REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bătaie de joc! România primește 1 euro/hectar, ajutor de la U.E.

Bătaie de joc! România primește 1 euro/hectar, ajutor de la U.E.

Victor ROTARU 21 martie 2023 | 00:00 1966

Odată cu începerea conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, România a devenit cel mai mare importator de cereale al țării vecine. Într-un singur an, de la izbucnirea războiului, cifrele au explodat, valoarea totală a cerealelor pe care le-am cumpărat de la vecini a crescut de aproape 700 de ori, agricultorii români având foarte mult de suferit, rămânând cu o mare parte din cereale nevândute. Acum, se pare că mai vine o palmă dată fermierilor români, primind o compensație din partea Comisiei Europene de doar 10 milioane de euro, reprezentând 1 euro/hectar, dacă ne raportăm la suprafața arabilă a României.

Bataie de joc! Romania primeste 1 euro/hectar, ajutor de la U.E.Răzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea

Ca și sprijin pentru concurența neloială, Uniunea Europeană a propus acordarea mai multor sume de bani statelor ce au avut de suferit în vânzarea cerealelor, de la începutul războiului din Ucraina, România „profitând” de cea mai mică sumă alocată, 10 milioane de euro, reprezentând 1 euro/hectar, raportat la suprafața arabilă a României, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a declarat pentru Replica: „De când a început războiul în Ucraina, reprezentanții Uniunii Europene au transmis faptul că statele membre care au fost expuse la efectele negative ale războiului vor fi ajutate. Problema este că soluția care a venit este una batjocoritoare la adresa producătorilor, fermierilor români. Suma alocată este de doar 10 milioane de euro, iar dacă e să ne raportăm la suprafața arabilă a României ar veni undeva la 1 euro/hectar. Încă nu știm nici măcar modalitatea în care se vor aloca acești bani, dar suma este derizorie și nu ține cont de mai multe aspecte importante. România, ca țară vecină, a fost cea mai expusă, pentru că ea a asigurat logistica necesară în toată această perioadă pentru a se scoate marfa din Ucraina. Noi am facilitat tranzitul a aproape 60% din cerealele extrase din Ucraina de când s-a deschis coridorul de cereale, iar din alocarea pe care am primit-o din partea U.E. România beneficiază de cea mai mică sumă. Polonia are 26 de milioane, Bulgaria 16 milioane. Suma este derizorie. Noi, ca și asociații ale fermierilor, am discutat cu ei ca suma aceasta să fie folosită pentru alimentarea fondului de solidaritate sau măcar pentru construirea unui kilometru de autostradă în zona Moldovei.

Bataie de joc! Romania primeste 1 euro/hectar, ajutor de la U.E.Foto cu rol ilustrativ

Filipescu: „În perioada 2018-2021 nu am importat absolut nimic!”

