REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

BCE menţine dobânzile nemodificate, chiar dacă au sporit incertitudinile în urma conflictului din Ucraina

BCE menţine dobânzile nemodificate, chiar dacă au sporit incertitudinile în urma conflictului din Ucraina

Replica API 12 martie 2022 | 00:00 293

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie, şi a anunţat că va încheia în trimestrul trei programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP), accelerând ieşirea din măsurile extraordinare de stimulare, în condiţiile în care inflaţia record prevalează temerilor privind invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

De asemenea, BCE a precizat că orice ajustări ale ratelor dobânzilor vor avea loc "după o perioadă de timp" de la încheierea achiziţiilor de active şi vor fi "graduale".

La fel ca şi la reuniunea din 3 februarie 2022, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Deşi rata inflaţiei în zona euro era la un nivel record înainte ca Moscova să înceapă asaltul, în 24 februarie, oficialii făceau deja presiuni pentru o renunţare mai rapidă la achiziţiile de active, deschizând calea pentru o majorare a dobânzii spre finalul anului.

Chiar dacă războiul a schimbat acest punct de vedere, rata inflaţiei record în februarie, de 5,8%, şi perspectivele unui nivel chiar mai ridicat în martie au sporit presiunile asupra BCE să acţioneze în linie cu mandatul său, de menţinere a creşterii preţurilor la 2%.

Totuşi, încheierea în trimestrul trei a programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie este o surpriză pentru investitori, care se aşteptau ca BCE să-şi asume cât mai puţin angajamente, păstrând opţiunile deschise până când va exista mai multă claritate în privinţa războiului, a impactului sancţiunilor şi a evoluţiei preţurilor materiilor prime.

Joi, BCE a confirmat planurile ce prevăd ca programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), de 1.850 miliarde de euro, să se încheie la sfârşitul lunii martie 2022.

De asemenea, BCE a informat că achiziţiile în cadrul programului de achiziţionare de active (asset purchase programme - APP) vor fi mai reduse decât se planificase iniţial. Achiziţiile lunare nete efectuate în cadrul APP vor totaliza 40 de miliarde euro în aprilie, 30 de miliarde euro în mai şi 20 de miliarde euro în iunie. Anterior, BCE stabilise achiziţii de 40 de miliarde euro în trimestrul doi din 2022, 30 de miliarde euro în trimestrul trei şi 20 de miliarde euro în ultimele trei luni din 2022.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212