REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° ConstanÈ›a Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Brăiloiu: Plaja e maidan, iar Șoseaua de Coastă e un basm reușit. Video

Brăiloiu: Plaja e maidan, iar Șoseaua de Coastă e un basm reușit. Video

Mirela PASCAL 13 iulie 2023 | 00:00 5593

Fostul senator Tit Liviu Brăiloiu, deÈ™i a făcut un pas înapoi în viaÈ›a politică, nu a renunÈ›at la partidul care l-a consacrat. Mai mult, are în plan să candideze în 2024, dacă va ieÈ™i bine în sondaje È™i, dacă nu, va fi alături de candidaÈ›ii desemnaÈ›i  de PSD. Până atunci, însă, îÈ™i vede liniÈ™tit de afacerea de pe litoral. Brăiloiu spune că este un sezon slab, iar operatorii care au închiriat sectoare de plajă vor avea de suferit, pentru că nu vor avea timp să-È™i amortizeze taxele plătite la ABADL. Mai multe despre acest subiect, dar È™i despre alegeri, puteÈ›i urmări în interviul de mai jos.

Brailoiu: Plaja e maidan, iar soseaua de Coasta e un basm reusit. Video

Sute de mii de turiÈ™ti au fost pe hârtie

În debutul interviului, Tit Liviu Brăiloiu spune că nu crede mitul potrivit căruia s-au aflat în jur de 100.000 de turiÈ™ti pe litoral, weekend-ul trecut. Este un sezon slab, iar acest lucru se vede în unitățile de cazare.  ”Sezonul acesta este slab pe litoral românesc, oameni puÈ›ini. Sute de mii de turiÈ™ti au fost poate pe hârtie, dar să nu ne minÈ›im. Datele cele mai recente le pot da cei care au structuri de cazare, structuri turistice. Sunt, într-adevăr, unele unități de cazare de pe litoral care funcÈ›ionează la capacitate mai mare. Dar dacă ai 100 de unități, dintre care 5 funcÈ›ionează la capacitate maximă È™i 95 sunt goale, asta nu însemnă că sunt mulÈ›i turiÈ™ti. Traficul se poate măsura È™i pe È™osea, È™i pe calea ferată. Sutele acelea de mii sunt doar imaginare, cel puÈ›in din punctul meu de vedere, este opinia mea. În ceea ce mă priveÈ™te, gradul de ocupare este cel normal pe care l-am avut în fiecare an”, a spus Brăiloiu.

Brăiloiu: Plaja nu mai e plajă, e maidan!

Eu sunt supărat pentru că, pur È™i simplu, distrug sau este parte dintr-un plan, de distrugere a turismului È™i a plajelor româneÈ™ti. AÈ™a cum era normal, cum s-a întâmplat È™i până acum, s-au organizat niÈ™te licitaÈ›ii pentru închirierea plajelor, a nisipului. Anul acesta s-a găsit un domn foarte expert în plaje È™i în turism È™i a zis că licitaÈ›iile nu se mai fac în ConstanÈ›a, că noi nu ne pricepem, să se facă la BucureÈ™ti – acesta fiind fostul ministru al Mediului. Omul se pricepea la turism È™i la plaje, pentru că la el la Covasna e mult litoral, a avut de unde să înveÈ›e. AÈ™a că a mutat el licitaÈ›iile. El a zis că nu se poate da un 1 leu pe mp, trebuie 3-4 euro, aÈ™a că nu ne-am mai prezentat la licitaÈ›ie. Foarte multe firme din Mamaia nu s-au mai prezentat la licitaÈ›ie. Plaja nu mai este plajă, condiÈ›iile impuse de ei nu puteau fi acceptate de un operator economic: sunt zeci de mii de metri de maidan, aia nu e plajă, este un maidan. Nu mai este calitatea plajei pe care am avut-o. Plaja nu este plajă, este un pământ amestecat cu scoică, care este pământ cu buruiană, pentru că cei de la Apele Române se gândeau foarte simplu că găsesc ei proÈ™ti care să le dea banii È™i în afară de asta trebuie să facă È™i curat, È™i noi stăm, exploatăm È™i luăm bani de pe plajă. Nu e chiar aÈ™a, pentru că proÈ™tii s-au deÈ™teptat È™i nu mai vrea nimeni plajă. Nu s-au ocupat o grămadă de sectoare. Sunt suprafeÈ›e imense iar oamenii spun că vor să stea pe un È™ezlong la firul apei. Nu pot să fac 300 de m, prin scoică, să mă tai la picioare. Eu nu am luat plajă anul acesta, cu toate că cred că am greÈ™it. AÈ™ fi putut să o iau anul acesta, să nu o exploatez, È™i să o cultiv, pentru că am prieteni agricultori, zootehniÈ™ti. Dacă puneam È™i eu niÈ™te grâu, niÈ™te porumb, arăta mai bine plaja decât arată acum”,a  spus ironic Brăiloiu.

