REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bogăţie naturală, JEFUITĂ cu acordul tacit al instituţiilor statului: NĂMOLUL de la Techirghiol riscă SĂ DISPARĂ!

Bogăţie naturală, JEFUITĂ cu acordul tacit al instituţiilor statului: NĂMOLUL de la Techirghiol riscă SĂ DISPARĂ!

Replica API 20 noiembrie 2017 | 00:29 1926

Întrebări pentru guvernanţi: Cât putem exploata fără să-i distrugem calităţile? Ne permitem să îl dăm pe mâna străinilor?

Întrebări pentru guvernanţi: Cât putem exploata fără să-i distrugem calităţile? Ne permitem să îl dăm pe mâna străinilor?

România este ţara care nu-şi protejează resursele naturale, ai cărei politicieni ar fi în stare, pentru un pumn de arginţi, să-şi vândă şi neamurile, nu doar gazul, petrolul, aurul, pădurile ori nămolul (aurul negru) care vindecă afecţiuni pe care nici chimicalele numite medicamente nu le poate vindeca. Cu intenţie a fost pomenit nămolul, poate banal pentru unii, dar de importanţă majoră pentru economia a cel puţin unei localităţi din judeţul Constanţa: Techirghiol. Ei bine, această bogăţie numită nămol sapropelic este exploatată haotic, fără să existe un studiu actualizat. Ba mai mult, există temeri că acest nămol va lua calea exportului, odată cu aprobarea unei noi licenţe de explorare, ulterior – de exploatare.

Cum românii sunt buni să-şi dea singuri cu stângul în dreptul, singurul demers raţional din ultima perioadă, şi anume cel de înfiinţare a unei comisii care să actualizeze studiul privind situaţia nămolului din lac – calitatea lui, dacă în momentul de faţă există o exploatare judicioasă, dacă nu cumva pot apărea dezechilibre legate de regenerarea nămolului şi aşa mai departe –, a fost STOPAT! Informaţia a fost confirmată, pentru „Replica” de Constanţa, de fostul preşedinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Aurel Gheorghe. El deţine în continuare funcţia de director general al ANRM, dar nu mai este şi preşedinte, actualul preşedinte fiind cel care poate înclina balanţa în privinţa Lacului Techirghiol: îl lăsăm pe mâna tuturor celor care doresc să se înfrupte sălbatic, fără discernământ, din bogăţia terapeutică (nămolul sapropelic), îl exportăm de dragul a câţiva lei şi cu riscul să pune pe butuci turismul naţional şi local de la Techirghiol? Sau… protejăm acest dar de la natură, prin extragere controlată a nămolului, care permite regenerarea naturală şi o exploatare de lungă durată?

Justificarea studiului privind situaţia lacului: „Dorim să vedem cât este optim a se exploata, cât este optim a se returna în lac”

Amintim că, în vara acestui an, ANRM a organizat două dezbateri privind realizarea unui studiu complex referitor la nămolul sapropelic. Întâlnirile, la care au participat reprezentanţii Institutului de Cercetare Marină Grigore Antipa, de la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Geologie şi Geocologie Marină, ai Sanatoriului Balnear (atât de renumit la nivel internaţional!), cât şi reprezentanţi ai administraţiei locale, s-a desfăşurat la Techirghiol. A absentat cea mai nouă firmă care a reuşit să-şi “adjudece” un perimetru din lac, în vederea explorării. Cu ocazia dezbaterilor, s-a luat decizia realizării unui studiu complex, având în vedere că studiul privind nămolul din lac (în baza căruia se exploatează) datează din anii 1956-1960. O actualizare a acestui studiu, dar numai pe anumite porţiuni din lac, a fost făcută în 1980. “Studiul va implica întreg lacul. Ne dorim să avem o imagine a resursei de nămol, să identificăm zone optime de exploatare, în condiţii economice, altele decât sunt acum. Dorim să vedem cât este optim a se exploata, cât este optim a se returna în lac din nămolul uzat, unde şi în ce cantităţi. Din acest motiv, am implicat mai multe autorităţi în elaborarea studiului. Rezultatele studiului vor fi puse într-un act normativ, va fi o hotărâre de Guvern, care va fi opozabil pentru toţi operatorii economici care au sau vor avea licenţe pentru suprafaţa lacului Techirghiol”, declara, cu ocazia dezbaterii din luna iunie, directorul general al ANRM (la acea dată preşedinte), Aurel Gheorghe.

Dar, toate cele expuse mai sus au rămas… la stadiul de vorbe! Asta cu toate că a fost luată decizia întocmirii unui studiu şi cu toate că există şi resursa material în vederea realizării acestui studiu. Odată cu schimbarea preşedintelui ANRM, s-a renunţat la idee! Incredibil, dar în România, mai-marii instituţiilor în care ne punem bază că protejează avuţiile ţării… pur şi simplu îşi bat joc de viitorul acestei ţări, punând în pericol viitorul economic şi turistic al unei localităţi, ba chiar mai mult de atât! E ca şi cum ar da undă verde haiduciei pe lac. Când analizele din laboratoare din străinătate vor certifica, peste câţiva ani, că nămolul nostru şi-a pierdut din proprietăţi, ca urmare a exploatării necontrolate, şi că a devenit un banal mâl, probabil că va fi prea târziu. Şi, la fel de probabil că nu vom căuta vinovaţii, ori dacă o vom face, ei nu vor fi niciodată pedepsiţi.

