Brăiloiu: Plaja e maidan, iar Șoseaua de Coastă e un basm reușit. Video
Brăiloiu: Plaja e maidan, iar Șoseaua de Coastă e un basm reușit. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestFostul senator Tit Liviu Brăiloiu, deși a făcut un pas înapoi în viața politică, nu a renunțat la partidul care l-a consacrat. Mai mult, are în plan să candideze în 2024, dacă va ieși bine în sondaje și, dacă nu, va fi alături de candidații desemnați de PSD. Până atunci, însă, își vede liniștit de afacerea de pe litoral. Brăiloiu spune că este un sezon slab, iar operatorii care au închiriat sectoare de plajă vor avea de suferit, pentru că nu vor avea timp să-și amortizeze taxele plătite la ABADL. Mai multe despre acest subiect, dar și despre alegeri, puteți urmări în interviul de mai jos.
Sute de mii de turiști au fost pe hârtie
În debutul interviului, Tit Liviu Brăiloiu spune că nu crede mitul potrivit căruia s-au aflat în jur de 100.000 de turiști pe litoral, weekend-ul trecut. Este un sezon slab, iar acest lucru se vede în unitățile de cazare. ”Sezonul acesta este slab pe litoral românesc, oameni puțini. Sute de mii de turiști au fost poate pe hârtie, dar să nu ne mințim. Datele cele mai recente le pot da cei care au structuri de cazare, structuri turistice. Sunt, într-adevăr, unele unități de cazare de pe litoral care funcționează la capacitate mai mare. Dar dacă ai 100 de unități, dintre care 5 funcționează la capacitate maximă și 95 sunt goale, asta nu însemnă că sunt mulți turiști. Traficul se poate măsura și pe șosea, și pe calea ferată. Sutele acelea de mii sunt doar imaginare, cel puțin din punctul meu de vedere, este opinia mea. În ceea ce mă privește, gradul de ocupare este cel normal pe care l-am avut în fiecare an”, a spus Brăiloiu.
Brăiloiu: Plaja nu mai e plajă, e maidan!
”Eu sunt supărat pentru că, pur și simplu, distrug sau este parte dintr-un plan, de distrugere a turismului și a plajelor românești. Așa cum era normal, cum s-a întâmplat și până acum, s-au organizat niște licitații pentru închirierea plajelor, a nisipului. Anul acesta s-a găsit un domn foarte expert în plaje și în turism și a zis că licitațiile nu se mai fac în Constanța, că noi nu ne pricepem, să se facă la București – acesta fiind fostul ministru al Mediului. Omul se pricepea la turism și la plaje, pentru că la el la Covasna e mult litoral, a avut de unde să învețe. Așa că a mutat el licitațiile. El a zis că nu se poate da un 1 leu pe mp, trebuie 3-4 euro, așa că nu ne-am mai prezentat la licitație. Foarte multe firme din Mamaia nu s-au mai prezentat la licitație. Plaja nu mai este plajă, condițiile impuse de ei nu puteau fi acceptate de un operator economic: sunt zeci de mii de metri de maidan, aia nu e plajă, este un maidan. Nu mai este calitatea plajei pe care am avut-o. Plaja nu este plajă, este un pământ amestecat cu scoică, care este pământ cu buruiană, pentru că cei de la Apele Române se gândeau foarte simplu că găsesc ei proști care să le dea banii și în afară de asta trebuie să facă și curat, și noi stăm, exploatăm și luăm bani de pe plajă. Nu e chiar așa, pentru că proștii s-au deșteptat și nu mai vrea nimeni plajă. Nu s-au ocupat o grămadă de sectoare. Sunt suprafețe imense iar oamenii spun că vor să stea pe un șezlong la firul apei. Nu pot să fac 300 de m, prin scoică, să mă tai la picioare. Eu nu am luat plajă anul acesta, cu toate că cred că am greșit. Aș fi putut să o iau anul acesta, să nu o exploatez, și să o cultiv, pentru că am prieteni agricultori, zootehniști. Dacă puneam și eu niște grâu, niște porumb, arăta mai bine plaja decât arată acum”,a spus ironic Brăiloiu.