Brăiloiu: Este foarte scumpă plaja

Este foarte scumpă plaja. Economic vorbind, È™i pe calcule, banii nu ai cum să îi recuperezi. Timpul a fost nefavorabil, lumea nu a venit. Acolo unde am avut plajă, preÈ›ul era destul de mare, pentru că sfârÈ™itul fiecărui sezon făceam calcule să vedem cât am scos din investiÈ›ia aceasta, pentru că vine È™i ANAF-ul, È™i te întreabă, È™i ieÈ™eam foarte puÈ›in în plus. ÎÈ›i trebuie angajaÈ›i, nu găseÈ™ti angajaÈ›i, am ajuns să apelăm la oamenii din Bangladesh, Costa Rica, cărora trebuie să le plăteÈ™ti cazare, vize, avioane. AÈ™ fi preferat să dau aceÈ™ti bani oamenilor din România, dar din păcate românii nu mai vor să muncească. În concluzie, mai avem o lună È™i ceva din acest sezon, probabil după 20, când se vor termina examenele, o să vină multă lume È™i în luna aia de zile trebuie să amortizezi cheltuiala cu Apele Române. Și vă spun eu clar că nimeni nu o va amortiza. Sau, nu o să mai dai 5 lei pe un scaun, o să dai 15 lei, pentru că trebuie să scoÈ›i banii pe care i-ai dat È™i nu ai cum să îi dai de la tine. Toate politicile acestea duc la scumpiri. Ceea ce vor să facă ei acum, să mărească impozitul pe profit, să facă impozit progresiv, este o greÈ™eală în România. Asta nu va aduce încasări la bugetul de stat. Dacă mâine va veni o legislaÈ›ie nouă È™i nu mai dai 16% È™i o să ajungi la 25%, după ce că nu câÈ™tigi nimic, mai ai È™i cheltuielile ăstea, uÈ™or, uÈ™or se va ruina activitatea asta, zic de turism, nu È™tiu cum e în alte activități”, a completat fostul senator.

Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:

Calitatea lucrărilor din oraÈ™ e îndoielnică

Schimbând registrul Brăiloiu a vorbit È™i despre È™antierele din oraÈ™. ”Rezistăm eroic. Legat de calitatea lucrărilor, mă întreabă multă lume, este mai mult decât îndoielnică. Sunt lucrări care nu vor rezista mai mult de un an de zile, vor apărea deja gropi, borduri rupte, multe sunt rupte deja. Mă uitam la calitatea asfaltului… nu È™tiu care este mecanismul, dar un asfalt de un deget nu va rezista prea mult pe È™osea. Bordurile turnate din ciment nu cred că vor rezista mai mult de un an, doi, părerea mea. Eu îmi doresc să reziste să nu fie un alt È™antier. Problema este că s-au îngustat căile de acces, s-au îngustat bulevardele, s-au făcut giratorii care nu au nici o legătură cu traficul fluid”, este de părere afaceristul.

Mamaia s-a întors în timp...20 de ani

Brăiloiu este de părere că staÈ›iunea Mamaia s-a întors în timp, aspect care-l afectează în mod personal. ”Problemă care mă interesează pe mine personal È™i pe cei care merg spre Mamaia: ne-am întors la anii 90, când se făceau cozile de la ieÈ™ire din Mamaia până în celălalt capăt. După 20 de ani ne-am întors la poziÈ›ia iniÈ›ială. S-a făcut un giratoriu care numai o minte la fel de întortocheată ca giratoriul acela putea să îi gândească. Mă refer la cel de la Oxford, de la benzinărie, este ceva neinimaginabil. Nici dacă te gândeai să încurci circulaÈ›ia nu îÈ›i ieÈ™ea varianta aceasta. Acela în primul rând nu este giratoriu. Le aduc aminte domnilor de la sistematizare, că acela nu poate fi supus regulii de circulaÈ›ie într-un giratoriu. Pentru că giratoriu, în legislaÈ›ia română, înseamnă altceva decât ce este acolo. Acolo este o insulă în marginea drumului, cu un hectar de pământ È™i cu 2 benzi de circulaÈ›ie mici care ocolesc ăla È™i te duc în Mamaia, dintr-un giratoriu în alt giratoriu È™i după aceea un alt giratoriu. Nu se poate aÈ™a ceva. Este inadmisibil din punct de vedere rutier. Plus de asta au făcut parcare de autobuzele acolo. Du-le la Hotel Parc, acolo unde ai o parcare neutilizată de 3 ani, cu niÈ™te pietriÈ™ È™i niÈ™te È›evi. Fă acolo, dacă este al tău, dacă nu, închiriază terenul. Acolo, la giratoriu, la ieÈ™irea din Mamaia stai 40 de minute să pleci din Mamaia, am revenit la anii 90-2000”, a mai precizat fostul deputat.

