REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Bulgarii, turcii și grecii plătesc campania negativă împotriva litoralului românesc?! Video

Bulgarii, turcii și grecii plătesc campania negativă împotriva litoralului românesc?! Video

Mirela PASCAL 26 iulie 2023 | 00:00 15221

Tensiunile între operatorii de plajă și autorități au atins cote maxime în acest sezon estival. După întregul scandal generat de procedura de licitație a loturilor de plajă ale căror contracte de închiriere au expirat, o nouă dilemă a dat peste cap operațiunile de pe litoral. Mulți operatori economici au fost presați de timp în demersurile de obținere a documentelor necesare desfășurării activității. Astfel, multe dintre beach-baruri de pe plajele din Constanța au fost ridicate fără autorizație de construire, așa că au fost demolate o mare parte dintre ele. Despre aceste probleme, dar și despre lipsa turiștilor, cât și despre dezinteresul statului vizavi de litoralul românesc am discutat cu Corina Martin, președintele de onoare al RESTO Constanța, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica. Aceasta și-a exprimat nemulțumirea vizavi de modul în care autoritățile au ales să promoveze... sau să nu promoveze litoralul românesc. Întrebată cum comentează faptul că litoralul este tot mai denigrat în ultima perioadă, Corina Martin a răspuns franc: turcii, grecii sau bulgarii bagă milioane de euro în trusturile de presă din România pentru a le ridica în slăvi litoralul. România plătește doar un milion de euro pe promovare... adică nimic.

Bulgarii, turcii si grecii platesc campania negativa impotriva litoralului romanesc?! Video

În debutul interviului, Corina Martin a explicat de ce a început cu stângul sezonul estival și de ce nu sunt turiști, în special în Mamaia. ”Am început foarte bine acest sezon. Din fericire, am avut un 1 Mai bun când ne-am întors la cifre record - 80.000 de turiști. Au fost dovedite aceste cifre, la acel moment. Au fost 400 de evenimente, în multe dintre stațiuni, au fost evenimente chiar foarte mari, inclusiv cel de la Costinești, despre care știm că a atras foarte mulți participanți. Vorbim și despre cel din Mamaia, cu un mare succes din punct de vedere al publicului. Sunt turiști străini care vin pentru acel gen de muzică electronică. Am avut apoi un week-end prelungit de Rusalii. Și de această dată am avut cifre foarte bune, cifre pe care nu le aveam nici înainte de pandemie. Este adevărat că ne-a ajutat greva profesorilor. Din păcate însă a început perioada examenelor, cea care ne afectează major de fiecare dată, anul acesta cu atât mai mult. Ce am câștigat de Rusalii, am pierdut ulterior. Sperăm să recuperăm în perioada care ne-a mai rămas din această vară. În general, în jurul datei de 25 iulie se cam termină perioada de examene, de admitere și chiar și unele dintre contestații, ceea ce face ca românii să vină către mare. Sperăm să avem un grad de ocupare, în sfârșit, de 100%”, este de părere Corina Martin.

Mai multe, în materialul VIDEO de mai jos:

Mamaia, detronată de Eforie?

De ce preferă turiștii sudul litoralului, și nu Mamaia? ”Este o situație cauzată de faptul că sudul litoralului atrage mai multe familii cu copii, care sunt mai mult dependente de structura anului școlar și sudul se deschide ultimul, se vinde cel mai lent și se închide primul. Așa se întâmplă de foarte mulți ani. Sigur, în ultimii ani s-au concentrat acolo investiții frumoase, care au adus hoteluri, inclusiv cu facilități all-inclusive,  ceea ce atrage același segment de turiști. Prețurile sunt mai mari decât în Mamaia, pentru că un resort all-inclusive întotdeauna va avea un preț pe cameră mai mare decât orice hotel am lua ca exemplu din Mamaia, care vinde doar cazare cu mic dejun. Deci sunt tarife mai mari, dar și servicii mai bogate. Eforie sau Costinești nu a detronat Mamaia ca număr de turiști niciodată. Eforie are o suprafață mică! Este extrem de ușor de umplut. Modul de poziționare este cu totul diferit față de o fâșie lungă între un lac și mare, așa cum este Mamaia, unde nu ai cum să vezi aceeași densitate niciodată. Nu ai cum să umpli plaje de 300 de m lățime și să arate pline în fotografii, așa cum arată plajele de la Eforie”, a spus Corina Martin. 

