REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Boala nedectată care duce la un AVC. 2 din 3 pacienți sunt afectați

Boala nedectată care duce la un AVC. 2 din 3 pacienți sunt afectați

Replica API 8 iulie 2022 | 00:00 852

Un studiu european recent a constatat că majoritatea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic aveau afecțiuni de bază nediagnosticate anterior. Colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială au fost principalii factori de risc de accident vascular cerebral.

Pacienții mai tineri, persoanele de etnie non-caucaziană și femeile sub 55 de ani care utilizează contraceptive au avut mai multe șanse de a avea factori de risc de accident vascular cerebral nediagnosticați.

Experții laudă acest studiu pentru că arată că mulți factori de risc de accident vascular cerebral sunt prevenibili și tratabili.

Accidentul vascular cerebral, uneori numit atac cerebral, este o cauză principală de leziuni cerebrale, dizabilități pe termen lung și deces.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că peste 795.000 de americani suferă anual de un accident vascular cerebral.

Mai mult de 4 din 5 accidente vasculare cerebrale sunt accidente vasculare cerebrale ischemice. Acestea se întâmplă atunci când un cheag de sânge sau o altă substanță blochează sângele și oxigenul să ajungă într-o parte a creierului.

Pacienţii cu AVC au avut cel puţin un factor de risc major. Cu toate acestea, persoanele nu au fost niciodată diagnosticate cu afecțiunile înainte de accidentul vascular cerebral.

Cercetătorii și-au prezentat concluziile la Congresul 2022 al Academiei Europene de Neurologie (EAN) din Viena, Austria.

Factori de risc obișnuiți pentru un accident vascular cerebral

Cercetătorii au investigat înregistrările medicale ale a 4.354 de pacienți cu AVC din Registrul și Analiza AVC din Lausanne (ASTRAL) din 2003 până în 2018. Dintre acești pacienți, 1.125 aveau factori de risc majori nediagnosticați anterior.

Principalul factor de risc a fost dislipidemia, observată la 61,4% dintre pacienți. Această afecțiune se caracterizează prin niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride.

Hipertensiunea arterială, al doilea cel mai frecvent factor de risc, a afectat 23,7% dintre indivizii studiați.

Aproximativ 10,2% dintre pacienți au avut fibrilație atrială, care poate provoca bătăi rapide și neregulate ale inimii.

Vorbind cu Medical News Today, autorul principal, dr. André Rêgo, a menționat alți opt factori majori de risc explorați în studiu: alte probleme cardiace, inclusiv boli de inimă silențioase, diabet, dieta, obezitatea, stresul, fumatul și alcoolul.

„Deci, ceea ce am făcut a fost să creăm două grupuri, primul cu pacienți care nu știau că au primii cinci factori de risc (potențial necunoscuți) și în comparație cu al doilea grup cu pacienții rămași care ar fi conștienți că au cel puțin unul dintre aceste cinci. Ambele grupuri ar putea avea orice număr din ceilalți cinci factori majori de risc rămași”, a explicat dr. Rêgo, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272