REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ce analize și investigații sunt recomandate în timpul sarcinii?

Ce analize și investigații sunt recomandate în timpul sarcinii?

A.F. 10 noiembrie 2022 | 00:00 217

Sarcina este o perioadă plină de provocări și emoții pentru viitorii părinți și, pentru ca totul să decurgă așa cum trebuie, stilul de viață sănătos și controalele medicale periodice sunt esențiale. Analizele recomandate în timpul sarcinii permit descoperirea și tratarea din timp a unor eventuale complicații, care pot duce la naștere prematură sau la o dezvoltare anormală a bebelușului.

Imediat ce testul de sarcină a ieșit pozitiv, viitoarea mămică trebuie să fie luată în evidență de un medic specializat în obstetrică și ginecologie, care să îi fie alături pe tot parcursul acestei perioade delicate, inclusiv la naștere. După consultația pentru confirmarea sarcinii, începe monitorizarea, care permite identificarea și tratarea din timp a oricăror probleme de sănătate. Analizele de sânge, urină și secreții vaginale pot descoperi eventuale afecțiuni ale mamei, în timp ce ecografiile oferă detalii importante despre evoluția fătului, scrie stiripesurse.ro.

Toate aceste investigații sunt indicate de către medicul obstetrician, în funcție de un calendar clar, împărțit în cele trei trimestre de sarcină. Monitorizarea sarcinii presupune următoarele investigații:

  •     Analize de sânge: hemoleucogramă, glicemie, profil lipidic, transaminaze, bilirubină, uree, acid uric, creatinină, VSH, grup de sânge și factorul RH, anticorpi pentru Toxoplasma, CMV, rubeolă, herpes, Lysteria;
  •     Urocultură și sumar complet de urină;
  •     Evaluarea funcției tiroidiene – orice dezechilibru al nivelului hormonilor tiroidieni ai mamei poate afecta funcția tiroidiană a copilului;
  •     Dublu test – între 11 și 13 săptămâni de sarcină: presupune un test de sânge și o ecografie de morfologie fetală, pentru evaluarea riscului de anomalii cromozomiale ale fătului;
  •     Triplu test – între 16 și 20 săptămâni de sarcină: este un test de sânge însoțit de o biometrie fetală, pentru evaluarea riscului de anomalii ale fătului;
  •     Ecografii de morfologie fetală (în trimestrele doi și trei): pentru a monitoriza dezvoltarea normală a copilului;
  •     Analize de secreție vaginală și cultură de col, în ultimul trimestru de sarcină.

Numărul de ecografii recomandate este stabilit de medicul care urmărește sarcina, în funcție de factorii de risc și de rezultatele investigațiilor. De asemenea, lista cu analizele menționate mai sus poate fi completată cu teste specifice, cum sunt cele de coagulare a sângelui, dacă medicul suspectează o trombofilie a mamei, sau cu proceduri minim invazive, pentru diagnosticarea unor anomalii genetice ale bebelușului (amniocenteză sau biopsie de vilozități coriale).

Aceste investigații standard sunt completate de consultul ginecologic periodic, care trebuie să includă măsurarea tensiunii arteriale și evaluarea stării generale de sănătate a viitoarei mame. Gravidele care suferă de diabet, obezitate, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni cronice vor fi monitorizate foarte strict în timpul sarcinii, pentru că riscul de complicații este mare.

Toate consultațiile, analizele, ecografiile și investigațiile din timpul sarcinii trebuie să poată fi efectuate într-un singur centru medical, astfel încât gravida să nu fie nevoită să facă multe drumuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212