Brăiloiu: Este foarte scumpă plaja
”Este foarte scumpă plaja. Economic vorbind, și pe calcule, banii nu ai cum să îi recuperezi. Timpul a fost nefavorabil, lumea nu a venit. Acolo unde am avut plajă, prețul era destul de mare, pentru că sfârșitul fiecărui sezon făceam calcule să vedem cât am scos din investiția aceasta, pentru că vine și ANAF-ul, și te întreabă, și ieșeam foarte puțin în plus. Îți trebuie angajați, nu găsești angajați, am ajuns să apelăm la oamenii din Bangladesh, Costa Rica, cărora trebuie să le plătești cazare, vize, avioane. Aș fi preferat să dau acești bani oamenilor din România, dar din păcate românii nu mai vor să muncească. În concluzie, mai avem o lună și ceva din acest sezon, probabil după 20, când se vor termina examenele, o să vină multă lume și în luna aia de zile trebuie să amortizezi cheltuiala cu Apele Române. Și vă spun eu clar că nimeni nu o va amortiza. Sau, nu o să mai dai 5 lei pe un scaun, o să dai 15 lei, pentru că trebuie să scoți banii pe care i-ai dat și nu ai cum să îi dai de la tine. Toate politicile acestea duc la scumpiri. Ceea ce vor să facă ei acum, să mărească impozitul pe profit, să facă impozit progresiv, este o greșeală în România. Asta nu va aduce încasări la bugetul de stat. Dacă mâine va veni o legislație nouă și nu mai dai 16% și o să ajungi la 25%, după ce că nu câștigi nimic, mai ai și cheltuielile ăstea, ușor, ușor se va ruina activitatea asta, zic de turism, nu știu cum e în alte activități”, a completat fostul senator.
Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:
Calitatea lucrărilor din oraș e îndoielnică
Schimbând registrul Brăiloiu a vorbit și despre șantierele din oraș. ”Rezistăm eroic. Legat de calitatea lucrărilor, mă întreabă multă lume, este mai mult decât îndoielnică. Sunt lucrări care nu vor rezista mai mult de un an de zile, vor apărea deja gropi, borduri rupte, multe sunt rupte deja. Mă uitam la calitatea asfaltului… nu știu care este mecanismul, dar un asfalt de un deget nu va rezista prea mult pe șosea. Bordurile turnate din ciment nu cred că vor rezista mai mult de un an, doi, părerea mea. Eu îmi doresc să reziste să nu fie un alt șantier. Problema este că s-au îngustat căile de acces, s-au îngustat bulevardele, s-au făcut giratorii care nu au nici o legătură cu traficul fluid”, este de părere afaceristul.
Mamaia s-a întors în timp...20 de ani
Brăiloiu este de părere că stațiunea Mamaia s-a întors în timp, aspect care-l afectează în mod personal. ”Problemă care mă interesează pe mine personal și pe cei care merg spre Mamaia: ne-am întors la anii 90, când se făceau cozile de la ieșire din Mamaia până în celălalt capăt. După 20 de ani ne-am întors la poziția inițială. S-a făcut un giratoriu care numai o minte la fel de întortocheată ca giratoriul acela putea să îi gândească. Mă refer la cel de la Oxford, de la benzinărie, este ceva neinimaginabil. Nici dacă te gândeai să încurci circulația nu îți ieșea varianta aceasta. Acela în primul rând nu este giratoriu. Le aduc aminte domnilor de la sistematizare, că acela nu poate fi supus regulii de circulație într-un giratoriu. Pentru că giratoriu, în legislația română, înseamnă altceva decât ce este acolo. Acolo este o insulă în marginea drumului, cu un hectar de pământ și cu 2 benzi de circulație mici care ocolesc ăla și te duc în Mamaia, dintr-un giratoriu în alt giratoriu și după aceea un alt giratoriu. Nu se poate așa ceva. Este inadmisibil din punct de vedere rutier. Plus de asta au făcut parcare de autobuzele acolo. Du-le la Hotel Parc, acolo unde ai o parcare neutilizată de 3 ani, cu niște pietriș și niște țevi. Fă acolo, dacă este al tău, dacă nu, închiriază terenul. Acolo, la giratoriu, la ieșirea din Mamaia stai 40 de minute să pleci din Mamaia, am revenit la anii 90-2000”, a mai precizat fostul deputat.