“În prezent este un blocaj instituţional. Noi (ANRM – n.r.) am luat legătura cu Institutul Antipa, cu cel de Balneologie, cu Geomar, cu Direcţia Hidrpgrafică a Armatei şi urma să încheiem un contract pentru demararea cercetării, a studiului. În 30 august eu am fost revocat din funcţia de preşedinte al ANRM, sunt însă în continuare director general. Dar, următorii preşedinţi ai ANRM au considerat că nu e oportun acest studiu”, a declarat, pentru “Replica” de Constanţa, Aurel Gheorghe. Pentru acest studiu, suma alocată se ridică la circa 200 de mii de euro, bani care – atenţie! – există!

Vom reveni.

ALEXANDRA CUCU

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/namolul-terapeutic-in-pericol-sa-ia-calea-exportului-adio-turism-la-techirghiol-286286/

https://www.replicaonline.ro/situatia-de-la-lacul-techirghiol-vazuta-ca-un-real-pericol-precum-exploatarea-gazelor-de-sist-318829/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pai ce face dna in cazul asta?nu s-a autosesizat?sau a trimis deja echipele pentru cercetare?
3
0
Pai unde sunt institutiile statului?Nu trebuie sa se autosesizeze putin?
45
0
D N A....n-am auzit si vazut ceva in acest sens....unde sunteti !? Ce rol aveti
80
0
Ati vrut democratie asta primiti nu mai e respect nu mai e nimik . . Astia au bagat drogurile sa ne poata manipula . . . imi e mila de tara asta si de oamenii prosti . . ! nu ma e pic de caracter in tara asta . . . au taiat fabrici au distrus tot astia si voi taceti malc . . . Frica e cel mai mare pacat . . . ! Ceausescu a fost ciocan nu ii sufla nimeni in fasole . . . tradatorilor luati democratie aplecativa in fata la toata lumea . . !
6
2
prescurtat un bou
6
1
Ca vand ciorile lu dutu ,aia cu teren chiar langa primarie,imputitii aia si alte alogenitati de genu ,vand eow namolu pe marginea drumului.
8
0
Cine e Bourceanu?
17
1
Ce a facut Soceanu si Pnl? In acest mandat. Promisiuni doldora. Realizari deloc.
135
2
unul dintre noi ne va vinde ,cautati in arhivele PDL ca avem o gramada de oameni de afaceri in Techirghiol
9
1
Solicitarea initiala de explorare si exploatare a facut-o Bourceanu... Dar atunci nu a tipat nimeni. Daca n-a luat licitatia Buorceanu acum tipa trepadusii ca Socea ..
120
2
Of..Techirghiol,un oras jalnic cu minoritatea majoritate,romanii ascunsi in case,cioretu ,jidanetu,tataretu si machedonetu pe strazi si lipovenii.Iar romanii mei freaca carasu' pe la pub si hranesc toti garoii cu vile langa stadion si masini de sute de mii,toata pulimea de pustani corditi imbogatesc toate leprele din orasul asta frumos dar cu un peisaj tragic,cer public celor care citesc sa puna mana sa recupereze orasu din mainile ciorilor si machedonetului borat...de tataroi avem grija ca sunt cumintei majoritatea.Nu mai aia de stau la vile pe la stadion,cefatii aia trebuie parliti cu fier.
31
2
dile nuntasi din lacul nuntasi ca-i la fel ca ce-l din techirghioldar aici barem este in paragina n-o mai foloseste nimenie ce nu merg sa exploateze namolul de la ba
7
1
Santetii un popor de prosti si pachetari curve si betivi
18
5
Sa ne aducem aminte ca mai marii institutiilor nu sunt pusi acolo pe baza de valori si competente reale,ci politic sau din alte interese mafiote.Asadar,chiar daca unii din ei ar dori prin absurd sa faca ceva bun,efectiv nu ar sti cum,pentru ca sunt realmente incompetenti,impostori. Nici in partid,de nici o culoare nu si-a pus prin tara oameni de calitate superioara ca sefi,pentru ca acel fel de oameni nu sunt obedienti si-si iubesc tara.
23
0
Bai prostilor , voi va da-ti seama ca pana si noroiul Romaniei este valoros !
27
2
suntem un popor de Prosti si Idioti condusi de niste HOTI Ordinari din '89. Trezirea Romanilor !!!! Suntem Rusinea EUROPEI ! si Africanii sunt mai bine ca noi !
38
1
Degeaba faceti anchete jurnalistice.....Ne este scris sa murim idioti!
35
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218