REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Baconschi: PNL nu are doar penali. Iohannis e dovada că are şi alte resurse

Baconschi: PNL nu are doar penali. Iohannis e dovada că are şi alte resurse

Replica API 13 martie 2014 | 00:00 95

Liderul PMP crede că dreapta se va uni după europarlamentare

Liderul PMP crede că dreapta se va uni după europarlamentare

Devine din ce în ce mai populară ideea potrivit căreia viitorul preşedinte al României nu va mai fi, ca până acum, un singur candidat aruncat în luptă de un partid sau altul, ci o echipă, în care prezidenţiabilul vine cu cel care ar urma să fie prim ministru. O soluţie onestă, consideră şi vicepreşedintele Partidului Mişcarea Pupulară (PMP) Teodor Baconschi, pentru că în acest fel alegătorul ştie exact cu cine are de-a face. În acest condiţii şi mergând pe premisa că Traian Băsescu va face un tandem cu un candidat al dreptei la preşedinţie, actualul şef al statului asumându-şi rolul de viitor premier, se pune întrebarea vine va fi acest candidat al dreptei reunite. Potrivit lui Baconschi, liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, se încadrează în tipologia candidatului susţinut de dreapta, alături de Băsescu. Şi Emil Boc ar fi o soluţie foarte bună, chiar dacă fostul premier nu dă semne c-ar fi interesat de o candidatură la Cotroceni. La fel, PNL are în Klaus Iohannis o figură foarte puternică, alături de care actualul şef al statului să se prezinte la prezidenţiale. Interesant este că şi Crin Antonescu ar putea fi luat în calcul, în ciuda complicităţii sale cu USL, "o construcţie bazată pe ură", în tentativa de "a pune în genunchi statul de drept"; dar, faptul că a luat distanţă de PSD e un pas înainte major, iar discuţiile în acest sens pot exista, consideră Baconschi.

Reporter: Vă aşteptaţi la ruperea USL?

Teodor Baconschi: USL a fost de la început o construcţie bazată pe ură, pe demonizarea preşedintelui Traian Băsescu, o construcţie artificială, dintre un partid de dreapta şi unul de stânga, care a ridicat foarte mult aşteptările electoratului dar care nu a livrat absolut nimic, în afară de un număr copleşitor de taxe şi impozite noi. N-a reuşit marile privatizări, deşi a creat un minister al marilor proiecte n-a făcut un kilometru nou de autostradă, nici un spital nou, nici reformă în sănătate, n-a creat locurile de muncă promise şi necesare- dimpotrivă, sunt 70.000 de şomeri în plus- n-a adus investiţii suplimentare- faţă de 2013, care a fost oricum un an slab din punct de vedere investiţional, suntem cu minus 13% investiţii, până la urmă, doar s-au încăierat pe funcţii, pentru că, practic, motivul rupturii a fost neacceptarea unui reprezentant PNL ca viceprim-ministru.

Rep.: N-a fost mai degrabă un pretext?

T.B.: Pretext sau nu, cert este că, deşi o bună parte din români i-au ales şi şi-au pus speranţele în ei, ei nu au făcut nimic din ce au promis şi până la urmă s-au certat, deşi aveau o majoritate cu care puteau trece orice lege organică, să propună orice fel de revizuire a Constituţie. Puteau să vină cu procesul de regionalizare, de descentralizare, deci nici unul dintre obiectivele cu care au câştigat alegerile n-a fost atins, asta e realitatea. Iar mediul de afaceri se simte prost, piaţa stagnează perspectiva e proastă.

Rep.: Şi totuşi există creştere economică...

T.B.: E o creştere economică bazată pe două lucruri: macrostabilitatea economică lăsată de vechiul guvern şi un an agricol ieşit din comun şi pe o relativă îmbunătăţire a absorbţiei de fonduri. Dar, iată că anul acesta nu se menţine tendinţa de creştere. Ponta a pus toate taxele posibile, inclusiv accizele pe benzină, de la 1 aprilie, pentru a umple puşculiţa într-un an electoral. Acuma a scăpat de liberali, trebuie să-i hrănească şi pe UDMR, şi pe UNPR şi pe toţi cei cu care a încropit acest guvern Ponta III. Însă, 70% dintre români sunt convinşi că ţara nu merge într-o direcţie bună şi nici n-au de ce să creadă altceva.

"Antonescu n-are argumentele morale să facă opoziţie. Opoziţie la ce, la propria guvernare, de până ieri?"

Rep.: Credeţi că ruperea USL să fi fost o regie, după ce au realizat că toate proiectele promise nu pot fi realizate?