Mai multe, în materialul video de mai jos:

Tariful cu care s-au scos la licitație aceste suprafețe de plajă a crescut cu 70%

Corina Martina  vorbit și despre licitația plajelor și despre faptul că multe sectoare de plajă au rămas neînchiriate. Motivul? ”Am asistat cu toții la o luptă crâncenă pe noi RESTO Constanța și Federația pe care o reprezint la nivel național, cu Ministerul Mediului și Turismului, am considerat noi atunci. I-am chemat pe ambii miniștri în octombrie și am avut o întâlnire la Prefectură. Noi consideram la acel moment că atragem atenția celor doi miniștri, în legătură cu expirarea primelor 200 de contracte cu operatorii de plajă. Am spus că vrem să gândim acum și să hotărâm ce urmează să se întâmple și să nu ne trezim că ajungem prin aprilie-mai fără a rezolva situația plajelor, cum s-a întâmplat anul trecut și acum doi. Nimic din ceea ce am solicitat, am cerut și pentru care am luptat, nu s-a întâmplat. Licitațiile nu începeau nici atunci și era deja luna martie. S-a întâmplat, din păcate, exact așa cum am prevăzut noi. În aprilie, a doua parte a lunii, se derulau licitații. 40% din suprafețe s-au atribuit pentru că tariful cu care s-au scos la licitație aceste suprafețe de plajă a crescut cu 70%. 70%, pe un contract de 2 ani, înseamnă 0 rentabilitate. Cine mai vine, ca om serios de afaceri, ca firmă cu management corect și căreia să îi cerem să aibă tarife bune la șezlonguri, la o bere, la umbrele, să aibă toalete, deci serviciile decente pe care noi ni le-am fi dorit pentru turiștii pe care încercăm să îi atragem. Din păcate, Ministerul Mediului a făcut acest lucru imposibil. A adoptat o strategie în care a exclus Ministerul Turismului de la orice masă de discuții”.

Bulgarii, turcii si grecii platesc campania negativa impotriva litoralului romanesc?! Video

Cine răspunde pentru mutilarea litoralului?

Acesta este motivul care a condus la funcționare beach barurilor fără autorizații de construire. „Ce este și mai grav, din punctul meu de vedere, este că statul a încurajat cu bună-știință ca acești operatori, care totuși au câștigat licitațiile și au început activitatea, să funcționeze fără autorizație. 90% , și sunt convinsă că în realitate procentul este unul mai mare, nu au autorizații de nici un fel pentru că, exact cum RESTO a spus timp de 6 luni, nu a existat timp suficient pentru obținerea lor. Am aflat cu surprindere, în ultima lună de luptă, în 2 zile sau 2 nopți s-au demolat aproape toate beach-bar-urile brusc. Să înțelegem că s-au demolat fără autorizație de demolare, cum noi am spus că se va și întâmpla. Unde au fost instituțiile statului? Să aflăm apoi că mulți dintre acești operatori nu aveau autorizații de construcție este din nou șocant. Am spus că este haos pentru că mi se pare inadmisibil ca instituțiile statului să își dea concursul la această situație, să o accepte în continuare tacit și nici să nu ia măsuri. În contractul cu ABADL, din ceea ce știm de la membrii noștri, care au câștigat licitația, este trecută o clauză. Dacă nu își obțin autorizațiile și sunt depistați în această situație li se reziliază pe loc contractul. Câte rezilieri de contracte ați văzut? Treaba lor este să încaseze cât mai mulți bani. Cine răspunde pentru mutilarea litoralului din acest sezon din cauza problemelor legate de plajă? Pe plajele României, din cauza politicii pe care Ministerul Mediului o duce de atât de mulți ani, care este stăpânul plajelor și nu are nicio legătură sau interes, așa cum declară, iată avem o politică de forță în continuare, care dictează cum trebuie să se desfășoare turismul pe litoral

Cine ar vrea să pună lacătul pe ușa litoralului românesc?

