REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Casa de Asigurări Constanța nu vrea să plătească sporul medicilor de la Spitalul din Palazu

Casa de Asigurări Constanța nu vrea să plătească sporul medicilor de la Spitalul din Palazu

Virgil STOIAN 29 noiembrie 2023 | 00:00 2407

Spitalul Clinic de Pneumofiziologie, din Palazu Mare, a solicitat obligarea Casei de Asigurări Constanța și a Casei Naționale de Asigurări la plata sumei de 845.261 lei, reprezentând spor în valoare de până la 30% pentru condiții de pericol deosebite, pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. După ce Tribunalul a dat câștig de cauză Spitalului, prin sentința din 28 februarie 2023, rămasă definitivă după hotărârea Curții de Apel din 27 iunie 2023, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând a se stabili primul termen de judecată.

Casa de Asigurari Constanta nu vrea sa plateasca sporul medicilor de la Spitalul din PalazuSpitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare

În motivarea în fapt a cererii Spitalul a arătat că la nivelul municipiului Constanţa este singurul care a asigurat servicii medicale în patologie respiratorie şi asistență medicală pacienților diagnosticați COVID 19, pe perioada stării de urgență şi a stării de alertă. S-a mai arătat că pentru activitatea personalului participant la acțiuni medicale împotriva COVID 19, în anul 2020, a acordat un spor pentru condiții deosebite de până la 30% conform prevederilor art. 7 alin. 1 din Legea nr. 56/2020, iar conform art. 219 din H.G. nr. 438/2020 casele de asigurări de sănătate decontează unităților sanitare cu paturi ce asigură regim de spitalizare pacienților diagnosticați cu COVID 19, activitatea desfășurată lunar până la data de 30 septembrie la nivelul cheltuielilor efectiv realizate. Totodată a mai precizat că prin cheltuieli efectiv realizate sunt incluse şi cheltuieli de personal, iar toate cheltuielile realizate de la începutul pandemiei în cadrul unității medicale au fost generate de acordarea serviciilor medicale pacienților diagnosticați cu COVID 19.

Casa de Asigurari Constanta nu vrea sa plateasca sporul medicilor de la Spitalul din Palazufoto cu rol ilustrativ

Instanța a reținut că între spital și Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa a fost încheiat Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti S05 nr. 4728/27.04.2018 având ca obiect furnizarea serviciilor medicale în asistenţă medicală spitalicească în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. De altfel, CAS Constanţa nu a contestat dreptul spitalului de acordare a sporului, cuantumul sumelor, nu a invocat lipsa disponibilului şi nici depăşirea plafonul prevăzut de către părţi în contract pentru a justifica refuzul la plată a acestor sume.

CAS Constanţa a menţionat motivul excluderii din cuprinsul cheltuielilor realizate ale sumelor aferente sporului pentru condiţii de pericol deosebit acordat potrivit Legii nr. 56/5050, respectiv că, potrivit precizărilor CNAS, nu este indicată în mod expres cărei entităţi îi incubă obligaţia plăţii acestor drepturi şi nu sunt specificate sursele financiare necesare care să facă posibilă plata acestor drepturi.

Pentru aceste considerente, instanța a decis obligarea CAS Constanța la plata sumei de 845.261 lei reprezentând drepturi salariale acordate de Spitalul de Pneumofiziologie Constanța. Sentința nu este definitivă, dosarul ajungând la ICCJ.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in tara asta o lege facuta ptr toti da ceva numai unora si altora nu dar si legea e facuta cu kurul de analfabetii din parlament si cnas are si el dreptate in acelasi timp cu spitalul sa plateasca parlamentarii din banii lor
0
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436