Cândva statul numărul 1 când venea vorba de grâu în Europa, acum România a ajuns să importe grâu din Ucraina, în 2022 România a cumpărat 514.506 tone de grâu, în contextul în care în perioada 2018-2021 țara noastră nu a cumpărat nici un gram de grâu din Ucraina. Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea a declarat pentru Replica: „Acum 5 luni de zile, prețul la grâu era 370 de euro, iar azi este undeva sub 250 de euro, ceea ce înseamnă o scădere de peste 33%, în contextul în care, toți fermierii s-au aprovizionat cu inputuri și cu îngrășăminte încă de anul trecut când prețurile erau de 3 ori mai mari. Acum, indiferent de subvenția care va veni, nu se știe dacă vor ieși pe profit. Marfa românească nu a mai fost la căutare pentru că a fost la căutare marfa ieftină din Ucraina, iar noi am intrat într-o competiție neloială, cu un stat care nu respectă aceleași standarde. Noi trebuie să îndeplinim condițiile impuse de U.E., pe când Ucraina poate să producă cu folosirea unor substanțe fitosanitare, unele chiar interzise în U.E. Scoaterea controalelor sanitar-veterinare de la vamă, a permis unor intermediari din România să cumpere marfă din Ucraina. În 2022 România a cumpărat din Ucraina 514.506 tone de grâu, în condițiile în care în perioada 2018-2021 nu am importat absolut nimic. Tot în anul 2022 s-a importat din Ucraina 909.041 de tone de porumb, în contextul în care, ca idee, în 2018 s-a importat doar 747 de tone. Toată această situație a dus ca mulți fermieri să rămână cu marfa pe stoc, sau să iasă în pierdere pentru că sunt efectiv nevoiți să achite datoriile pe care le au față de bănci, de proprietarii de pământ. În tot acest context, alocarea unui euro/ hectar de pământ lucrat este o batjocură. România, prin vocea fermierilor, a cerut cel puțin 200 de milioane de euro pentru a compensa prejudiciile cauzate de această concurență neloială, dar și pentru faptul că România a servit ca și principală platformă logistică pentru tranzitul mărfurilor din Ucraina în toată această perioadă. Este normal ca și Ministrul Agriculturii să susțină ferm poziția noastră, și cred că este momentul ca și România să  câștige din acest context, nu numai să pierdem.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au “devenit”? Pai e munca multa ca sa devii mosier draga mea. Chiar si pentru aia care l au mostenit. Ai idee cati bani si credite implica utilarea unei ferme agricole ca sa poti sa lucrezi pamantul? O sa va roada invidia pana nu mai ramane nimic din voi
2
0
Aici va e usor. Vreau si eu sa il vad pe ala care iti spune in fata mizeriile astea. Asa din canapea, e usor sa jignesti. Niste pierde vara
2
0
Cum m********i aveți ce aveți, cu constructorii la fel, cu agricultorii la fel, cu proprietarii de restaurante și cafenele, la fel. Cred că până la urmă, ăștia câțiva care comentează și jignesc aici sunt de fapt niște ratați și pierzători care doar cu asta o mai rămas
2
0
Stau sa-i plang pe Samsarii de cereale...CCD si ala de la Cambela....Bela ..niste chitre ordinare ...sa le ia foc marfa in Celule/silozuri....
3
2
Daca au productie castiga, daca n-au ii despagubeste statul! Ca sa nu mai zic ca in anul 2023 in Romania se face agricultura la mila vremii, adica a ploii! Cam multe pretentii aveti pentru ceea ce oferiti si investitiile minime pe care le faceti!!!
5
2
Vrei numai tu sa castigi,ati devenit mosieri,si 250 de euro pe tona este mult,nu va mai ajunge,nu luati nimic cu voi,cu cate guri mancati voi fii de securisti?
4
3
Cine nu cunoaste domeniul ... mai bine sa taca. Va e ciuda de masini? Slava Ucraina !
2
5
oricum acel euro nu ajunge la agricultor ci in salariile amantelor din minister.
5
0
Va rugam, cat mai multe comentarii anti oameni care muncesc pentru banii lor (agricultori) ca prea se afiseaza cu masini si case scumpe. Nu e normal sa se riste an de an, sa astepte ploi care nu vin si sa ia atatia bani pentru productia de hrana. Hai va rog sa i atacam ca aici e locul perfect pentru noi, frustratii invidiosi. Unde s multi, puterea creste!
2
6
Nici nu trebuia mai mult ba chiar deloc
3
0
latrati dupa subventii.
2
0
Foarte bine! Nu ar trebui să primească deloc. Au vrut pamant - sa il munceasca pe banii lor. Noi nu am iesit in strada in 89 sa ne dea afara din casele nationalizate si sa ia altii pamant ! Unii au murit si altii profita si acum vor si bani de subventii. Rusine !!!
6
1
D-lor sunteți la putere, pentru a face ceva pentru populație, nu pentru a va vaita.si noi cetățenii putem sa ne vaitam ca cei din conducere pe bani mulți.nici măcar nu ați putut sa nu mai impozitați pensiile celor care au muncit și contribuit foarte multi ani de la 3000 lei.acesti pensionari care au peste 2000(în concepția guvernanților o suma fabuloasa)s-au ales cu mai nimic după indexarea pensiilor la rata inflației, nu după mărirea lor.
3
0
Lasă ma ca tu ai bloc in centru făcut fără retrageri stânga dreapta cu vecinii și nici cu locuri de parcare și pe toată suprafața construită ca ti a dat prietenul tău babu autorizație in ultimele zile de putere in pix Nu te mai plânge tu ca iei 1 euro ca ești de ras
10
0
Păi bine măi secu , crezi că ăia de la UE nu știu ce evaziuni și fraude se fac de către cei care activează în sectorul agricol ? Dacă la voi dă cu plus în fiecare an este clar că în altă parte dă cu minus , vă plângeți că este secetă , bum , UE dă subvenții , vă plângeți că sunt calamități naturale , bum , UE dă subvenții , vă plângeți că a scăzut prețul din cauza concurenței , bum , UE dă subvenții , și uite așa la voi în curte apar an de am ultimele modele limuzine, vile , piscine , vacanțe exotice și toate astea din agricultura asta oropsiți de care nu încetați să vă plângeți că vă merge rău și UE nu vă înbuibă suficient cu subvenții și ajutoare. Rușine !!!
15
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218