Șoseaua de Coastă e un basm reușit!
În acest context, l-am întrebat pe Brăiloiu dacă astăzi nu ar fi fost benefică șoseaua de coastă, dacă s-ar fi realizat. „ Șoseaua de coastă a rămas așa, o poveste frumoasă. Dacă includem șoseaua în basmele românești, cred că ar fi un basm reușit. Eu mă mulțumesc că pot să merg pe o bandă în oraș cu mașina și fără să merg la service, fără să cad într-o groapă să mă înec, sau să mor lovit la cap”.
Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:
Schimbând registrul, Brăiloiu a vorbit și despre alegeri și dorința sa de a se face... primar. ”Vreau să mă fac primar! Fiecare partid politic are propriile lui mecanisme pentru recrutarea candidaților, pentru primărie, pentru Parlament, consiliu local. Sunt diverse mecanisme și diverse mijloace. Problema partidelor este că de multe ori se uită interesul public și al cetățeanului și se merge mai mult pe interesul privat și particular. Am pierdut pentru că se crease curentul acela cu ciuma roșie. A plecat ciuma roșie și ce a rămas? Facturi duble la orice, la mâncare, curent, gaze, benzină, schimbarea legislației în multe domenii. S-a privatizat sănătatea, a fost USR-ul la putere și au privatizat-o. Iar pe local, a fost acea problemă cu apa că a fost prea scumpă, că PSD și Stroe au scumpit apa. Apa azi costă 15 lei și atunci era 9 lei. Sunt convins că dacă Stroe va candidat la CJ nu va mai pierde alegerile”, spune Brăiloiu.
Gică Popescu, candidat PSD la Primăria Constanța: Dacă iar luăm în zeflemea soarta constănțenilor...
Întrebat ce părere are că PSD îl testează pe Gică Popescu, în sondaje, potrivit informațiilor noastre, Brăiloiu a răspuns ironic. ”Mie Gică Popescu mi s-ar părea un primar foarte bun pentru Constanța. Este constănțean, a trăit aici, a jucat fotbal în Constanța, este un om de administrație publică, toată viața lui asta a făcut a învățat administrație publică și eu cred că este un primar foarte bun pentru Constanța…”- dacă iar luăm în zeflemea soarta constănțenilor… Vrei la Constanța un primar, trebuie să pui un om responsabil. Nu am nimic cu băiatul acesta, cu nea Gică, el e fotbalist, n-are treabă cu primăria și cu administrația locală și nici cu județul Constanța. Eu nu am auzit nici un coleg de la partid care să vrea asta, poate am lipsit eu de la ședința aia. Eu sunt născut, crescut în Constanța. Am învățat ce trebuie să fac, am învățat și despre administrație, politică și cred că aș avea un atuu mic să pot să zic că vreau să candidez pentru Constanța. Dar cum ar fi să mă duc eu să vreau să candidez la Cluj Napoca. Să am orice altă meserie și să mă gândesc că vreau și eu să fiu primar, că e mișto să fi primar. În primărie ai 2 variante: ori te duci în sus și crești ori te duci la pușcărie”
La Eforie nu candidez pentru că pot mai mult, serios acum...
Întrebat de ce nu ia în calcul să candideze la Primăria Eforie, având în vedere că locuiește acolo, Brăiloiu a răspuns: ”La Eforie nu candidez pentru că pot mai mult decât Eforie, serios acum. Pot să duc mai mult, și la Eforie e aceeași situație ca la Constanța. Eu mă duc la ședințele la care mă duc și spun că vreau să candidez, că am intenția să candidez, îmi pun CV-ul acolo, spun ce am de spus, dacă alt coleg este mai bine cotat în sondaje de opinie și în accepțiunea publică, nu am nici o problemă să fac un pas înapoi. Dacă este pentru câștig, trebuie să mă dau înapoi să câștige acela care are mai multe șanse. Oricare poate avea mai multe șanse, este opțiunea publicului. În opinia mea nu are nici unul”,a conchis Băriloiu.
Mai multe, în VIDEO de mai jos:
Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.