rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cât de accesibile mai sunt fondurile europene?

Multe dintre obiectivele relansării și dezvoltării economice în anul 2021 se bazează pe speranța accesării a fondurilor europene într-un ritm mai accelerat decât în perioadele anterioare. Însăși bugetul pe anul în curs oglindește această speranță a decidenților noștri politici de a beneficia cât mai urgent de aceste fonduri, scrie stiripesurse.ro

Experiența anilor trecuți ne-a creat o stare de suspiciune legat de capacitatea României de a atrage aceste fonduri. Incapacitatea factorilor responsabili de a ne aduce la un nivel de accesibilitate comparabil cu al altor țări foste comuniste a generat un val de critici de la condamnarea lipsei de profesionalism în ceea ce privește elaborarea unor proiecte eligibile până la un birocratism excesiv sau chiar corupție.

Evoluția recentă a contextului politic european ne oferă dreptul de a avea și o altă abordare a procesului de accesare a fondurilor europene.

Această evoluție, sau poate involuție a politicii europene în privința utilizării fondurilor ne oferă oportunitatea de a ne întreba dacă nivelul accesării de către o țară membră mai poate fi explicat doar prin intensitatea și calitatea efortului intern al acelei țări sau și prin condiționalități din ce în ce mai multe și mai complicate impuse chiar de către Uniunea Europeană.

Este adevărat că Uniunea Europeană oferă granturi și împrumuturi în valoare de 750 de miliarde de euro, din care 672,5 miliarde pentru "Mecanismul de redresare și reziliență", sursa responsabilă cu distribuirea fondurilor oferite de către Uniune statelor și al cărui scop este de a sprijini țările membre în eforturile lor de redresare.

Natura simbolică a gestului, îndatorarea Uniunii în beneficiul statelor, nu poate ascunde faptul că ajutorul nu este automat. Esența este ascunsă în condițiile cerute statelor membre pentru a primi fondurile. Condiționalitatea planului european devine o realitatea ce nu poate fi minimalizată.

Majoritatea ajutoarelor, împrumuturilor sau granturilor vor fi asigurate de Fondul de facilitare pentru redresare și reziliență. În ceea ce privește condițiile de acordare a unui astfel de ajutor, concluziile Consiliului European sunt clare: evaluarea pozitivă a cererilor de plată va fi condiționată de respectarea obiectivelor ”intermediare și finale” corespunzătoare.

Prin urmare, provocarea constă în determinarea acestor obiective. Acestea vor fi cuprinse în "planurile de redresare și reziliență" elaborate de statele membre dar acestea vor fi constrânse, în esență, de o serie de priorități stabilite de Consiliul European: "în concordanță cu recomandările pentru fiecare țară în parte", "consolidarea potențialului de creștere economică, de creare de locuri de muncă și de reziliență economică și socială", "contribuția efectivă la tranziția ecologică și digitală". Pe final, acceptarea planurilor trebuie să fie: "aprobată prin hotărârea Consiliului cu majoritate calificată".

Miniștrii economiei și finanțelor, reuniți în Consiliu, sunt cei care vor avea ultimul cuvânt.

Pe lângă "programele naționale de reformă" și "programele de stabilitate", statele trebuie să adopte "planuri naționale în domeniul energiei și climei" și "planuri pentru o tranziție justă".

O astfel de proliferare a planurilor și programelor transformă radical și definitiv acțiunea publică în gestionare tehnică prin obiective și rezultate.

Prin planul de redresare, Uniunea Europeană își finalizează transformarea într-o suprastructură de planificare administrativă. (vezi : Mises Institute-Alabama: ”Union Europeenne: la centralisation politique va condamner son economie” 10/XI/2020)

Se pare că această transformare a Uniunii într-o ” suprastructură de planificare administrativă” are, conform unor declarații recente, și condiționalități de natură geopolitică, ceea ce ar reprezenta o premieră absolută de renunțare la principiile fondatoare ale libertății pieței europene.

Într-un interviu publicat în Newsweek România din 10/II/2021, europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat: “Mecanismul de Redresare și Reziliență NU va finanța proiecte care pun în pericol securitatea noastră cibernetică. Am adoptat aseară, în plenul Parlamentului European, Mecanismul European de Redresare și Reziliență de 672,5 miliarde de euro în urma unui raport pe care l-am coordonat în ultimele 6 luni din poziția de coraportor. 30,5 miliarde de euro din acești bani vor reveni României.

Un lucru foarte important pe care l-am inclus în mecanism este cerința ca țările membre să facă o autoevaluare cu privire la riscurile pe care investițiile din acest mecanism le pot avea asupra securității cibernetice a Uniunii Europene.

