REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Care este cea mai periculoasă meserie din Dobrogea?

Care este cea mai periculoasă meserie din Dobrogea?

Replica API 30 aprilie 2020 | 11:10 2360

Unele meserii sunt periculoase, dacă scoatem în evidență faptul că foarte mulți români sunt necalificați în domeniul în care profesează sau materialele oferite de angajator sunt prea puține și de o slabă calitate. În România, foarte multe lucruri se fac pe repede înainte și cu bani puțini oferiți angajaților. Profitul să fie mai mare! Astfel, domeniul în care se înregistrează cele mai multe accidente de muncă sau chiar decese este cel al construcțiilor.

Nivelul siguranței în muncă este cel mai scăzut din toate țările UE

O statistică rușinoasă făcută publică de Eurostat, a scos în evidență faptul că în România, nivelul siguranței în muncă este cel mai scăzut din toate țările UE. Specialiștii au declarat faptul că atât la nivelul țării cât și al județului Constanța, cele mai frecvente accidente de muncă se întâlnesc în domeniul construcțiilor. Aici sunt diverși factori care pot duce la rănirea sau chiar decesul unui angajat. Conform surselor, dacă angajatorii din acest domeniu și-ar lua unele norme de siguranță astfel de incidente nu ar mai avea loc. De exemplu, foarte frecvent auzim că „a căzut un muncitor de pe schelă”, însă, acesta n-ar fi căzut niciodată dacă ar fi avut centură de siguranță, sau o modestă balustradă, un element de susținere măcar. Aceste măsuri costă iar în construcții, mai ales, se fac astfel de lucruri pentru ca profitul să fie cât mai mare. În plus, există și un număr destul de mare de muncitori necalificați. Aceștia nu au experiență, tratează cu ușurință orice situație. Pentru că nu au pregătire, acestora le este mai dificil să înțeleagă la ce riscuri se expun și acționează fără a gândi prea mult. Angajatorii preferă astfel de angajați pentru că nefiind calificați, le pot oferi niște salarii modeste dar pe multă muncă.

Accidente de muncă înregistrate în județul Constanța

Statisticile de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța arată că în cursul anului trecut, un număr de 405 de persoane au fost accidentate la locul de muncă dintre care 40 au fost mortale. În anul 2020, de la început până în momentul actual, au fost înregistrate 130 de accidente de muncă, dintre care 10 au fost mortale. „Numărul de evenimente petrecute în județul Constanța, este relativ similar cu cel produs anul trecut. În 2020, din luna ianuarie până în prezent, s-au înregistrat 130 de evenimente, comunicate de angajatori, față de 149 câte au fost produse anul trecut în aceeași perioadă de timp. Din acestea 130, 10 sunt accidente mortale. De menționat este faptul că nu toate accidentele mortale sunt accidente de muncă. Sunt și situații în care, unui angajat i se agravează starea de sănătate și în timpul serviciului acesta poate face un infarct miocardic, acestă cauză fiind independentă de sarcina de muncă. Acestea nu sunt accidente de muncă pentru că din raportul medico-legal de necropsie reiese că vătămarea a fost neviolentă și s-a datorat problemelor de sănătate ale victimei. Astfel, din cele 10 accidente mortale, 4 sunt de muncă iar 6 sunt încă în curs de cercetare. Din cele 120 de evenimente rămase, 75 sunt accidente soldate cu incapacitatea temporară de muncă, 29 sunt în afara muncii și 21 sunt ușoare, care nu au necesitat spitalizare” a declarat pentru Replica, inspectorul SSM, Marian Becheanu.

Cum arată statistica pe anul 2019, pe județ

În ceea ce privește anul 2019, statistic, situatia accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale înregistrate se prezintă astfel: 40 de accidente mortale (în afara muncii – 19, mortale de muncă – 19, colective – 1), 243 soldate cu incapacitatea temporară, 4 încadrate în grade de invaliditate, 452 comunicate de către angajatori și 122 accidente ușoare în afara muncii.

Domeniile de activitate în care acestea s-au produs sunt: construcții și reparații nave – 31 cazuri, construcții – 23, manipulări – 16, asistență socială – 11, comerț – 5, construcții metalice – 5, alimentație publică – 5, protecție și gardă – 3 și colectare și recuperare deșeuri – 3.

ITM Constanța a acţionat cu mai multă insistenţă asupra modului cum sunt dotate ET cu mijloace de protecţie, instruirea personalului, respectarea disciplinei tehnologice, existenţa mijloacelor de protecţie colectivă, precum şi dotarea cu EIP corespunzător.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sistemul ramas prin care a fi sef inseamna a fi un dobitoc agresiv,face ca progresul indifferent ca e vorba de firme mic,sa fie zero. Cum un roman daca e sef pe nevasta si mai are un angajat tratat cu curu', ce sa astepti de la micii si identicii intreprinzatori? Plus ca mai toti gandesc cum sa cumpere ieftin si sa vanda scump,asta fiind ,,afacerea'' chestia de dreapta,adica bisnita legalizata. Mi-e scarab de voi,de securisti,politruci,asa zisi afaceristi. Vomit pe voi si sa va ganditi ca tot ce castigati acum va fi 0
1
0
...este meseria de
1
1
Haideti ma ca statististica asta este mincinoasa,cele mai grele munci le au aia din institutiile militarizate :politisti,armata,securisti ca doar dasta au astia grupa 1 de munca si ies la 50 de ani la pensie si au si pensii de serviciu,daca nu ma credeti intrebatii pe astia si pe ceilalti cu pensii speciale pentru ca dasta au pensii de serviciu sau speciale pentru ca au cele mai grele si periculloase munci din Romania.
4
2
majoritatea lor sunt facute de oameni necaligicati, fara o supraveghere competenta de specialitate,muncitori amarati la negru, fortati s a munceasca pentru imbogatirea jigodiilor numeroase aparute in anii ultimi ai unei tari politice!
3
0
Din acest motiv nu mi-am propus sa ma stresez cu munca,induce o stare de neliniste,incarcare negativa!
3
1
Cra mai periculoasa meserie este panacotar!Dar si plina de satisfactii!
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212