem acolo. De aceea, mi-am propus să vă aduc la cunoştinţă câteva cifre cu privire la poziţia României în ceea ce priveşte egalitatea de şanse. Mai ales că este avem un cadru foarte bun legislativ, avem un cadru foarte bun instituţional şi cu toate acestea situaţia s-a deteriorat în România dramatic, aş putea spune, fără a folosi un cuvânt foarte mare, din anii 90 încoace. Dacă înainte de 1989, ca să nu spun comunism, aveam o situaţie în care femeile erau egale, Constituţia bineînţeles că reglementează şi acum, în ultimii 30 de ani s-a produs un declin semnificativ în România comparativ cu ţările vestice, cu ţările din Uniunea Europeană, unde suntem şi noi membri, de altfel, datorită faptului că în România nu s-a discutat despre acest subiect", a afirmat Baciu.

Reprezentanta AAI susţine că este posibil să se fi considerat faptul că egalitatea de şanse este ceva dat şi "atunci când ceva este dat nu-l mai pui la îndoială, nu ne-am uitat la cifre şi am ajuns unde am ajuns".

"În ceea ce priveşte gender equality index, este un index realizat de Uniunea Europeană, cu privire la cele 28 de ţări membre, România a înregistrat un index de 52,4 în 2015, comparativ cu media europeană de 66,2, şi foarte departe de Suedia care a înregistrat 82,6. România, de fapt, este doar pe două locuri mai sus decât Ungaria şi Grecia", a spus Sorana Baciu.

Aceasta a făcut referire şi la statistica Forumului Economic Mondial, care arată că, în 2018, România s-a plasat pe poziţia 63 din cele 149 de ţări, cu un scor total de "gender gap" de 0,71, comparativ cu anul 2006 când a fost 0,68. Cel mai scăzut scor este în zona femei în funcţii de decizie.

Pentru a celebra Ziua Internaţională a Femeii pe 8 martie 2019, peste 65 de burse de valori din întreaga lume se vor alătura International Finance Corporation, the United Nations Global Compact, Sustainable Stock Exchanges initiative, UN Women, World Federation of Exchanges, şi Women în ETFs pentru a cincea editie a evenimentului anual "Sună Clopoţelul pentru Egalitatea de Gen", în vederea creşterii gradului de conştientizare cu privire la importanţa egalităţii de gen atât în afaceri, cât şi pentru dezvoltarea durabilă.

Scopul acestei iniţiative globale este să "sune clopoţeii" în întreaga lume pentru a atrage atenţia asupra rolului esenţial pe care mediul de afaceri şi pieţele îl pot avea şi trebuie să îl aibă pentru a elimina inegalitatea de gen.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa este , nu exista egalitate de sanse ! Uitati va in administratiile locale , 90 % pizdaret . Nu mai au sanse egale barbatii .
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272