REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Barul Orient din stațiunea Mamaia ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice

Barul Orient din stațiunea Mamaia ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice

Andreea VREJOIU 26 octombrie 2022 | 00:00 1757

Primăria Municipiului Constanța a emis recent certificatul de urbanism nr. 1004/ 13 mai 2022 pentru demolarea fostului Bar Orient din centrul stațiunii Mamaia, un imobil cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, parte din peisajul istoric regal din perioada interbelică. Solicitarea emiterii certificatului de urbanism a fost făcută de Vulturii Mării SRL. În acest sens, viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu, a transmis faptul că pe ordinea de a zi a următoarei ședințe de Consiliu Local Constanța se va afla și proiectul de hotărâre prin care se va aproba propunerea de clasare în regim de urgență a complexului Bar Orient din Stanțiunea Mamaia ca monument istoric.

,,Pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local Constanța se va afla și proiectul de hotărâre inițiat de consilierii USR Constanța prin care se va aproba propunerea de clasare în regim de urgență a complexului Bar Orient din Stanțiunea Mamaia ca monument istoric.

Doar prin acest demers și clasarea ulterioară ca monument istoric, Bar Orient din Mamaia poate fi salvat de la demolare. Sper că și consilierii municipali din cadrul celorlalte formațiuni politice înțeleg că de aceast proiect de hotărâre depinde soarta unei construcții emblematice, cu o valoare istorică și arhitecturală unică pentru municipiul nostru.
 
Complexul Bar Orient trebuie protejat și, ulterior, pus în valoare pentru ca fiecare dintre noi să se poată bucura de acest crâmpei al regalității.”, transmite Cocargeanu.

Clădirea a fost ridicată în perioada interbelică de către familia Grigorescu. O familie ce a dat Constantei un prefect și unul dintre cei mai eficienți și controversați primari. A avut destinatia initială de tipografie de ziar si locuintă. Confiscată în comunism aceasta a fost transformată in bar cu ștaif- Barul Orient. Un local care era frecventat doar de avocati, procurori si judecatori. În prezent proprietarul a demarat lucrarile de reabilitare.

Clădirea se află chiar lângă Palatul Regal, dar nu este inclusă în lista monumentelor istorice.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asa puteati sa fceti cu pasarela veche de la Cazino ,Mamaia, nu sa o ingroape in nisip. idioti mai sunt.
0
0
Haimanaua care a semnat certificatul de demolare e inca libera ?
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212