Este o întrebare la care căutam răspuns din ce în ce mai serios. Sunt foarte multe elemente, care ne fac să credem că într-adevăr poate fi vorba despre o politică, dar totuși eu refuz să cred că poate fi vorba despre o politică sub formă concentrată. Cred mai degrabă că sunt interese pe anumite zone, ministere și grupuri, în care anumite ambiții dictează politica ministerului. Noi ne străduim să facem turism de calitate, dar nu putem și nu suntem lăsați, chiar prin politicile pe care le duce statul român“, a mai spus Corina Martin.

Presa din România, plătită să promoveze bulgarii, turcii, grecii...

Corina Martin este indignată și de faptul că litoralul românesc a ajuns să fie denigrat de presa din România, tocmai pentru că grecii, bulgarii sau turcii bagă milioane de euro în promovarea litoralului lor. Bagă bani inclusiv în România. „Grecia a avut trei întâlniri în București. O parte cu presa, o altă întâlnire cu tur operatorii români, când le-au explicat ce frumoasă este Grecia și de ce trebuie să vândă în agenții această destinație. Nu cred că nu au știut că prețurile din Grecia au crescut de 3 ori în această vară. Dar haideți să vă spun ce buget alocă Turcia. 220 de milioane de dolari, a anunțat în aprilie a.c. ministrul de turism al Turciei că va aloca țara lor până în 2028 pentru comunicare, promovare și marketing, inclusiv în România. Grecia a avut 70 de milioane de euro. De aceea a venit ministrul, nu degeaba. S-au încheiat contracte. De ce nu face și România acest lucru undeva în Germania, Anglia, Franța, de unde altă dată aveam turiști și acum nu mai avem? Anul trecut România a cheltuit 1 milion de euro pentru promovare. Doar atât. Bulgarii, turcii, grecii plătesc trusturile de presă din România pentru promovare. Nu doar ei, ci și agențiile care au contracte și vând destinații externe. Este o afacere până la urmă. Trebuie să privim această situație din punct de vedere economic. Desigur că au interese să promoveze aceste destinații din țările pentru care ei au alocat bani. De ce nu facem noi asta? Cine promovează litoralul, Delta Dunării, Transilvania?”, a mai completat Corina Martin.

Mai multe despre subiect, în materialul VIDEO de mai jos.

Eliminarea tichetelor de vacanță ar reprezenta dezastru pentru litoral

Corina Martin a vorbit și despre posibila eliminare a tichetelor de vacanță și consideră că, dacă acest lucru se va întâmpla, va fi un dezastru. ”70% din numărul de turiști români, din România, provin din masa beneficiarilor de tichete de vacanță. Dacă noi nu am avea această circulație a tichetelor, imaginați-vă că 70% din numărul de turiști a căzut. Este foarte grav. Turismul românesc este dependent în continuare de conaționali. Dacă și pe ei îi pierdem, pentru că sunt atrași de alte țări, imaginați-vă cu cât de mulți turiști rămânem în vacanță în România, care să își permită un sejur și care să aibă pus deoparte acest buget. Bugetarii au aceste tichete, își pot permite să aloce acești bani doar pentru turismul românesc, fapt de care ne ocupăm și noi, agențiile de turism. Și aici avem în continuare o luptă, care sperăm să continue în termeni buni, astfel încât Guvernul să înțeleagă că nu trebuie să tăiem voucherele de vacanță, ci dimpotrivă, trebuie să adăugăm,de la 1 ianuarie tichete de vacanță și în sectorul privat”. 

Mai multe despre acest subiect, în materialul Video de mai jos:

Mai multe subiecte de interes și, mai ales despre evenimentele din perioada următoare, aflați din interviul integral de mai jos:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272