REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.2° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.2° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Boboteaza: semnificație, tradiții, superstiții

Boboteaza: semnificație, tradiții, superstiții

Cristina BĂRBUCEANU 6 ianuarie 2023 | 00:00 2410

Boboteaza este o mare sărbătoare, celebrată anual pe data de 6 ianuarie de către creștinii-ortodocși. Boboteaza reprezintă Botezul Domnului nostru Iisus în apele Iordanului, prin intermediul căruia au fost spălate păcatele omenirii. De altfel, ziua vine și cu mai multe tradiții și superstiții, încă respectate în marea lor majoritate.

 Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la sfințirea apelor

ÎPS Teodosie, despre semnificația Bobotezei

Boboteaza reprezintă Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoarea fiind celebrată anual de creștinii-ortodocși pe data de 6 ianuarie. Despre semnificația propriu-zisă a Bobotezei a spus pe larg, ÎnaltPreaSfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Boboteaza este mare sărbătoare cosmică. Aici, la Tomis, unde avem și mare, și în apropiere și Dunărea, sărbătoarea este pregătită cu multe daruri și osteneli. Sărbătoarea Bobotezei este sărbătoarea darurilor pentru că Cel ce a coborât de Sus din Cer și S-a născut în ieslea din Betleem, iată, la această sărbătoare, Îl vedem desăvârșit, în râul Iordan, unde venind, Iordanul s-a dat la o parte, ca atunci când Moise a făcut zid și potecă prin mijlocul Mării Roșii. Fiul lui Dumnezeu vine la Iordan. Când L-a văzut, Iordanul s-a temut și s-a dat la o parte. Și a venit Ioan și I-a turnat apă pe cap ca să Îl boteze. Când S-a botezat pentru prima dată, S-a arătat Sfânta Treime aievea, căci Fiul, în râul Iordan, primește, de Sus din Cer pe Duhul Sfânt în chip de porumbel și Tatăl vorbește din Cer: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am Binevoit”.

Sfințirea apelor în Portul Tomis de către ÎPS Teodosie

Iată, acest eveniment mântuitor pentru noi, pentru că apa s-a sfințit și toate apele se sfințesc de Bobotează și prin sfințirea apei ne sfințim și noi.”. De altfel, este un lucru important de știut faptul că Iisus nu a primit botezul pentru păcatele proprii, ci pentru păcatele lumii.

Tradiții și superstiții de Bobotează

Ziua de Bobotează este plurivalentă. Astfel că, după cum am aflat și de la ÎPS Teodosie, toate apele se sfințesc și se face Agheasma Mare din care oamenii pot să bea pentru sănătate, dar să o și arunce prin gospodării. Mare atenție la această nuanță, deoarece apa sfințită poate fi „risipită” doar pe 6 ianuarie.

Bărbat care a prins crucea la Constanța

O altă tradiție foarte cunoscută este aruncarea unei cruci în apă de către preot. Mai mulți băieți, bărbați se aruncă în apele reci pentru a prinde crucea. Se spune că acela care reușește să o aducă la mal va avea parte numai de bine tot anul și va fi ferit de boli. Potrivit unei alte tradiții, creștinii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu. Toate acestea au rol de curățare și de îndepărtate a răului. O altă tradiție de Bobotează  spune că femeile nu au voie să spele rufe în ziua de 6 ianuarie și nici timp de alte 8 zile după, pentru a nu spurca apele abia sfințite, iar o superstiție spune că, în această zi, nu este bine să dai bani cu împrumut și sunt interzise certurile în casă.

Fată care își pune busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul

O superstiție, care se referă la Ajunul Bobotezei, spune că fetele trebuie să își pună busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul, cel visat fiind viitorul soț. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Le cam incurcati , pai ce treaba are sarbatoarea de azi, o sarbatoare crestina de mii de ani cu superstitiile ??
2
0
Boboteaza 2.0 ca la noi securistul "m**e" o tine de doua ori .
0
2
Faca-se voia bunului Dumnezeu
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272