Am vrut să fim siguri că nu vor fi finanțate proiecte care pun în pericol securitatea cibernetică europeană. De exemplu, banii nu ar trebui folosiți pentru investiții în rețelele 5G împotriva voinței noastre de către companii ostile, din țări din afara Uniunii Europene...De aceea, trebuie să luăm toate măsurile pentru a garanta că aceste date personale nu sunt gestionate de companii ostile, care au interesul să le folosească în mod abuziv“, a explicat Mureșan.

De fapt, măsura are scopul ca firme precum Huawei să nu aibă acces la rețelele 5G.

Încă din august 2020, Mureșan explica faptul că banii europeni pentru redresarea post-pandemie nu trebuie să ajungă la China comunistă.

„În poziția Parlamentului European se va prevedea că din aceste fonduri nu se vor putea finanța proiecte care fac parte din planurile strategice ale unor țări din afara Uniunii Europene”, a spus Mureșan.

El a arătat că în raport nu vor fi nominalizate țările care nu vor putea accede aceste sume, dar a exemplificat cu investiții dorite de Rusia sau China. ”Uniunea Europeană nu va permite dezvoltarea de rețele 5G cu companii chineze. Se știe că extinderea, cu companii chineze, a rețelelor 5G este un obiectiv strategic al Partidului Comunist Chinez și al regimului de la Beijing”, a arătat Mureșan.

Trebuie însă subliniat faptul că mulți membri ai Parlamentului European s-au arătat îngrijorați față de această tendință de politizare a implementării tehnologiei 5G în Uniunea Europeană.

”Europarlamentarul italian Fulvio Martusciello, împreună cu mai mulți membri din grupul popularilor europeni și al social democraților, au trimis către Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, precum și lui Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea față de politizarea implementării 5G la nivelul Uniunii Europene.

Fulvio Martusciello a anunțat printr-o postare pe Twitter: Nu putem permite geopoliticii să împiedice concurența loială pe un subiect esențial precum 5G. Consumatorii europeni merită cea mai bună calitate la un preț corect.

În cadrul acestui document, europarlamentarii subliniază că digitizarea este unul dintre cei doi piloni cheie pe care trebuie fundamentată revenirea post Covid, iar a cincea generație de sisteme de telecomunicații oferă capacitățile tehnice necesare pentru a face față nevoilor tot mai mari de conectivitate din Europa. Autorii subliniază impactul pozitiv pe care implementarea tehnologiei 5G îl va avea în domeniul medical, spre exemplu prin extinderea telemedicinei, ca și pentru industria europeană în general, subliniind că o implementare în timp util a tehnologiei 5G va aduce beneficii directe consumatorilor europeni în viața lor de zi cu zi (...) Aproape 500 de milioane de cetățeni se vor bucura de conexiuni mai rapide și mai fiabile (...) mai mulți oameni vor avea acces la internet și prin urmare la servicii digitale și educație digitală.

Ei își exprimă însă îngrijorarea că interzicerea sau intenția de interzicere în viitor a utilizării dispozitivelor 5G din afara Uniunii nu va servi nimănui pe termen lung și, mai mult, va perturba lanțurile industriale globale, va submina ecosistemul de inovare și va afecta cel mai mult consumatorii UE, privându-i de dreptul lor de a beneficia de servicii de telecomunicații rapide și fiabile la un preț rezonabil.

Deblocarea potențialului 5G neexploatat al Europei începe cu o implementare nepolitizată a 5G, fără utilizarea de argumente discriminatorii, care sunt în contradicție flagrantă cu valorile comune ale UE, suveranitatea digitală a Uniunii depinzând de oferirea celei mai bune tehnologii disponibile cetățenilor europeni și nu a unor dezbateri vagi, protecționiste. Este timpul ca o Europă care merge mai departe să-și protejeze în mod decisiv cetățenii de deciziile prost-gândite care, amenințând cu reducerea concurenței, ar putea să le lase în cele din urmă un sistem de sănătate, un sistem educațional și un ecosistem de conectivitate nepotrivite pentru era digitală. Pentru ca Europa să fie lider mondial în această eră digitală, Europa trebuie să poată lua propriile decizii, pe baza propriilor interese, se subliniază în scrisoare.

Prin urmare, autorii solicită Comisiei Europene, precum și miniștrilor UE din domeniul telecomunicațiilor și al comerțului, să susțină principiile de bază ale 5G Toolbox, dintre care unul este necesitatea ca toți jucătorii din industrie să se bucure de acces echitabil pe piață, fără discriminare pe baza țării de origine, atâta timp cât acestea respectă criteriile tehnice, bazate pe fapte.

