REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

BOSNIACUL ACUZAT de CRIME de RĂZBOI, care locuiește în Constanța, NU VA FI EXTRĂDAT!

BOSNIACUL ACUZAT de CRIME de RĂZBOI, care locuiește în Constanța, NU VA FI EXTRĂDAT!

Replica API 3 august 2020 | 00:34 3137

Curtea de Apel Constanța a respins cererea formulată de Ministerul Justiţiei al Republicii Bosnia şi Herţegovina, privind extrădarea persoanei solicitate Stojcic Zoran, cu dublă cetățenie, suedeză și bosniacă. Acesta este acuzat pentru săvârșirea infracțiunii de crimă de război împotriva civililor. Menționăm că bărbatul locuiește în România din 1992, iar în Constanța s-a stabilit de circa 10 ani. Magistrații au mai solicitat anumite date și clarificări din partea autorităților străine, însă nu au primit răspunsuri concludente, motiv pentru care, coroborând cu faptul că este cercetat pentru o faptă petrecută în urmă cu 28 de ani, s-a ajuns la decizia de față.

Sursa foto: digi24

Magistrații au constatat că persoana solicitată a fost reţinută şi arestată provizoriu în baza difuziunii de urmărire internaţională nr.2019/37860/22.03.2019, emisă de autorităţile judiciare din Republica Bosnia şi Herţegovina, începând cu data de 29.05.2019 până la data de 08.07.2019. Iar în iulie anul curent au respins cererea de extrădare.

BĂTUT pentru a spune unde sunt trupele ustașe

Totul s-a petrecut in timpul conflictelor armate în Bosnia și Hertegovina, în localitatea Kalender Ovd, municipiul Derventa.

Un martor a declarat că, pe 5. mai 1992, în fața casei sale a venit un camion cu 8 soldați, printre care și Stojcic Zoran. În continuare, a fost luat cu acel camion, alături de mama și sora sa, unde i-au cazat în sala de educație fizică. Militarii au mai adus persoane de naționalitate croată fiecare din ei a fost dus la interogare la ofițerul de politie. În aceeași noapte, în sala unde era victima, au venit 3 militari. Între care și Stojcic Zoran, care i-au comandat să se ridice și să meargă cu ei. A fost dus într-o încăpere, iar Zoran l-ar fi lovit în regiunea rinichilor. Apoi l-au așezat pe un scaun și au început să-l intrebe unde sunt cazate trupele ustașe (mișcare naționalistă, teroristă și separatistă croată, care a renăscut în 1990), comanda lor, legăturile, bucătăria și altele. În timp ce puneau întrebări, tot timpul îl loveau cu mâinile si picioarele peste tot corpul. Victima își amintește că de trei ori a căzut de pe scaun, iar ei au ridicat-o și au continuat s-o lovească cu picioarele în piept, spate, precum și cu patul puștii peste umeri.

Când a căzut a treia oară de pe scaun, l-au stropit pe bărbat cu apă și au crezut atunci că și-a pierdut cunoștința. Toată acea interogare a durat mult timp, după ce l-au adus înapoi în sală, mai exact l-au aruncat deoarece din cauza bătăilor nu a putut să mearga pe picioare. I-au dat drumul pe 19 mai 1992 și atunci i-a fost comandat să nu se îndepărteze de casă și că va fi controlat zilnic.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vad ca judecatorii de la curtea de apel au scos capul sa apere o decizie cel putin controversata. In Romania nu se aplica pentru romani principiul esti nevinovat pana la proba contrarie dar pentru bosniaci, e altfel. Conventia de la Geneva reglementeaza cum sunt tratati prizonierii de razboi. Tortura mentala si fizica nu este acceptata pentru extragerea informatiilor. Specialisti in drept,cica , hahaha o gluma buna...
0
1
Esti proasta rau.. vorbesti ca sa nu taci.. suntem destui care practicam dreptul si pana la proba contrarie esti nevinovat. Ai macar vreo vaga idee despre cat de usor este sa acuzi de crime de razboi un militar activ membru al uneia dintre fortele combatante, mai ales cand razboiul este castigat de ceilalti
5
2
poate ne lamuresti si tu ce inseamna il dam pe asta in vileag daca nu ni-l dati pe Sebastian Ghita
3
1
Vad ca mai degraba tu ai ramas repetenta si la cultura generala, drept international si in general bun simt. Acuzatiile sunt printre cele mai grave in drept international impreuna cu crimele impotriva umanitatii. Conflictele apar de obicei inaintea declaratiilor oficiale de razboi. Cand exista un mandat de urmarire internationala cu o astfel de acuzatie, este o decizie de bun simt sa extradezi persoana resp. Se poate apara in instanta sarba daca considera acuzatiile nedrepte si nu exista decizie definitiva. De ce a fugit din Serbia, poate ne lamuresti?
3
4
Domnii jurnalisti au terminat facultatea la colt de strada. Deontologie zero? Persoana nu are o decizie definitiva in tara solicitanta. Este o plangere formulata si totul a ramas la stadiu de ancheta, deci nu exista acolo o hotarare definitiva in acest caz. Asadar, tot ceea ce ati scris trebuia sa fie formulat diferit: se presupune ca, se sustine ca a fost batut, etc. Nu s-a decis inca temeinicia acelei plangeri, formulate dupa 28 ani, in lipsa oricaror dovezi, bazata strict pe supozitii. In plus, la data de 5 mai 1992 nu era inca declarat razboi, aviz domnului cu prescriptia.
5
2
Noi nu extradam scarbii, ca nici ei nu-i extradeaza pe-ai nostri. Traiasca panortodoxismul!
4
2
dar despre crimele de razboi comise de mercenarii romani nicio vorba? Sunt cativa si in constanta.
2
6
asta n-a fost parasutat aici fara acordul "serviciilor" romanesti, cum se schimba macazul si cum amerikakanii devin mai influenti in romanika cum incepem sa vedem ce au facut cei care nu acultau de amerikakani
7
2
Crimele de razboi nu se prescriu iar criminalii de razboi se returneaza tarilor unde au comis aceste fapte atroce. Ce fel de tara imputita, bananiera suntem cand judecatorii nostri adapostesc criminali de razboi? Violurile ai torturile din razboiul bosniac au tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga cateva luni. Rusine si blestemele victimelor sa ii ajunga pe acesti judecatori!
15
8
Oricine poate sa bata prizonierii legati. Un las mai mare nu exista. Acum sa stea toata viata in inchisoare
5
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614