REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Beach-baruri pe plaje, pe timp de iarnă: cum este fentat PUZ-ul de către operatorii de plaje

Beach-baruri pe plaje, pe timp de iarnă: cum este fentat PUZ-ul de către operatorii de plaje

Replica API 18 decembrie 2017 | 00:00 615

Iarna e ca vara

Iarna e ca vara

Operatorii de plaje nu se mai obosesc să-şi strângă „cârciumile văratice” de pe nisip. Chiar dacă este iarnă, nu este târziu de luat în discuţie acest subiect, ba dimportivă. Marea majoritate a celor care au închiriat plaje reuşesc să fenteze PUZ-ul, cu girul celor de la Apele Române. Asta pentru că au găsit „portiţe” prin contracte, astfel încăt să fie acoperiţi.

De remarcat că beach-barurile de pe litoral sunt autorizate să funcţioneze temporar, vara, însă, mulţi dintre cei care au închiriat plaje refuză să le strângă în extrasezon, aşa cum este prevăzut în Planul Urbanistic Zonal, contribuind din plin la degradarea peisajului şi nu numai. Asta pentru că cei de la Apele Române au făcut o mare gafă, concesionând loturi de plajă pe 10 ani, iar operatorii profită de această ocazie.

În urmă cu câţiva ani, mai cu seamă în 2009, reprezentanţii Adinistraţiei Bazinale a Apelor Dobrogea-Litoral au făcut un mare „circ” pe tema acestor construcţii „provizorii”, moment în care au intrat cu buldozerele peste ele, chiar în plin sezon estival. Tot ce era considerat construcţie ilegală, a fost pusă la pământ.

Între timp, au trecut 9 ani, iar situaţia pare să nu se fi schimbat. În continuare există baruri pe plaje, mai ales în zona Mamaia Nord - Năvodari, care nu sunt nici pe departe construcţii provizorii.

Asta pentru că cei de la Apele Române au concesionat plajele pentru 10 ani, iar acest tip de contract încurajează, practic, înreprinzătorii să ridice construcţii de-a dreptul permanente sau semi-permanente, în nici un caz provizorii. Ca să nu mai spunem că pentru ridicarea unora dintre ele nu s-au folosit doar materiale uşoare. De precizat că pe plaja cuprinsă între Hanul Piraţilor şi Năvodari există zeci de astfel de cârciumi care, şi în momentul de faţă, în decembrie, ele stau pe nisip, păzite de câte un paznic.

Zece ani pot rămâne pe nisip, cât durează şi contractul, fără ca cineva să se mai obosească să le demonteze la final de sezon, în ciuda faptului că au un regim de folosinţă bine determinat ca perioadă. De remarcat că, pe lângă problema beach-barurilor, cei de la Apele Române şi-au „asigurat frigiderele” de mai multe ori, după ce unii hotelieri de pe litoral, care au investit milioane sau zeci de milioane de euro, au rămas fără plaje, tot cu girul Apelor Române, care au concesionat suprafeţele de nisip din dreptul hotelurilor, unor firme înfiinţate, de multe ori, cu câteva zile înainte de licitaţii.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Azi beach-bar ,maine hotel
3
0
Cred ca Vic se simte cu musca pe caciula. Prietenas,lasa omu in pace,daca nu ar fi presa care publica astfel de articole,tara ar fi mancata cu de-astia ca tine.
1
0
cat de prost sa fii ca sa construiesti betoane pe plaja ? apele rromane ce face ?
4
1
eu raspund de cordonul Saturn Venus. Daca te derenjeaza cauta ma. Daca te grabesti cauta l macar pe Sava ca iti explica el care e treaba.
3
0
si barul ACoLO din Vama. Ni-i asa domnule primar- actionar ?
4
1
Esti un mare dobitoc care nu gandeste inainte sa scrie un articol. Cand erau balti si era numai jungla nu ai trecut in viata ta pe acolo si acum ce sa vezi te deranjeaza o constructie din lemn care poate fi demolata intr-o zi. Lasa-te de scris prietene ca esti in pana de idei.
1
9
Politicul si banii fac diferenta intre lege si fara de lege.Ce vreti zona aceasta este tiganizata.
6
1
intre Saturn si Venus are 10 000 m de plaja fata lui Ioan Niculae.Suprafata de plaja este exploatata de un boschetar numit SAVA care a construit un restaurant de 400 metri pe plaja cu ajutorul numitei BOGASIU,angajata la Apele romane.Sa traiasca si sa mai dea avize....
10
1
zdrente si muisti tinuti in brate au aceste beach-baruri! restul e can-can!
17
3
esti prost tare cu articolul asta probabil te plictiseai si ai spus sa faci pe inteligentu
6
17

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108