REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Cadre medicale detașate la Ambulanța Constanța, pentru sezonul estival, pentru prima dată de la Revoluție!

Cadre medicale detașate la Ambulanța Constanța, pentru sezonul estival, pentru prima dată de la Revoluție!

Replica API 2 iulie 2019 | 01:16 1906

Pentru prima dată după Revoluție, în acest sezon estival, cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța vor beneficia de sprijinul colegilor de la celelalte servicii de ambulanță din țară. Detașările au „binecuvântarea” ministrului Sănătății, Sorina Pintea, iar luni, 1 iulie a.c. au început să sosească primele echipaje, din Neamț, Maramureș și Bacău.

Totodată, tot ieri au ieșit pe teren și alte cinci ambulanțe noi, intrare în dotarea SAJ Constanța, în cadrul proiectului desfășurat de Departamentul de Urgență condus de dr. Raed Arafat.

Din păcate, infuzia de autospeciale și sprijinul trimis de la colegii din țară reprezintă doar o „gură de aer”. În continuare, una dintre cele mai mari probleme ale SAJ Constanța rămâne lipsa medicilor!

Este început de iulie și după cum arată cifrele înregistrate de operatorii hotelieri pe iunie a.c., acest sezon estival se anunță să aducă un număr record de turiști pe litoralul românesc. Fapt îmbucurător pentru agenții economici, bătaie de cap pentru autorități și muncă non stop pentru cadrele medicale. În special când, așa cum este cazul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, funcționează cu un număr insuficient de oameni. Drept pentru care, reprezentanții SAJ Constanța, ai Instituției Prefectului Constanța și ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au început încă din aprilie a.c. discuțiile cum ar putea schimba lucrurile.

Iar luni, 1 iulie a.c., au prezentat publicului soluția găsită: delegarea de personal medical de la serviciile medical de la alte servicii de ambulanță din țară. Cu această ocazie au fost prezentate și cele cinci noi autospeciale, primite de la SAJ Constanța, în cadrul proiectului derulat prin Departamentul de Urgență, condus de dr. Raed Arafat. La eveniment au fost prezenți prefectul Dumitru Jeacă, subprefectul Șenol Ali, Dragoș Răducanu, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Anca Nedea, director Organizația Patronală Mamaia Constanța, Marin Băduică, viceprimar al comunei Costinești și dr. Laurențiu Bădescu, managerul SAJ Constanța.

Referitor la cele cinci ambulanțe, dr. Bădescu a precizat că două vor rămâne la stația din Constanța, iar trei vor fi distribuite în județ, mai precis în substațiile de la Mangalia, Eforie și Năvodari. Acestea se adaugă celor 13 ambulanțe primite de Constanța la sfârșitul anului trecut, astfel că, în prezent, SAJ Constanța are în parcul auto 63 de autospeciale. Un număr relativ suficient. Probleme sunt, în schimb, în ceea ce privește personalul.

„Deficitari suntem la personal, suntem la aproximativ 50% din normativ. De exemplu, avem 19 medici și am avea nevoie de peste 40, avem în permanență 25 – 26 de echipaje, dar ne-ar trebui 37 – 38 de echipaje. Dar nu avem în acest moment posibilitatea să asigurăm aceste echipaje, avem autospecialele, dar nu avem personalul.

Tocmai de aceea am cerut ajutorul colegilor din țară și cu sprijinul Instituției Prefectului și al Federației Patronatelor din Turismul Românesc încercăm să ne ajutăm reciproc, astfel încăt turiștii să aibă asigurate serviciile inclusiv în situații de urgență”, a precizat dr. Bădescu.

