REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Când toată lumea doarme şi şmecherii n-au somn, SE FURĂ faleza cu excavatorul în Faleză Nord

Când toată lumea doarme şi şmecherii n-au somn, SE FURĂ faleza cu excavatorul în Faleză Nord

Replica API 20 octombrie 2017 | 00:31 497

CONSTANŢA O IA LA VALE!

CONSTANŢA O IA LA VALE!

În timp ce unii abia se căznesc să-şi găsească o garsonieră prin ANL, alţii s-au apucat să construiască blocuri, chiar şi cu încălcarea flagrantă a regulilor de bun simţ ori a legilor. Nu e supărare că investitorii construiesc, atâta timp cât statul nu are puterea să o facă, dar să intri cu buldozerul şi excavatorul pe plajă, să rupi din malul care ţine în siguranţă şi alte blocuri, e deja prea mult. Imaginile din aceste zile de pe plaja din Faleză Nord, o plajă extinsă cu fonduri europene, sunt mai revoltătoare decât cele de acum câteva luni din Mamaia Sat, unde un investitor îngropa în pământ, în deplin dispreţ faţă de mediu, moloz şi alte restruri de la construcţia în derulare.

După cum se poate observa din imagini, constructorul unui bloc în Faleză Nord rupe din malul de pământ care susţine şi alte construcţii. Pe plajă se află un buldozer şi un excavator, iar puţin mai sus un utilaj încărcat cu pământ. Malul de sprijin se termină pe plajă, o situaţie care nu poate decât să alerteze proprietarul malului şi al plajei – adică Apele Române. De la această instituţie, dar şi de la Agenţia de Mediu, respectiv Garda de Mediu aşteptăm o reacţie, întrucât astfel de lucrări nu pot fi făcute decât sub supravegherea lor, dar şi cu acordul acestora, ceea ce ne îndoim că există, după cum a opinat şi un specialist de mediu consultat de „Replica” de Constanţa.

Nu spune nimeni că nu este bine să se investească în zona cu pricina, unde priveliştea este superbă, la fel cum este şi cazul restaurantul Reyna, situat şi el în imediata vecinătate – un restaurant realizat, de asemenea, în condiţii destul de complicate, însă asupra acestui subiect vom reveni cu altă ocazie –, dar toate trebuie să aibă o limită. Investitorul nu poate pune în pericol restul construcţiilor (inclusiv Reyna), „umblând” la malul de pământ, cu acces de pe plaja în care au fost „pompaţi” bani europeni, bani pe care, în cazul unui incident, riscăm să îi returnăm!

Reamintim că, în perioada august 2013-decembrie 2015, Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABDL) a implementat cel mai ambițios proiect de protecție și reabilitare a plajelor de la țărmul Mării Negre. Proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord” a fost cofinanțat din fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului a inclus realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de 7,3 km. Scopul acestuia a constat în reducerea eroziunii costiere, în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre, în vederea protejării mijloacelor fixe şi creşterea siguranţei caselor şi rezidenţilor din zonă.

Nisipul folosit pentru lărgirea plajelor a fost extras din Marea Neagră prin echipamente specifice. Activitatea de înnisipare s-a desfășurat continuu, atât ziua, cât și noaptea. Suprafața plajelor s-a lărgit cu apoape 1 km în fiecare zonă. Astfel, în zona Mamaia Sud supafața plajei s-a extins cu până la 100 de metri pe o lungime de 1,2 km. Lucrările de înnisipare în zona Tomis Nord au extins plaja pe o lungime 75 de metri pe o lungime de 1,05 km.

PalajeleTomis Centru și Tomis Sud s-au extins și ele cu 100 de metri, iar suprafața plajei de la Eforie Nord s-a extins cu până la 60 de metri pe o lungime totală de 1,20 km. La finalul proiectului, ca urmare a lucrarilor executate, Constanța are o suprafață mai mare cu cel puțin 42 ha, iar cele cinci zone de plajă incluse în proiect au fost extinse cu peste 100 metri, pe o lungime de peste 7.3 km, prin pomparea din adâncuri a peste 3.500.000 mc de nisip. Proiectul a avut o valoare totală de 170.450.084 euro, inclusiv TVA, din care finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune în proporție de 85,49% și de la bugetul de stat de 14,51%.

Vom reveni!

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vasile cel Mare vine de la Mare Bou ? Ca sfant nu esti nici macar cand dormi.
0
1
Ce manipulator ma tampitule ce cauta buldozere pe plaja, deci masini nu e voie dar cu buldozerul sa distrugi plaja e voie
2
0
Articol manipulator, pentru prostime.
2
5
Romanes nram de curve si hotzi
2
1
Cine are incredere in constructorii care fac bocuri la plesneala,sa fie sanatos. Dai bani multi, o viata de rate ,pentru ceva ce se strica in maxim cinci ani.
8
1
Nu vad de ce atata isterie, mallul se indreapta si se va consolida, nu pune niciun bloc in pericol. Multa prostie in mintea ziaristului si a comentatorilor. Cica "Constanta o ia la vale", ce idiot!
3
19
Muie la "tintari"!
10
3
As rade cu lacrimi sa o ia la vale blocul ala
15
2
Au tupeu mare.Pacat de orasul acesta.
16
2
E a unei societati din Tulcea investitia, in spatele societatii e o doamna secretar de stat din Tulcea la fonduri europene - Sirma Caraman.
17
2
dorm toti , noapte buna zzzzzzzz
10
2
mai are cineva vreo indoiala ca totul e pe spaga ??? pentru o simpla casa la palazu , mai mult de 10000 de lei spaga in primarie ...
14
2
Inghititi..inghititi gicule..tu cu tot neamul tau
4
18
Cipanii, ajunsi mari constructori din ciobani si aciuati pe la marile partide PSD si PNL, ne au pus gand rau. Ori ne.ridicam ori inghitim..
26
7
Din parcarea de la Reyna se vede ca blocul in constructie care apare in poza este inclinat spre mare.
16
4
Alo autoritatile, Garda de Mediu, Apele Romane, Agentia de Mediu, dormiti sau sunteti manjiti?! Primaria nu mai trebuie intrebata fiindca continua politica lui Mazare ca un bun urmas.
32
5

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369