REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Burnout: depresie sau epuizare extremă?

Burnout: depresie sau epuizare extremă?

Replica API 4 iunie 2021 | 02:37 729

Sindromul Burnout a luat proporții considerabile în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți angajați lipsesc de la serviciu din cauza acestui fenomen, dar reprezintă oare toate acele simptome cu adevărat o boală? Este acest sindrom diferit de depresie?

Sursă foto: Shutterstock

Apărut prin anii 70, termenul de burnout obișnuia să descrie consecințele stresului acut în rândul celor ce se dedicau ajutorării altora, că medicii sau asistentele. Acesta se manifestă prin epuizare, apatie și lipsa capacității de a mai face față sarcinilor, scrie doc.ro.

Poate afecta pe oricine, de la celebrități și corporatiști, până la persoane casnice.

Surprinzător, nu există o definite clară a ceea ce este burnout-ul, denumit și sindromul arderii complete. Astfel, este greu de diagnosticat și identificat, și nu se cunoaște un număr real al persoanelor care suferă din cauza acestei probleme.

Burnout-ul, o boală?

Cei care duc o viață stresantă sunt puși sub o presiune foarte mare, până ajung să se simtă extenuați, lipsiți de vlagă, epuizați complet și incapabili să se mai descurce. Oboseală este o reacție normală la stres, nu un semn al vreunei boli.

Cauzele pot fi suprasolicitarea profesională, timpul prea scurt pentru îndeplinirea sarcinilor, conflictele cu colegii sau neglijarea propriilor nevoi, că rezultat al unui devotament prea mare față de muncă. Astfel de probleme au devenit un motiv comun pentru care oamenii își iau zile libere pe motive medicale.

Unii experți cred că la baza acestui sindrom stau și alte afecțiuni, că depresia sau tulburarea anxioasă. La fel de probabil să cauzeze simptomele burnout-ului sunt și bolile fizice. Există probleme ce ar trebui clarificate înainte că cineva să fie diagnosticat prea rapid cu această afecțiune.

Semne și Simptome Burnout

Există o varietate de simptome asociate burnout-ului și multe dintre ele nu îi sunt specifice doar acestuia. Acestea sunt împărțite în 3 mari categorii:

Extenuarea: Persoanele afectate se simt stoarse și epuizate emoțional, incapabile să facă față, obosite și supărate, rămase fără energie. Fizic, apar durerile și problemele intestinale.

Distanțarea de activități legate de serviciu: Cei ce suferă de burnout au locuri de muncă stresante care le provoacă frustrare. Devin cinici în relațiile cu colegii, încep să se distanțeze emoțional și nu mai au sentimente pozitive legate de muncă lor.

Performanță redusă: Burnout-ul afectează sarcinile de zi cu zi de la serviciu, de acasă sau atunci când persoană își îngrijește un membru al familiei. Negativitatea le afectează modul în care își privesc atribuțiile, astfel încât le este greu să se concentreze, devin apatici și își pierd creativitatea.

Cum se pune diagnosticul

Din nou, lipsa cercetării asupra acestei probleme afectează modul în care burnout-ul este diagnosticat și definit, lucru care împiedică măsurarea și deosebirea acestei afecțiuni de altele. Cele mai folosite sunt chestionarele, însă cele online nu sunt potrivite pentru a determina dacă cineva suferă de acest sindrom sau de altă afecțiune.

Presupusele simptome ale sindromului burnout pot avea și alte cauze, inclusiv boli mintale sau psihosomatice că: depresia, tulburările anxioase sau sindromul oboselii cronice. Oboseală și epuizarea pot fi determinate și de afecțiuni fizice sau anumite medicamente.

Burnout – depresie sau altceva?

Câteva dintre simptomele considerate obișnuite pentru burnout pot fi regăsite și în cazurile celor care suferă de depresie: extenuare profundă, nefericire, performanță redusă.

Unii oameni ajung să fie diagnosticați cu burnout, deși au depresie, atât de similare sunt uneori simptomele. De exemplu, dacă ai depresie și ești sfătuit să îți iei niște timp liber pentru ține că să îți revii din oboseală și epuizare, vei ajunge să te simți chiar mai rău. Cineva cu burnout și-ar putea reveni de pe urmă unei vacanțe, pentru că oboseală ar dispărea, pe când cel care a primit sfatul greșit ar avea nevoie de un altfel de ajutor.

Burnout-ul are caracteristici specifice, că de exemplu, majoritatea problemelor sunt legate de serviciu. Depresia, pe de altă parte, se manifestă în legătură cu toate aspectele vieții și are simptome specifice, că stimă de sine scăzută, sentimentul că totul e în zadar, tendințe suicidale.

Așadar, deși cei care suferă de burnout s-ar putea să nu sufere și de depresie, acest sindrom poate crește riscurile apariției depresiei.

De aceea, este bine să vorbiți cu un psihoterapeut înainte să va puneți singur diagnosticul. În acest fel, nu riscați să începeți singur tratamente inutile și nepotrivite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272