Modul de viață european începe prin protejarea acelor trăsături care ne fac europeni: încredere deplină în propriile reguli de concurență și în valorile noastre de nediscriminare, deschidere și colaborare (..) Numai prin apărarea acestor valori vom fi cu adevărat suverani și vom reuși să ne protejăm cetățenii în era digitală - și să construim un viitor luminos pentru generațiile noastre mai tinere, se concluzionează în finalul scrisorii” ( text preluat din DcNews 17/II.2021).

Aceste condiționalități de ordin geopolitic pun sub smnul întrebării însăși rațiunea de a fi a Uniunii, concepută ca un spațiu economic bazat pe libertatea și democrația economică.

Statele membre ar trebui să păstreze libera circulație a tuturor mărfurilor ceea ce se reflectă și în libertatea circulației capitalurilor indiferent dacă provin din acumulări proprii sau fonduri comunitare. Nu ar trebui să se introducă restricții privind circulația liberă a mărfurilor, serviciilor, capitalului și forței de muncă.

Este o necesitate ce rezultă și din prevederile Actului privind piața unică.

În octombrie 2012, Comisia a introdus Actul privind piața unică II[COM(2012)0573]pentru a aprofunda și mai mult piața internă și a-i exploata întregul potențial ca motor de creștere. Acest act stabilește douăsprezece acțiuni majore pe care instituțiile UE ar trebui să le pună în aplicare rapid. Acestea se concentrează asupra celor patru factori principali de creștere, creare de locuri de muncă și încredere: 1) rețele integrate, 2) mobilitatea transfrontalieră a cetățenilor și a întreprinderilor, 3) economia digitală și 4) activități menite să consolideze coeziunea și beneficiile pentru consumatori.

Actul privind piața unică II este o continuare a primului set de măsuri al Comisiei, Actul privind piața unică I, și prevede o mai bună integrare a pieței unice: astfel, pentru economia digitală Comisia a propus promovarea comerțului electronic în UE prin facilitarea utilizării serviciilor de plată și prin facilitarea fiabilității și a concurenței acestora; a dorit, de asemenea, să abordeze principalele cauze ale lipsei investițiilor în conexiunile în bandă largă și să generalizeze facturarea electronică în procedurile de achiziții publice.

Concluzia este aceea că această piață unică (cunoscută anterior sub numele de "piața comună") se bazează pe principiul eficienței economice, potrivit căruia eliminarea barierelor din calea liberei circulații pe continent permite dezvoltarea economică a tuturor țărilor: mai multă concurență, mai multă inovare și produse din ce în ce mai ieftine.

Evident, rațiunea de a fi a condiționalității geopolitice nu permite nici mai multă concurență, nici mai multa inovare și nici produse din ce în ce mai ieftine pentru cetățenii europeni.

un comentariu de Mircea Coșea, analist economic

marţi, 23 februarie 2021675
Comentarii
mai mult...Mapamond
25 feb 00:00MapamondDrepturile omului în Rusia: Martoră a lui Iehova, condamnată la doi ani de închisoare în Siberia

Un tribunal din Akaban, capitala Republicii Hakasia din Federaţia Rusă, a condamnat-o miercuri pe o femeie în...357

25 feb 00:00MapamondȘefa delegației UE de la Caracas, expulzată din Venezuela311
25 feb 00:00MapamondThailanda intenționează să primească turiști vaccinați fără restricții. Planul autorităților330
25 feb 00:00MapamondUnu din cinci copii din UE este nefericit și îngrijorat pentru viitorul său

Pandemia de COVID-19 a împins copiii și tineri din Europa și din afara ei spre situații de stres și incertitudine....287

25 feb 00:00MapamondRomânii care ocupau ilegal o clădire din Spania au primit câte 5.000 de euro ca să plece366
25 feb 00:00MapamondComisia Europeană vrea să prelungească cu 10 ani sistemul prin care cei care călătoresc în UE beneficiază de roaming gratuit306
25 feb 00:00MapamondAccident între un avion și o mașină, pe o autostradă din SUA. Imagini filmate de un alt șofer

Imagini incredibile surprinse pe o autostradă din SUA. Un șofer s-a trezit în fața unui pericol venit din cer: un...402