T.B.: Da, este posibil. Nu-şi asumă răspunderea după doi ani de guvernare, de putere. Nu-şi asumă eşecul guvernării, fiecare a crezut că celălalt o să fie vinovat în ochii electoratului. Cred că amândoi sunt vinovaţi şi trebuie să-şi asume răspunderea pentru ce au făcut şi, mai ales, pentru ce nu au făcut. În acelaşi timp, Crin Antonescu a provocat ruptura pentru că s-a convins că nu va fi sprijinit de PSD la prezidenţiale. Acum încearcă să se recredibilizeze, simulează opoziţia, dar n-are argumentele în primul rând morale pentru a face opoziţie la ce? La propria guvernare, de până ieri?

Rep.: Va exista o opoziţie alături de PNL, din partea Mişcării Populare?

T.B.: Partidul Mişcarea Populară (PMP) e un partid de dreapta, nou, cu 70% membri noi, români din clasa de mijloc care n-au mai făcut politică până acum şi care vor altceva, un partid care se va opune, aşa cum a făcut-o din prima zi, guvernării USL şi astăzi guvernării USD sau cum s-o mai numi, din PSD şi sateliţii.Vom face în continuare opoziţie. Avem un număr de 17 parlamentari, probabil ni se vor mai alătura şi alţii. Opoziţie parlamentară şi opoziţie în stradă- pe 15 martire vor organiza la Bucureşti un miting naţional împotriva introducerii accizei la benzină, de pildă. Pentru că această acciză va duce la scumpirea vieţii. N-ai cum, dacă e mai scump transportul, să nu plăteşti mai scump şi pâinea şi ouăle şi carnea şi laptele şi aşa mai departe. Asta-i taxă abuzivă pe care o combatem. Combatem direcţia proastă în care merge România sub USL şi PSD, pentru că vedem foarte clar: a fost, chipurile, cel mai cinstit guvern, dar e jumătate penali, o treime incompatibili, au avut loc remanieri după remanieri, nu mai au oameni cu care să guverneze responsabil. Există alternative în România şi PMP se constituie ca o alternativă. Noi am crescut organic, am început construcţia partidului în iulie anul trecut, în ianuarie, anul acesta, am devenit un partid cu acte în regulă şi acuma avem peste 500 de organizaţii în toată ţara, parlamentari, mulţi primari care s-au înscris în Fundaţia Mişcarea Populară şi, în general, electoratul lui Traian Băsescu, plus români care caută o soluţie nouă. Pentru că un partid nou are uşa deschisă şi foarte mulţi au venit nu pentru că i-a obligat cineva, sunt români între 25 şi 50 de ani care au câte o mică întreprindere, s-au săturat de hărţuială, de fiscalitatea abuzivă, de birocraţie şi de corupţia clientelară a partidelor vechi. Toţi aceşti oameni nu se simţeau reprezentaţi politic şi vor să se implice, nu mai vor să stea la tribună şi să suporte consecinţele votului altora. E un fenomen de societate şi e interesant, pe asta ne bazăm cel mai mult.

Rep.: Va exista un dialog cu celelalte formaţiuni de dreapta?

T.B.: Normal că va exista. Avem un dialog lansat încă de anul trecut cu Mihai Răzvan Ungureanu şi Forţa Civică, convenisem o fuziune prin absorbţie, dar ea n-a mai avut loc. Acum, probabil că vom merge la europarlamentare fiecare pe culoarul lui, vom vedea ce scor facem. PMP va avea o listă de europarlamentare foarte bună, în sondaje suntem deja pe la 8-9 % dar creştem, suntem singurul partid din România care creşte şi sperăm să facem un scor cu două cifre. La fel de clar este însă că după europarlamentare, după 25 mai, dreapta în general trebuie să găsească o soluţie pentru o platformă politică unică, pentru a sprijini un singur candidat la prezidenţiale. O să spuneţi: e Antonescu acela? Din punctul nostru de vedere candidatul dreptei este cel cu care preşedintele Băsescu va avea dialog, este un om, pe cât posibil, nou în politică, trebuie să fie un candidat cu profil naţional şi internaţional. Avem astfel de oameni pe scena politică, iar Mihai Răzvan Ungureanu este una dintre variantele cu care lucrăm, dar va trebui să facem orice e raţional pentru ca, la 7 noiembrie, dreapta să izoleze PSD- ul şi candidatul lui, cine-o fi acesta, Ponta, Oprescu sau altcineva şi să-i opună un viitor preşedinte care poate să facă acest serviciu naţiunii, de a continua dezvoltarea economică, de a ne ancora fără echivocuri în lumea europeană şi nord-atlantică, de împăca societatea- pentru că suntem astăzi prea divizaţi. Se apropie centenarul Marii Uniri, se apropie preşedinţia României la Uniunea Europeană, în 2019, şi noi nu avem în acest moment un consens naţional pe câteva mari obiective. Trebuie să accelrăm dezvoltarea economică, să nu mai punem piedici justiţiei, să funcţionăm ca stat de drept ca toţi ceilalţi membri din UE.