Șoseaua de Coastă e un basm reușit!

În acest context, l-am întrebat pe Brăiloiu dacă astăzi nu ar fi fost benefică È™oseaua de coastă, dacă s-ar fi realizat. „ Șoseaua de coastă a rămas aÈ™a, o poveste frumoasă. Dacă includem È™oseaua în basmele româneÈ™ti, cred că ar fi un basm reuÈ™it. Eu mă mulÈ›umesc că pot să merg pe o bandă în oraÈ™ cu maÈ™ina È™i fără să merg la service, fără să cad într-o groapă să mă înec, sau să mor lovit la cap”.   

Mai multe despre subiect, în VIDEO de mai jos:

Schimbând registrul, Brăiloiu a vorbit È™i despre alegeri È™i dorinÈ›a sa de a se face... primar. ”Vreau să mă fac primar! Fiecare partid politic are propriile lui mecanisme pentru recrutarea candidaÈ›ilor, pentru primărie, pentru Parlament, consiliu local. Sunt diverse mecanisme È™i diverse mijloace. Problema partidelor este că de multe ori se uită interesul public È™i al cetățeanului È™i se merge mai mult pe interesul privat È™i particular. Am pierdut pentru că se crease curentul acela cu ciuma roÈ™ie. A plecat ciuma roÈ™ie È™i ce a rămas? Facturi duble la orice, la mâncare, curent, gaze, benzină, schimbarea legislaÈ›iei în multe domenii. S-a privatizat sănătatea, a fost USR-ul la putere È™i au privatizat-o. Iar pe local, a fost acea problemă cu apa că a fost prea scumpă, că PSD È™i Stroe au scumpit apa. Apa azi costă 15 lei È™i atunci era 9 lei. Sunt convins că dacă Stroe va candidat la CJ nu va mai pierde alegerile”, spune Brăiloiu.

Gică Popescu, candidat PSD la Primăria ConstanÈ›a: Dacă iar luăm în zeflemea soarta constănÈ›enilor...

Întrebat ce părere are că PSD îl testează pe Gică Popescu, în sondaje, potrivit informaÈ›iilor noastre, Brăiloiu a răspuns ironic. ”Mie Gică Popescu mi s-ar părea un primar foarte bun pentru ConstanÈ›a. Este constănÈ›ean, a trăit aici, a jucat fotbal în ConstanÈ›a, este un om de administraÈ›ie publică, toată viaÈ›a lui asta a făcut a învățat administraÈ›ie publică È™i eu cred că este un primar foarte bun pentru ConstanÈ›a…”- dacă iar luăm în zeflemea soarta constănÈ›enilor… Vrei la ConstanÈ›a un primar, trebuie să pui un om responsabil. Nu am nimic cu băiatul acesta, cu nea Gică, el e fotbalist, n-are treabă cu primăria È™i cu administraÈ›ia locală È™i nici cu judeÈ›ul ConstanÈ›a. Eu nu am auzit nici un coleg de la partid care să vrea asta, poate am lipsit eu de la È™edinÈ›a aia. Eu sunt născut, crescut în ConstanÈ›a. Am învățat ce trebuie să fac, am învățat È™i despre administraÈ›ie, politică È™i cred că aÈ™ avea un atuu mic să pot să zic că vreau să candidez pentru ConstanÈ›a. Dar cum ar fi să mă duc eu să vreau să candidez la Cluj Napoca. Să am orice altă meserie È™i să mă gândesc că vreau È™i eu să fiu primar, că e miÈ™to să fi primar. În primărie ai 2 variante: ori te duci în sus È™i creÈ™ti ori te duci la puÈ™cărie

La Eforie nu candidez pentru că pot mai mult, serios acum...

Întrebat de ce nu ia în calcul să candideze la Primăria Eforie, având în vedere că locuieÈ™te acolo, Brăiloiu a răspuns: ”La Eforie nu candidez pentru că pot mai mult decât Eforie, serios acum. Pot să duc mai mult, È™i la Eforie e aceeaÈ™i situaÈ›ie ca la ConstanÈ›a.  Eu mă duc la È™edinÈ›ele la care mă duc È™i spun că vreau să candidez, că am intenÈ›ia să candidez, îmi pun CV-ul acolo, spun ce am de spus, dacă alt coleg este mai bine cotat în sondaje de opinie È™i în accepÈ›iunea publică, nu am nici o problemă să fac un pas înapoi. Dacă este pentru câÈ™tig, trebuie să mă dau înapoi să câÈ™tige acela care are mai multe È™anse. Oricare poate avea mai multe È™anse, este opÈ›iunea publicului. În opinia mea nu are nici unul”,a  conchis Băriloiu.  

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteÈ›i urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272