REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Care este situația pieței imobiliare din Constanța

Care este situația pieței imobiliare din Constanța

Replica API 20 septembrie 2022 | 00:00 2911

Piața imobiliară trece printr-o pasă nu foarte grozavă, mai ales în rândul vânzărilor de locuințe. Războiul izbucnit între Rusia și Ucraina este principalul vinovat în această ecuație, întrucât creșterea ratelor românilor se datorează în mare parte războiului armat purtat în estul Europei, punând la îndoială dorințele constănțenilor în achiziționarea de apartamente.

Cu toate că prețurile apartamentelor sunt în creștere pe zi ce trece, ceea ce ar trebui să însemne o creștere și în rândul cererii, lucrurile nu stau defapt așa. Vânzarea de apartamente a scăzut cu câteva procente față de anul 2021, a declarat pentru Replica de Constanța Ion Cătălin, agent imobiliar, motivându-și răspunsul astfel: ”Nu au crescut vânzările de apartamente anul acesta. Se situează mai jos decât anul trecut. Cam cu 10 la sută. Este o scădere a vânzărilor, dar asta nu a afectat prețurile de vânzare. Ele sunt tot în tendința de creștere, dar nu masiv, o creștere ponderată. Creșterea este datorată războiului, clar.

Agentul imobiliar a explicat unde este problema legată de creșterile de prețuri ale apartamentelor, și cât de greu le este constănțenilor, românilor în general să achiziționeze un apartament, cu toate că pot accesa programul ”Casa Nouă”, acesta declarând: ”Lumea se limitează în funcție de buget. Problema este la bănci. Au crescut dobânzile foarte mult. Din cauza aceasta au scăzut și vânzările, pentru că lumea nu mai dă fuga la bancă să ia credit acum. Programul Casa Nouă mai este, dar la creditele ipotecare care erau mai accesibile, chiar dacă era avansul mai mare, era mai ușor să acceseze, mai rapid. Nu dura așa mult, față de prima casă. Dobânzile sunt mari, ROBOR-ul este în creștere și sunt mai puțini clienți care mai accesează un credit, toată lumea așteaptă, în unele cazuri, creditele s-au dublat.

Care este situația lucrurilor în teren?

Cu toate că vânzările de apartamente sunt în scădere, se construiesc blocuri la foc automat, mai ales în Mamaia Nord, acolo unde în special, clienții sunt din afara orașului, agentul imobiliar declarând: ”Apar și blocuri noi. A fost o oprire, mai ales că a fost sezonul estival, mai ales în Mamaia Nord, pentru că acolo se construiește cel mai mult. În oraș sunt câteva complexe, dar în rest, cele mai multe construcții sunt în Mamaia Nord. A fost în sezonul estival o oprire, dar acum văd că a mai apărut o săpătură, se lucrează. Având în vedere că lumea nu mai dă cu buiumul să cumpere, mai ales în Mamaia Nord, am putea ajunge la o suprasaturație a pieței, și implicit la o scădere de preț. Mamaia Nord, este mai mult pentru cei din alte localități. Cumpără și constănțenii, dar nu atât de mult.

Ce zone preferă clienții cel mai mult și care sunt prețurile unui apartament în Constanța?

Cele mai preferate zone ale clienților sunt cele din zona centrală, mai cu seamă, tot ce ține de Bulevardul Tomis, dar nu numai, Ion Cătălin, agent imobiliar a declarat: ”Ca și zone preferate ar fi Capitol, Faleză, Dacia, Trocadero, Tomis III și Tomis Nord, practic pe tot bulevardul Tomis. Mai puțin în Poarta 6, KM 4-5, CET.

Cel mai ieftin apartament vândut anul acesta, în zona Albu, 44 000 de euro, apartament cu 2 camere, până în 40 mp. Cel mai scump apartament s-a vândut la Spectrum, peste 200 de mp, cu 600 000 de euro.” a declarat agentul imobiliar.

Victor ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma doare in kur. Iau 1800 de euro chirie de pe 3 apartamente.
1
0
Rotarule , esti dus cu pluta, un manipulator de mucava. Ce vina are Rusia in chestia cu vanzarea apartamentelor sau cu majorarea dobanzilor.
0
0
La 2k mp de cotetz sau 1500 euro mp alea facute de impuscatu sa se spele pe cap cu ele .Se renoveaza cu minim 300 euro mp si la alea noi si la cele vechi...
0
0
pana in 2002, nu dadeau bancile nici un credit si alea cu 50la suta dobanda. pretul ap era acut de piata, nu de banca, de cat reusea omul sa economiseasca.10000 dolari 2 camere. apoi au inceput sa vina bancile straine si au dat credite, atunci au crescut si preturile. 2004 ap 2 cam ultimul etaj din 10 24000dolari. pret urias pt vremurile alea, dar lumea uita repede. apoi au crescut saptamanal, atunci s-au facut averi. fraierii un ramas cu creditul, cateodata in franci. s-a construit mult si prost, necalitativ, la preturi mari. e normal sa scada pretul. vor scadea cei care au nevoie urgent.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218