"PNL nu are doar penali. Iohannis e dovada că are şi alte resurse"

Rep.: Credeţi că Traian Băsescu va face parte dintr-o echipă pentru prezidenţiale, cu el ca potenţial prim ministru pentru următoarea guvernare? Şi acesta să fie tiparul, adică să se meargă pe echipe: PSD-ul cu Ponta- Dragnea, dreapta cu echipa sa.

T.B.: Hai să vorbim direct! Eu sunt pentru această idee. Mi se pare onest pentru alegător să prezinţi echipa, nu doar un program politic. Pentru ca oamenii să ştie, în cazul în care votul lor aduce victoria unei forţe politice, la ce se aşteaptă. Bine, preşedintele Băsescu a luat-o ca pe o ipoteză de lucru, nu a spus "vreu să fiu prim ministru". Dar e clar că cel mai bine pentru România, şi nu doar pentru România de dreapta, ar fi o echipă între Băsescu şi succesorul lui la Cotroceni. Adică, ideal ar fi ca preşedintele continue să joace un rol pe măsura amplititudinii sale politice, a experienţei sale unice în România pe care a acumulat-o, al contactelor pe care le-a stabilit fiind un veteran al Consiliului European, toate astea sunt atuuri pentru România. Preşedintele Băsescu trebuie să aibă însă un partener în viitorul preşedinte. Şi acest lucru e posibil, eu zic că va trebui să luăm în discuţie toate variantele posibile ca un asemenea tandem să se poată constitui.

Rep.: Şi un asemenea partener bănuiesc că va putea fi cunoscut după europarlamentare, când se vor şti şi scorurile electorale.

T.B.: Da, sigur că da. Noi trebuie să vedem, în primul rând, cât valorează fiecare partid de dreapta, electoratul de dreapta va fi cel care va seta şi reseta jocul. Pentru că, în funcţie de procentele fiecăruia la europarlamentare, ne vom strânge la aceeaşi masă şi vom vedea în ce formulă va putea dreapta să câştige Palatul Cotroceni.

Rep.: Unii vorbesc deja de cuplul Boc- Băsescu. Este deja sudat, cunoscut?

T.B.: Sunt mai multe variante. Emil Boc este un om care a demonstrat, nu doar că lucrează bine cu preşedintele Băsescu, dar şi că acţionează responsabil şi a condus guvernul în cei mai grei ani de criză. Dacă nu-l conducea curajos, asumându-şi toate costurile politice, România era într-o situaţie mult mai proastă astăzi şi am fi dat din colţ în colţ. Aşa, Emil Boc şi guvernul lui, din care am făcut parte, a plătit electoral, dar sunt mulţi, tot mai mulţi români care înţeleg astăzi că Emil Boc a fost cu multe clase peste Victor Ponta, ca prim ministru. Şi ca responsabilitate, şi ca volum de muncă, şi ca investiţii, s-au făcut mai multe lucruri bune şi concrete pe vremea aceea decât acum. Dar, totodată, Boc nu a emis pretenţii la preşedinţie, cel puţin până în acest moment. E membru al Fundaţiei Mişcarea Populară, acesta e un semnal puternic pe toată Transilvania, vom vedea după 25 mai.

Rep.: Ar fi posibil un tandem Antonescu- Băsescu?

T.B.: În acest moment şi chiar mai târziu, mie mi-a greu să-mi imaginez un astfel de tandem, pentru că Antonescu are un parcurs politic în ultimii trei ani, nu vorbim de ultimele trei zile, de complicitate cu forţele care au încercat să pună în genunchi statul de drept din România, cu forţele care au destabilizat România în 2012 şi care s-au manifestat public de parcă aliaţii noştri sunt adversarii noştri. Asta e o moştenire grea pentru Antonescu, ca om politic. Dar, deja faptul că a luat distanţă faţă de PSD e un gest politic major. PNL nu are doar penali ca Relu Fenechiu şi alţi, are totuşi o bază serioasă. E un partid care şi-a pierdut busola, să vedem dacă şi-o va regăsi într-o formă sau alta, până la alegerile prezidenţiale.

Rep.: Traian Băsescu spunea, la un moment dat, că l-ar vota pe Klaus Iohannis.

T.B.: La oameni ca Iohannis mă gândeam când spuneam că PNL are şi alte resurse, nu trebuie să mizeze doar pe linia pe care l-a condus Crin Antonescu, o linie care s-a dovedit un eşec, şi pentru PNL, şi pentru USL.

Rep.: Atunci ar fi mai probabilă o variantă Iohannis- Băsescu, decât una Antonescu- Băsescu?

T.B.: Nu cred că e vorba numai de persoane, ci şi de linia politică pe care se merge. Iar PMP crede în valorile liniei urmate de Traian Băsescu. Şi oricine consimte că aceasta e calea corectă pentru România, ni se va alătura.

"Blaga nu e un om care şi-a asumat vreodată candidaturi majore. Ţine PDL într-un joc mărunt, punctat de suspiciunea de înţelegere cu PSD"

Rep.: Apropo de busolă, ce credeţi că s-a întâmplat cu PDL?

T.B.: PDL scade în sondaje, pentru că n-a făcut opoziţie. Actuala conducere s-a rupt de Traian Băsescu, vă dau un exemplu. Abia ce se dăduse pe surse că a avut loc o întâlnire, neconfirmată, între o parte din conducerea PDL şi preşedinte, o întâlnire informală, a doua zi Cezar Preda îi atacă pe Victor Ponta şi Traian Băsescu, spunând că amândoi au încălcat Constituţia. Deci, locotenenţii lui Vasile Blaga continuă linia anti-Băsescu, ceea ce este fatal pentru PDL.

Rep.: De ce este atât de tăcut Vasile Blaga? Putea fi un lider al opoziţiei, putea să-şi asume şi candidatura la preşedinţie...

T.B.: Istoria politică a lui Vasile Blaga e cunoscută. De câte ori a candidat, ori a pierdut, ori a câştigat la limită, prin redistribuire. Nu e un om care şi-a asumat vreodată candidaturile majore şi ţine PDL într-un joc mărunt, punctat de suspiciunea aceasta de înţelegere pe sub masă cu PSD. S-a vorbit de nişte contracte care i-au diminuat apetitul pentru opoziie reală, asta e situaţia. Nu a venit cu nimic nou, nimic serios. Iar pentru electoratul de dreapta, care a votat PDL, PDL fără preşedintele Băsescu nu are nici un sens, de aceea lumea se îndreaptă tot mai mult către PMP.

Rep.: Credeţi că va dispărea PDL?

T.B.: S-ar putea să nu dispară, mai sunt acolo lideri de bună calitate. Ei nu se regăsesc în actuala conducere a PDL, în aşa zisă echipă Blaga, dar noi ne dorim, ca unii care am făcut parte din acest partid, să-şi regăsească busola, să ştie care e drumul corect. Iar acesta e să nu se dezică de propria guvernare, cum au făcut-o şi să nu-l repudieze pe liderul care i-a adus de la 7 la 35%. Noi suntem pentru o construcţie cât mai solidă pe dreapta, nu trebuie să rămânem cu 5 partide de dreapta la nesfârşit, că-n cazul ăsta suntem divizaţi şi PSD câştigă.

"Ca fost urmărit de Securitate nu sunt simpatetic cu un fost turnător ca Gică Popescu"

Rep.: Veţi semna acea cerere pentru graţierea lui Gică Popescu?

T.B.: Nu, pentru că graţierea este un atribut constituţional al preşedintelui României, un act individual de clemenţă, pe care şeful statului îl poate face faţă de oricine crede că e cazul. N-o s-o facă niciodată la presiunea cuiva. Iar în cazul Gică Popescu, eu unul, ca fost urmărit de Securitate, nu sunt simpatetic cu un fost turnător la Securitate, chiar dacă a fost ulterior şi bun sportiv. Cred că PSD şi compania, dar văd că s-a băgat şi Crin Antonescu iarăşi, vor graţierea asta ca să obţină o bază emoţională colectivă pentru legea aministiei şi să-i scoată de la puşcărie pe cei care sunt acolo sau care urmează să intre. Aţi văzut, că de când au venit cu acea majoritate mamut, au avut o singură obsesie: cum să-i scape de justiţie pe proprii penali. PMP nu intră în acest joc populist.

Rep.: Crin Antonescu spunea vineri, la Constanţa, că se teme că actuala guvernare va reuşi să treacă legea amnistiei.

T.B.: Păi, Victor Ponta spunea că Antonescu a iniţiat-o, acuma se acuză reciproc de minciună. După cum se vede, şi PNL şi PSD au o mulţime de oameni puternici, între ghilimele, dar care de fapt sunt foarte slabi, pentru că dacă justiţia ajunge la ei, îi bagă la puşcărie şi au făcut tot posibilul ca să amâne, să tergiverseze, să mute dosarele, dar, din fericire, la ora actuală, justiţia nu mai e cu botniţă politică şi îşi face datoria.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272