25 feb 00:00MapamondUn masacru cu 800 de morți ar fi avut loc în biserica din Etiopia unde s-ar afla Chivotul Legământului464
25 feb 00:00MapamondCrește îngrijorarea la nivel mondial în privința unui sit nuclear pe care Iranul nu l-a declarat320
25 feb 00:00MapamondUE schimbă strategia împotriva schimbărilor climatice: „Se pierd 12 miliarde de euro”

Uniunea Europeană a adoptat o nouă strategie pentru adaptarea la schimbările climatice. Comisia a adoptat, miercuri,...326

25 feb 00:00MapamondUrsula von der Leyen: „Aş face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori”338
25 feb 00:00MapamondÎn Rusia au apărut și câinii verzi, după ce o haită cu blana albastră a îngrijorat un oraș întreg393
Vremea
10.1°8° - 10.1° joi, 25 februarie 2021
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 3.8 m/s
Presiune: 1032 milibari

Loto
6/4930243121042
5/40252613111424
joker12221826314
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 feb 00:23SportAtalanta - Real Madrid 0-1. Spaniolii se impun pe final, deși au jucat 73 de minute cu om în plus

Real Madrid s-a impus cu greu în fața Atalantei, la Bergamo, în prima manșă a optimilor UEFA Champions League....410

25 feb 00:00SportManchester City, cu un pas în sferturi după 2-0 cu M'Gladbach. Trupa lui Guardiola are 19 victorii consecutive

Manchester City a devenit favorită la calificarea în sferturile UEFA Champions League după 2-0 cu Borussia...320

25 feb 00:00SportTottenham, prima echipă calificată în optimi

Returul 16-imilor Europa League a debutat miercuri, cu meciul Tottenham - Wolfsberger 4-0. Englezii s-au calificat în...357

25 feb 00:00SportSimona Halep, de 5,5 la primul Grand Slam al anului: ”A cedat prea ușor!”

Simona Halep (29 de ani) a fost eliminată în sferturile de finală ale Australian Open, de Serena Williams, și a...534

Local
25 feb 00:05LocalCând NĂSTURAȘ se VREA BOMBĂ: SCANDALURI și MITĂ la POLIȚIȘTI! Video

Năsturaș Panțu, dar care își zice Marvis Bombă, a ajuns în atenția oamenilor legii după ce a încercat să...2589

25 feb 21:46LocalPrimăria Constanța continuă reabilitarea zonei de acces către Oficiul Poștal Nr. 9

Echipele SC Confort Urban SRL continuă lucrările edilitare pe strada Mircea cel Bătrân iar rezultatele sunt din ce...1038

25 feb 21:46LocalCOVID-19: 66 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 3337 la nivelul ţării

753

25 feb 21:47LocalMai multe garaje amplasate pe domeniul public au fost DESFIINŢATE

Primaria Constanța mulțumește celor care s-au conformat somațiilor emise de Directia Generală Politia Locală și...1267

25 feb 12:17LocalATENȚIE! O clădire din Peninsulă, RISC avansat pentru TRECĂTORI!

Pe oriunde ar merge constănţenii prin Centrul Vechi al Constanţei, este imposibil să nu dea „nas în nas” cu...1326

25 feb 00:05LocalINCREDIBIL! Pavilionul A al Spitalului Mangalia, VÂNDUT pe INTERNET

Pavilionul A al Spitalului Mangalia, unde funcționează mai multe secții medicale, este vândut pe internet....2928

25 feb 21:47LocalIncidenţa cazurilor de COVID, în Constanța, în ușoară scădere

Incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să scadă. Potrivit datelor furnizate de către...1046

25 feb 21:47LocalPrimăria va REABILITA 10 locuri de joacă

Odată cu venirea primăverii, locurile de joacă din oraș vor fi din ce în ce mai căutate și frecventate de copii....722

25 feb 21:45LocalBEŢI şi DROGAŢI, pe drumurile din Constanţa

797

Politică
25 feb 22:11PoliticăFlorin Cîțu l-a demis pe șeful Achizițiilor Publice din cauza companiilor chineze

Premierul României, Florin Cîțu, a decis să-l demită pe șefului Achizițiilor Publice, Eugen Cojoacă, la doar o...895

25 feb 22:09PoliticăFlorin Cîțu respinge riscul ca agricultorii să nu primească despăgubiri de secetă

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri la Palatul Victoria că nici anul trecut nu s-au prevăzut în bugetul de...553

25 feb 22:11PoliticăMinisterul Educaţiei NU INTERZICE oferirea de flori şi mărţişoare în şcoli

532

Interviuri
9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...3904

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...2768

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

2803

28 ian 00:21InterviuriTOFOLEAN, managerul Spitalului Județean: Ne TREBUIE neapărat o CLĂDIRE cu 500 de paturi. VIDEO

Ioan Tiberiu Tofolean a revenit în funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, el...7196

22 ian 00:32InterviuriVIDEO! Proiectele lui George MĂNDILĂ: Constanța va RENAȘTE, se va REÎNTOARCE cu FAȚA la MARE!