Astfel, pe parcursul întregului sezon estival vor sosi la Constanța echipaje de la serviciile de ambulanță din țară, în special asistenți și șoferi, care vor fi cazați la hoteluri din sudul litoralului, în mod special. Iar asta pentru că, experiența anilor trecuți a arătat că este nevoie de o prezență mai mare a ambulanțelor în această zonă a litoralului. Având în vedere ambuteiajele care se formează pe șoseaua spre sudul litoralului, ambulanțele ajung cu greu la solicitări. De exemplu, de Rusalii, o ambulanță a rămas blocată în trafic, pe podul de la Agigea.

Și, după cum a subliniat dr. Laurențiu Bădescu, este pentru prima dată după Revoluție când sunt detașate cadre medicale din țară pe litoral la Ambulanță.

„Încă din luna aprilie a.c. se lucrează la acest proiect, mă bucur că am reușit să înființăm mai multe puncte de ambulanță, pe lângă cele ale SMURD care sunt deja operaționale. Avem și sprijinul Ministerului Sănătății, și le mulțumesc și celor de la Federația Patronatelor din Turism pentru implicare”, a afirmat subprefectul Șenol Ali.

Dragoș Răducanu a arătat că operatorii hotelieri vor oferi cu titlu gratuit cazarea și masa pentru cadrele medicale – valoarea acestor servicii fiind estimate la 300.000 de euro – pe toată perioada sezonului estival. Totodată, și Primăria Costinești pune la dispoziție două camere în cadrul instituției, după cum a arătat viceprimarul Marian Băduică.

„De pe 14 iunie, de când am dat startul și sudul litoralului turismului de vară am avut trei situații în care am chemat ambulanța pentru clienții noștri, a fost vorba de un infarct și două reacții după insolație. A venit ambulanța repede de fiecare dată, în final clienții noștri au fost bine, dar nu același lucru se poate întâmpla mai târziu, în vârf de sezon, când este aglomerat sau blocat drumul. și pentru că ne pasă de clienții noștri, mai ales într-o situație la limită, când FPTR a gândit acest program, în parteneriat cu autoritatea statului au spus da, pentru o viață mai bună și siguranța clienților noștri”, a arătat și Anca Nedea.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa va vad acuma ce faceti ca Moga e ministru la interne si nu se mai atinge nici Arafat de marele manager de la ambulanta Constanta
1
1
Alo, mai lasa lauda. Cand se faceau detasari din tara pe litoral in anii '90 - 2000, tu nici nu stiai ce este aia ambulanta.
18
4
Badescu Pacalici Laurentiu schizofrenicul de serviciu tinut de PSD care vrea sa i acopere incompetenta cu aceste detasari aiurea. Pe plaja exista SMURD Plangaciosul Badescu criminalul josnic vrea sa arate ca e total incompetent sa menegerieze urgenta pe litoral. Iese in presa sa impresioneze. Spune libidinosule cum ai omorat pe 23 iulie fata din Navodari impreuna cu nevastata Iesi in presa sa vada lumea cat de implicat esti. Esti un pacalici de fapt slugoiule.
14
3
Dar de ce nu se spune ca dl Badescu pune pe cine vrea pe masini si nu cine merita? Drept exemplu un ambulantier pe nume Ioan Sorin care a omorat un om prin accident rutier pe vremea lui Popescu nu facea urgenta acum e pus pe soc. Nimeni din colectiv nu vrea sa lucreze cu el
11
1
Ancuto, ce naiba iti mai faci la fatza? Mai ai putin si semeni cu Michael Jackson
10
0
f bine dar faptul ca stergeti comentariile de la articolul cu hotul Chiparu nu va face cinste si va pierdeti si cititorii.Eu nu stiu daca e deontologic sa stergeti ce nu e vulgar sau rasist.E meseria voastra si daca va bateti joc pt cativa leuti inseamna ca sunteti ca ei
2
0
Nu era maibn sase faca angajari,decat sa detaseze personal din ale localitatii ? Se cheltuiesc mai multi bani cu detasare,casaze,masa,diurna etc.
7
0
afara cu ei . ce noi nu avem ambulante private? sau astea sunt doar k sa ia banii ?
4
8

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218