REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Boala arterială periferică: simptome, cauze, factori de risc, tratament

Boala arterială periferică: simptome, cauze, factori de risc, tratament

Replica API 14 decembrie 2020 | 18:07 1406

Mâini și picioare reci, care amorțesc frecvent și sunt greoaie? Acestea sunt doar câteva dintre simptomele problemelor circulatorii periferice, numite și arteriopatie obliterantă sau boală arterială periferică.

Aproximativ 10% dintre pacienții români care ajung la medic sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar în 70% dintre cazuri, picioarele sunt zona cea mai afectată. Astfel, se poate spune că 1 din 10 pacienți din România suferă de boală arterială periferică, scrie doc.ro.

Ce este arteriopatia obliteranta periferică

În arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare, arterele localizate în extremitățile corpului suferă modificări, se îngustează și chiar se blochează, prin depunerea unor plăci de grăsime pe pereții acestora. Circulația sângelui este, astfel, îngreunată și chiar blocată, iar țesuturile nu sunt oxigenate suficient.

Care sunt factorii de risc

Deși boală arterială periferică (arteriopatia) poate fi depistată la pacienți de orice vârstă, este o afecțiune frecvența în special la cei peste 60 de ani. Prezintă un risc crescut:

cei care au un istoric familial (o predispoziție genetică) de afecțiuni cardiace,

cei care au hipertensiune arterială,

cei care au valori mari ale colesterolului în sânge (hipercolesterolemie),

cei care au avut în trecut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral,

cei care sunt supraponderali sau obezi,

cei care sunt sedentari (nu sunt activi din punct de vedere fizic),

fumătorii,

cei care au peste 50 de ani,

bolnavii de diabet, pentru că diabetul îți crește foarte mult riscul de boală arterială periferică.

Din păcate, este o boală diagnosticată de multe ori târziu, fiindcă simptomele sunt ignorate în primele stadii și puse pe seama oboselii, imunității sau carențelor nutriționale.

Simptome și evoluție

Durerile și crampele sunt principalul simptom care ar trebui să va trimită la medic. Dacă picioarele va dor atunci când mergeți, chiar și pe distanțe mici sau medii, simțiți furnicături la tălpi sau degete și aveți mai tot timpul picioarele reci, discutați cu un medic specialist cât mai repede, pentru a putea diagnostica și trata din timp această afecțiune.

Complicații

Printre complicațiile bolii arteriale periferice se numără infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, ambele favorizate de o circulație deficitară. În cazurile grave, arteriopatia poate duce și la gangrene ale picioarelor, fiindcă țesuturile mor din cauza lipsei oxigenării. Rănile și infecțiile sunt, de altfel, o complicație frecvența la pacienții cu diabet, legătură dintre aceste două boli fiind dovedită în ultimii ani de foarte multe studii.

Tratament

Tratamentul presupune, în special, evoluția bolii, prin eliminarea sau reducerea factorilor de risc și prin schimbarea stilului de viață. Se va renunța, în primul rând, la fumat, chiar și la cel pasiv, și se va pune accentul pe mișcarea zilnică, cel puțin 30 de minute spre o ora, fiindcă sportul favorizează circulația sângelui către extremități.

Se țin sub control colesterolul și tensiunea arterială și medicul poate prescrie tratamente cu statine sau antiagregante plachetare. Că ultima soluție pentru cazurile complicate de boală arterială periferică, se poate recurge la angioplastie sau bypass arterial periferic.

Posibile simptome în arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare

Boală afectează foarte mulți români, însă chiar și așa, oamenii de cele mai multe ori nu o observă. Mulți medici și pacienți trec cu vederea semnele subtile ale acestei afecțiuni, care are loc când depunerile de pe pereții vaselor de sânge determina îngustarea acestora. Boală arterială periferică afectează pacienții cu diabet de tip 2, care sunt, de asemenea predispuși, la colesterol mărit și la boli cardiace.

De reținut: medicii diagnostichează cel mai adesea arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare atunci când boală cauzează probleme la nivelul picioarelor sau la laba piciorului.

Semne posibile ale arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare:

o durere în gambe, pe care o simți când mergi sau când faci exerciții fizice sau mișcare, și care dispare atunci când ești în repaus / te odihnești, trăsătură care se numește claudicație;

amorțeală, furnicături sau senzația că de înțepătura, că și cum simți niște ace în partea inferioară a picioarelor sau în zona labei piciorului;

tăieturi sau leziuni de pe picioarele tale sau de pe laba piciorului care nu se vindecă ori care se vindecă prea lent.

Uneori, simptomele bolii arteriale periferice sunt atât de subtile, încât nici nu vei suspectă că ai o problema de sănătate. În unele cazuri, vei consideră durerea ușoară de picioare (din boală arterială periferică) că fiind un semn al îmbătrânirii și nimic mai mult. Tocmai de aceea este important să acorzi atenție semnalelor pe care ți le transmite corpul tău. Tratamentul precoce al bolii arteriale periferice este esențial, pentru a-ți proteja sistemul vascular.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272