REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Banias: „PNL suferă de lipsă de personalități competente”

Banias: „PNL suferă de lipsă de personalități competente”

Replica API 13 aprilie 2019 | 18:35 613

Referindu-se la listele de candidați,

Constănţeanul Mircea Banias este unul dintre politicienii cei mai activi din Parlament. Aflat la cel de-al treilea mandat, deputatul Mircea Banias este membru Pro România încă de la înfiinţarea partidului, continuând, astfel, să-şi pună amprenta pe toate proiectele şi iniţiativele legislative benefice cetăţenilor care l-au votat. Specialist în Transporturi şi Infrastructură, Banias îşi doreşte o schimbare la nivel naţional, îşi doreşte o guvernare aptă, realistă, cu oameni capabili care să respecte statutul de drept, îşi doreşte în Parlamentul European oameni cu experienţă, implicaţi care nu vor face de râs România. Mircea Banias a vorbit, pentru Replica de Constanţa, despre actuala guvernare, despre campania pentru europarlamentare, dar şi despre candidaţii celorlalte partide şi şansele lor în lupta pentru Parlamentul European.

Reporter: Se împlineşte un an de la înfiinţarea partidului, de când Pro România a căpătat personalitate juridică. Care sunt realizările Pro România până la ora actuală?

Mircea Banias: Realizările partidului Pro România sunt multe. Este un partid nou care a avut explozie pe scena politică, a depăşit cele mai optimsite previziuni. Evident, conjuctura în care ne aflăm a favorizat partidul, faptul că PSD a scăzut dramatic în preferinţele alegătorilor fiind o chestiune care, pe noi ne-a ajutat. De foarte multe ori, lumea ne întreabă dacă suntem un fel de PSD. Nu, este o greşeală, nu suntem toţi proveniţi din PSD, majoritatea provine de acolo, Victor Ponta provide la PSD, dar mai interesant este să vorbim despre guvernarea lui. Ponta este o persoană şi socială şi liberală, a avut o guvernare socio liberală, care a ajutat şi mediul privat, spre deosebire de aşa zisele guvernări de dreapta. Există dezbateri în interiorul partidului, cei 21 de deputaţi au libertatea să voteze cum vor, cum îi îndeamnă conştiinţa, nu este nici o restricţie, nici o impunere, dezbatem proiectele de legi, hotărâm cum e bine să votăm, dar nu există nicio obligaţie. Noi suntem organizaţi pe departamente, iar eu coordonez Departamentul de Transport şi Infrastructură şi am avut, împreună cu colegii mei şi reprezentanţi ai societăţilor civile, în ultimele 6 luni două dezbateri. Lucrăm la un program de guvernare pe care vrem să-l facem împreună cu oameni specialişti. Încercăm să ne trasăm priorităţile, dar la o dezbatere e important să vină oameni din industrie, din multinaţionale, oameni care conduc companii şi execută lucrări de infrastructură. Am reuşit, în urmă cu două săptămâni, să îi aducem pe toţi la o masă, am avut dezbateri pe agricultură, pe transport, pe digitalizare, pe chestiuni sociale. Fiecare departament din partid are o agendă şi, chiar dacă aceste întâlniri nu sunt foarte spectaculoase şi mediatizate, ele şi-au atins scopul, în sensul că s-au desprins nişte idei pe care dorim să le promovăm.

Rep.: Cum se poziţionează Pro România, faţă de celelalte partide, la nivel judeţean?

M.B.: Nu avem niciun fel de competiţei cu ceilalţi politicieni din Constanţa, ne cunoaştem între noi, piaţa politică e aceeaşi de ani de zile, ştim ce orientări au ceilalţi, dar pe noi ne preocupă să ne transmitem mesajul şi să convingem cât mai mulţi oameni să voteze Pro România. Pro România este o formaţiune modernă, nouă, adeziunile se fac online, avem mulţi tineri şi, în general, media de vârstă în partid este destul de scăzută.

Rep.: Care este situaţia organizatorică la nivelul judeţului Constanţa?

M.B.: Din 71 de UAT-uri la nivelul judeţului, avem organizaţii în aproximativ 50 %, dar nu trece săptămână fără să înfiinţăm una, două organizaţii. În ultima perioadă, vin oameni din ce în ce mai mulţi şi, spre bucuria mea şi surpriza noastră, sunt oameni care n-au mai făcut politică şi vor să se implice şi care vor să aibă un cuvânt de spus în comunităţile lor, dar sunt şi oameni cu experienţă.

Rep.: Ce calităţi trebuie să aibă o persoană care îşi doreşte să se alăture partidului?

M.B.: În primul rând, trebuie să-şi dorească. Un politician bun este o persoană care a demonstrat că are calităţi profesionale în meseria pe care şi-a ales-o. Sunt şi tineri care optează pentru o carieră politică imediat după ce au terminat liceul, dar cei mai mulţi s-au instruit într-un anumit domeniu. Cred că cei care au demonstrat că pot avea succes în viaţa privată sunt potriviţi să facă politică.

Rep.: Aveţi semnale că alţi membri ai altor partide ar intenţiona să se alăture partidului Pro România?

M.B.: Cred că e foarte importantul testul de la europarlamentare. Dacă Pro România va atinge un rezultat bun la europarlamentare, peste 5 %, în jurul cifrei de 10 %, cred că atunci va fi o confirmare că partidul are potenţial, şi atunci, cred că vor mai veni şi alţi oameni. Însă, nu e un scop în sine să aducem cât mai mulţi oameni. E mult mai importată calitatea, decât calitatea. Cred că, după alegeri, vor fi mulţi, mai ales din PSD, care vor părăsi formaţiunea şi se vor înscrie în Pro România, vorbesc despre parlamentari şi aleşi locali. Există posibilitatea să candideze la anul, la locale, din partea Pro România

Rep.: Cum vi se pare actuala Guvernare?

M.B.: Nu am ce să spun decât ceea ce spune toată lumea, şi nu mă refer la politicieni, ci la oamenii de pe stradă: este o cruntă dezamăgire. Până la urmă, de aproximativ trei ani, nu am văzut nimic să se realizeze din ce şi-au propus, în afară de măriri de pensii şi salarii, pe care le-au făcut aşa cum au propus, dar cu costuri foarte mari pentru societate şi pentru investiţii care nu se mai fac. Oamenii n-au de ce să se bucure, a crescut inflaţia, nu sunt proiecte, nu avem autostrăzi, mai este puţin şi începe Campionatul European, ne-am asumat nişte obligaţii. Au promis linie de metrou, de cale ferată, nu s-a făcut nimic. Agenda este confiscată, exlusiv, de ceea ce se întâmplă în Justiţie, cu Tudorel Toader, cu ceilalţi actori în această piesă absurdă, iar problemele reale sunt lăsate deoparte. Am ajuns în situaţia ridicolă să facem legi în domenii care n-ar trebui să ţină de legislativ, asta e treaba Guvernului. Noi, printr-o lege, încercăm să obligăm Guvernul să facă o autostradă. De ani de zile nu se întâmplă nimic pozitiv. Există o coaliţie pentru dezvoltarea României cu care am avut ultima dezbatere şi care doreşte să propună partidelor politice, noi am fost primul partid care şi-a asumat semnarea, un pact pe infrastructură. Acest pact înseamnă că se identifică câteva priorităţi, nu multe, toţi decidenii şi semnatarii se obligă să şi-l asume. În momentul în care toţi preşedinţii de partide îşi asumă acest pact, nu mai contează cine este la guvernare, toţi sunt obligaţi să respecte foaia de parcurs care au semnat-o. Altfel, ne trezim, ca şi acum, că nu avem nimic realizat. Noi am susţinut acest pact, nu văd ce partide ar refuza să semneze acest pact.

Rep.: Cum se desfăşoară campania pentru europarlamentare?

M.B.: Avem o listă foarte bună de candidaţi, cu Victor Ponta, Corina Creţu, Mihai Tudose am depăşit un foc foarte mare, cel al notorietăţii, dacă încercăm să facem o comparaţie cu celelalte partide, de exemplu între Victor Ponta şi Rovana Plumb (n.red. candidat PSD la europarlamentare) o să ne dăm seama că nu despre Plumb nu ştiu decât cei care fac politică în România. Nici ei nu ştiu prea multe despre ea. Cu mici excepţii, cam toate listele sunt populate de oameni care nu au bună notorietate.

Rep.: Rareş Bogdan (n.red. candidatul PNL) nu are notorietate?

M.B.: Are, însă nu ştiu cât îl percepe lumea ca politician. Jurnaliştii, mai ales cei cu emisiuni zilnice, nasc tot felul de pasiuni, au şi simpatizanţi, dar sigur sunt şi oameni care nu-i agrează. Rămâne de văzut dacă pentru PNL a fost o mişcare câştigătoare sau nu. Ce-mi arată mie mişcarea lor şi nominalizarea lui Rareş Bogdan, deschizător de listă, este că PNL suferă foarte tare de lipsă de personalităţi competente.

Rep.: De ce să voteze cetăţenii Pro Românie la alegerile pentru europarlamentare?

M.B.: Pentru că vor merge în PE oameni cu experienţă, care nu vor face de râs România, care ştiu cum să pună problema acolo. Orice partid ar trebui să promoveze profesioniştii, oameni cu educaţie solidă, cu carieră profesională în spate şi oameni cu bună credinţă.

Rep.: Faţă de perioada când v-aţi aflat la conducerea Portului Constanţa, cum apreciaţi acum situaţia companiei?

M.B.: Nu ştiu datele financiare, ele sunt publice, dar nu am stat să le studiez. Văd că traficul este destul de slab şi că nu s-au făcut investiţii. Toate investiţiile finalizate, podul peste canal, extinderea capacităţii ferovioare, sunt proiecte pe care eu le-am lansat şi pentru care m-am zbătut să obţin finanţare. Văd că sunt o mulţime de proiecte frumoase, dar nu ştiu dacă au început vreunul. Există investiţii în dragajul de întreţinere, dar ăsta nu este un proiect, e o chestiune care trebuie făcută periodic, să vină navele în siguranţă în Portul Constanţa, dar erau şi alte proiecte, Molul 3, Insula artificală unde, printr-o investiţie importantă se pot crea platforme. Există insula, dar proiectul nu este finalizat. Ar fi important să se facă un terminal auto corespunzăror, specializat, se operează şi acum maşini în Port, dar nu în bune condiţii.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272