George Măndilă este unul dintre consilierii cabinetului primarului Vergil Chițac, și are grijă de buna funcționare...5046

19 ian 00:04InterviuriVergil CHIȚAC: Foarte mulți ȘMECHERI din orașul ăsta s-au ÎMBOGĂȚIT din afaceri cu statul. Video

10232

Monden
25 feb 00:00MondenOana Roman și Vica Blochina nu mai sunt prietene. Chiar fosta iubită a lui Victor Pițurcă a recunoscut

Oana Roman și Vica Blochina nu mai sunt prietene. Cea care a recunoscut în mod public a fost chiar fosta iubită a lui...457

25 feb 00:00MondenRadu Ștefan Bănică a pus munca pe primul loc, dar nu a scăpat de Poliție

Ștefan Bănică Jr. are toate motivele să fie mândru! Fiul lui cel mare îi calcă pe urme, astfel că, la fel ca...531

25 feb 00:00MondenDana Rogoz și soțul, model la capitolul parenting. Chiar dacă au ieșit să se relaxeze, vedeta nu-și scapă mezina din ochi

381

Mapamond
25 feb 00:00MapamondAccident între un avion și o mașină, pe o autostradă din SUA. Imagini filmate de un alt șofer

Imagini incredibile surprinse pe o autostradă din SUA. Un șofer s-a trezit în fața unui pericol venit din cer: un...402

25 feb 00:00MapamondUn masacru cu 800 de morți ar fi avut loc în biserica din Etiopia unde s-ar afla Chivotul Legământului

Aproximativ 800 de oameni ar fi fost uciși într-un masacru care a avut loc la o biserică creștină din Axum,...464

25 feb 00:00MapamondCrește îngrijorarea la nivel mondial în privința unui sit nuclear pe care Iranul nu l-a declarat

320

25 feb 00:00MapamondUE schimbă strategia împotriva schimbărilor climatice: „Se pierd 12 miliarde de euro”

Uniunea Europeană a adoptat o nouă strategie pentru adaptarea la schimbările climatice. Comisia a adoptat, miercuri,...326

25 feb 00:00MapamondUrsula von der Leyen: „Aş face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă vaccinul AstraZeneca...338

25 feb 00:00MapamondÎn Rusia au apărut și câinii verzi, după ce o haită cu blana albastră a îngrijorat un oraș întreg

393

Sănătate
25 feb 17:51SănătateFDA dă UNDĂ VERDE vaccinului Johnson & Johnson, în calea spre APROBARE: Pare sigur și eficient

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Johnson & Johnson pare sigur și eficient în studii, declară reprezentanții...427

25 feb 00:00SănătateMedLife anunță noi concluzii în primul studiu privind imunizarea post-vaccin

Sistemul Medical MedLife continuă demersul de cercetare referitor la dezvoltarea răspunsului imun al organismului în...366

25 feb 00:00SănătateAcuzații GRAVE la Spitalul penitenciar Jilava: EXPERIMENTE pe pacienții cu coronavirus

338

25 feb 00:00SănătateBila leneșă: 5 ceaiuri de încercat

Bila, cunoscută și drept fiere, nu este un organ în sine, ci un lichid galben-verziu, secretat de ficat și depozitat...387

25 feb 00:00SănătateDermatita de contact la henna: simptome și tratament

Henna pură, naturală, nu provoacă alergii, însă henna neagră folosită pentru tatuajele temporare poate declanșa...323

25 feb 00:00SănătateVasculita: ce este si cum se tratează?

Vasculita înseamnă inflamația vaselor de sânge. Sistemul imunitar atacă vasele de sânge sănătoase, ducând la...327

25 feb 00:00SănătatePLANURILE UE privind vaccinarea în masă se PRĂBUȘESC: AstraZeneca va LIVRA doar jumătate din dozele promise

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunţat că nu va putea să producă în Uniunea Europeană decât jumătate dintre...348

25 feb 00:00SănătateCe pot face românii care au pierdut dovada vaccinării?

Românii care au pierdut adeverința prin care pot dovedi faptul că s-au vaccinat nu pot descărca alta din platformă,...376

25 feb 00:00SănătateCum se pune diagnosticul corect al tumefacțiilor cervico-faciale

307

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT